Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Οι πονηρές επιδιώξεις των Τούρκων μέσα από τις διερευνητικές επαφές

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές προετοιμασίες στην ελληνική πλευρά ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι μ’ αυτήν την κίνηση η Τουρκία αποδέχεται ουσιαστικά το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. 
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ερντογάν έχει πολλά περισσότερα στο μυαλό του από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, γι’ αυτό και η ελληνική αντιπροσωπεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις παγίδες και τα... αγκάθια που κρύβονται πίσω από την τουρκική πρωτοβουλία.
Για παράδειγμα το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία που με σθένος υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής παγώνει εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις, επιχειρώντας να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο στην περιοχή και να διευρύνει την επιρροή της.
Διότι δεν μπορεί κανείς όταν συμμετέχει στο τραπέζι του διαλόγου, ταυτόχρονα να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων για τον συνομιλητή του. Εκτός των άλλων, στην περίπτωση που οι συζητήσεις αποβούν άκαρπες, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα και τα πράγματα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει θετική έκβαση για τα ελληνικά συμφέροντα, σενάριο που μπορεί να φέρει την ελληνική Κυβέρνηση προ τετελεσμένων.
Το 2021 ξεκίνησε για την Ελλάδα με ανοιχτά μέτωπα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και με μία αγωνιώδη προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα να κλείσει τα θέματα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, το ζητούμενο είναι για την Ελλάδα η στήριξη των πάγιων θέσεων και η προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων της χώρας με σχέδιο, σοβαρότητα και ευθύνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξάλλου αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: