Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για μέτρα τύπου Ιταλίας στην Ελλάδα;

Η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο την καταπολέμηση του κορονοιού.
Σε μια τόσο σημαντική μάχη κάποιοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι άργησε, κάποιοι άλλοι πάλι την κατηγορούν ότι κινείται με πιο αυστηρή λογική από ότι χρειάζεται. 
Ποτέ κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, χαρακτηριστικό του... λαού μας άλλωστε. 
Παρόλαυτα ουδείς μπορεί να μιλήσει για αδυναμία εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει την βήμα βήμα τακτική, έχοντας όμως μπροστά του όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα για την πιθανότητα ενός γενικευμένου lock down στη χώρα μας όπως συνέβη και στην Ιταλία. 
Μία γενική απαγόρευση κινήσεων των πολιτών, κατά την οποία όλοι θα πρέπει να μείνουν εντός των σπιτιών τους ,με εξαίρεση όλους όσοι βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Οπως μεταφέρει στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή πράγματι στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται και η συγκεκριμένη εισήγηση. Ήδη άλλωστε το έδαφος και γιαυτο το μέτρο έχει στρωθεί από την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από εκεί και πέρα όμως καμία απόφαση δεν υπάρχει επί τόπου.
Στο σημείο αυτό όμως η ίδια πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα συμπληρώνει με νόημα: 
“Το ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για καραντίνα δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί στο άμεσo μέλλον”.
Με άλλα λόγια η πιθανότητα μιας γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι και πολύ κοντά. 
Η υλοποίηση του εξαρτάται από μόνο και έναν παράγοντα : 
Το κατά πόσο οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη. Στην περίπτωση που ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν αποφασίσει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, τότε ο κ.Μητσοτάκης θα πατήσει το “πράσινο κουμπί”, ώστε να νεκρώσει η χώρα.

Μέχρι τότε όμως ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει πάνω στην λογική της προειδοποίησης της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό τον είδαμε ήδη δύο φορές να προχωρά σε τηλεοπτικά μηνύματα όπως θέλησε να χτυπήσει το “καμπανάκι” σε όλους όσοι αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία.
Μέχρι πάντως να δούμε το τί θα γίνει τελικά με την απαγόρευση ή όχι στη χώρα, καλό θα είναι να συνηθίσουμε όλοι στην ιδέα αρχικά ότι οι φετινοί εορτασμοί του Πασχα θα γίνουν χωρίς πιστούς και πως η ζωή μας θα αλλάξει τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: