Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Το 74% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί

Σταθερά υψηλό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Opinion Poll για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political.
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται στο 17,4%
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι έχει ενταθεί η... δυσφορία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία. Παράληλα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν...



Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης "τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αύξηση της δυσαρέσκειας σε τομείς της Κυβερνητικής πολιτικής, μικρή ωστόσο επίδραση στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και μηδενική επίδραση στην δημοφιλία και στην αποδοχή του ως Πρωθυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται πολύ ισχυρός και με σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά σε όλους τους δείκτες παρά τις φθορές της Κυβέρνησης".
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος, το 27.8% απογοήτευση, το 22.4% ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ σιγουριά και ανακούφιση αισθάνεται μόλις το 2.9% και 2.1% αντίστοιχα.Τα ποσοστά αυτά δεν πρέπει να ξενίζουν. Η Ελληνική κοινωνία μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων, βρέθηκε σε μια δίνη που κλείνει ένα χρόνο από τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και τα συνεπακόλουθα της υγειονομικά, οικονομικά, ψυχολογικά.


Αυτο επηρεάζει προφανώς το αποτέλεσμα στην ερώτηση αν θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο – με το 44% να δηλώνει το αντίθετο.Την άποψη αυτή υιοθετεί το 74.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 720.3% του ΚΙΝΑΛ, ο ένας περίπου στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΜΕΡΑ 25 και ο ένας στους τέσσερις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Σ
ημειώνουμε ότι στην έρευνα του Ιουλίου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από την νέα Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η άποψη ότι η χώρα όδευε σε σωστή κατεύθυνση συγκέντρωνε το 56%.
Σε μια δύσκολη, κομβική στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας εμφανίζεται πάντως μία τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης πια εμβολίου, αφού το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορωνοιού. Αυτό δηλώνει το 74.3% της Ν.Δ και το 71.9% του ΚΙΝΑΛ που είναι τα πιο αισιόδοξα κομματικά ακροατήρια, το 47.6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 51.3% του Κ.Κ.Ε, το 44.4% του ΜΕΡΑ 25 και το 28.5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην οποία εμφανίζεται το χαμηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας. Σημειώνουμε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα ποσοστά αισιοδοξίας ήταν αντίστοιχα 51% και 45% αντίστοιχα.


Ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί το εύρημα, ότι το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά ΝΑΙ. Η πορεία της πανδημίας, τα χιλιάδες κρούσματα και οι νεκροί, αλλά και όλη η προσπάθεια Επιστημόνων, Πολιτικών, δημοσιογράφων να πείσουν σ΄αυτό το διάστημα για την αναγκαιότητα εμβολιασμού φαίνεται " να πιάνει τόπο". Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 89.1% και της Ν.Δ με 88.5% και ακολουθούν Κ.Κ.Ε με 78.6%, ΜΕΡΑ 25 με 74.1%, ΣΥΡΙΖΑ με 72.5% και τελευταίο σε βαθμό αισιοδοξίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια, τον κόσμο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 21.4%.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πολύ ισχυρός τόσο στην δημοφιλία, όσο και στην αποδοχή ως Πρωθυπουργός, σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν των υπολοίπων ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών.Ακολουθεί με σειρά δημοφιλίας η Φώφη Γεννηματά με 38.5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37.2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36.8%, ενώ ακολουθούν με απόσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12.2% και 11.9% αντίστοιχα.



Σ
ΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: