Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Το Ευρωπαϊκό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιστορία

Αξιοποιώντας κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει για να βάλει εγκαίρως τα κομμάτια στο πάζλ της επανεκκίνησης της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να τρέξουν με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό το κυβερνητικό έργο, ώστε να σηκωθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο-που έχει επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην καρδιά της πανδημίας-, την επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που δίνουν μάχη με... το χρόνο για να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις-ορατές και πιθανές- που άφησε η πανδημία. 
Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν  επενδύσει σε μια ομαλή τουριστική περίοδο από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά στο κρίσιμο θέμα των εσόδων. Αν κερδηθεί το στοίχημα του Τουρισμού, τότε η Κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει με μεγαλύτερη βεβαιότητα από τις αρχές Φθινοπώρου στις επόμενες κινήσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται το πλάνο για το επενδυτικό άνοιγμα σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, κινήσεις που θα φέρουν νέες υψηλών προδιαγραφών επενδύσεις και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του δίνει το πρόγραμμα των ταξιδιών του στο εξωτερικό, στο οποίο εντάσσεται παράλληλο πρόγραμμα για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε επίπεδο Ε.Ε, η οποία αναζητά κοινό τόπο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που θα δοθούν τα κονδύλια την επομένη της πανδημίας. 
Τα φώτα και οι ελπίδες για λευκό καπνό στρέφονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Ιουλίου. 
Ο Πρωθυπουργός που έχει αναπτύξει έντονη ευρωπαϊκή δράση από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ραντεβού με την ιστορία».
Τα λόγια αυτά αναδεικνύουν την κρισιμότητα των στιγμών για όλα τα κράτη μέλη και την ανάγκη να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει την Ευρώπη στο νέο ξεκίνημα με ασφαλιστικές δικλείδες για την οικονομία και με ένα πλαίσιο αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: