Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Νέες καταθέσεις για τη σκευωρία Novartis στη Βουλή - Τι αποκάλυψε η Ράικου για τον «Ρασπούτιν»

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήραν οι χθεσινές καταθέσεις της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία για τη σκευωρία της Novartis.

Οι καταθέσεις των δύο χθεσινών μαρτύρων διαβιβάζονται στο Κοινοβούλιο, καθώς αναφέρθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα και ειδικά... στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ η Ελένη Ράικου αποκάλυψε ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» που έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στο παρελθόν είναι πράγματι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος παρενέβαινε στο έργο της.
Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργούν ποινική έρευνα για την υπόθεση της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας, μέσω του εισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, Βασίλη Πλιώτα, διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις δύο καταθέσεις και όσα έγγραφα και υπομνήματα κατέθεσαν χθες η Ελένη Ράικου και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πλέον, αναμένεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβιβάσει τις δύο αυτές καταθέσεις, κ.λπ. στην Βουλή για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Η Ελένη Ράικου κατά την χθεσινή πολύωρη κατάθεσή της ως μάρτυρας προσκόμισε έγγραφα και στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές, έγγραφα, κ.λπ. την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οδηγήθηκε σε παραίτηση, λόγω των παρεμβάσεων του γνωστού  «Ρασπούτιν».
Επίσης, η Ελένη Ράικου η οποία προσήλθε τη Δευτέρα στο εισαγγελικό γραφείο, μετά την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων του Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος επικεντρώθηκε να αποκαλυφθεί ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».
Έπειτα από την αρχική κατάθεσή της η Ελένη Ράικου επανήλθε στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσκομίζοντας έγγραφα και στοιχεία και συνέχισε την κατάθεσή της, η οποία και ολοκληρώθηκε.
Μάλιστα, η Ελένη Ράικου θεωρείται η «νονά» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς είναι η πρώτη η οποία του απέδωσε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».
Η Ελένη Ράικου, τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis.
Λίγους μήνες αργότερα μέσω κύκλων, φέρεται ότι μίλησε για πρώτη φορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο (σ.σ: Ρασπούτιν) το οποίο «εκμεταλλευόμενοτην πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», υποδείκνυε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».
Παράλληλα, στην επιστολή παραίτησης της προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, ξεκαθάριζε ότι αρνείται να μετατραπεί σε ««Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου».

H κατάθεση του Στουρνάρα


Ο Γιάννης Στουρνάρας, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση»και «Μάξιμος Σαράφης», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς. Στις καταθέσεις αυτές οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν τον κεντρικό τραπεζίτη.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο γραφείο του Λάμπρου Σοφουλάκη, κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα και συνοπτική περίληψη της όλης υπόθεσης, απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: