Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Καμία ανοχή στην αβλεψία για τον κορονοϊό

Δεν πίστευαν στα μάτια τους στο Μέγαρο Μαξίμου όταν είδαν τις εικόνες πολιτών να «πλημμυρίζουν» πολλές από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων εξαιτίας του κορονοϊού. 
Εικόνες που οποιαδήποτε άλλη περίοδο θα ήταν απολύτως φυσιολογικές και τόσο «ελληνικές», όμως εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίτρεπτες, αφού θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κάποιοι λοιπόν εκ των συμπολιτών μας όπως απέδειξε το ηλιόλουστο Σάββατο είτε αγνοούν είτε δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σοβαρή είναι η... κατάσταση, στοιχείο απολύτως συμβατό με την ζωή του νεοέλληνα.
Οι εικόνες αυτές δοκίμασαν όπως φάνηκε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προχωρά σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών. 
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων»
έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως πληροφορείται το liberal.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση. Να μην δείξει την παραμικρή ανοχή σε κανένα επίπεδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες. 
Με άλλα λόγια η κάθε μέρα θα αξιολογείται διαφορετικά και εφόσον χρειαστεί υπάρχει το σενάριο και νέων πιο σκληρών μέτρων. 
Ειδικά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τις ουρές στα σούπερ μάρκετ είναι κάτι που θέλει να σταματήσει πάση θυσία το Μέγαρο Μαξίμου και αναζητά τρόπους, οι οποίοι προφανώς και δε θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των καταστημάτων. 
Ήδη από χθες έκλεισαν για δύο εβδομάδες: 
  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
  • Βιβλιοθήκες
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
  • Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Ήταν μια πρωτοφανής απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία κρίθηκε απαραίτητη  για δύο λόγους

- Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα 
- Δεύτερον διότι τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται από μέρος του πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινότητα. 

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών κατά του κορονοϊού θα κριθεί εν μέρει από το κατά πόσο οι πολίτες θα επιδείξουν ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», αναφέρει συνομιλητής του πρωθυπουργού αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό το αυτονόητο: Όσα μέτρα και αν πάρει η όποια κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο πολίτης δεν αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος τότε «όλα θα πέσουν στο κενό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: