Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Έστησε «καυγά» ο Ερντογάν, μεγαλώνει το χάσμα με Ισραήλ - Αίγυπτο

Άγριο καβγά με όλους τους γείτονες έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απαντήθηκαν με σκληρό τρόπο από τις δύο χώρες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα στις σχέσεις της Τουρκίας, με δύο από τους πιο στενούς συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν προκύψει ο «τυφώνας» Ερντογάν.

Στην «παράσταση» την οποία έδωσε στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Ερντογάν παρουσίασε μια σειρά... χαρτών για να δείξει πώς το Ισραήλ επεκτάθηκε σταδιακά από την ίδρυση του εις βάρος των Παλαιστινίων, επιτέθηκε στο Ισραήλ και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων και αφού εμφανίσθηκε ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων επιτέθηκε και στην αιγυπτιακή κυβέρνηση αποκαλώντας δικτάτορα τον πρόεδρο Σίσι και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την δικαίωση του προέδρου Μόρσι που είχε ανατραπεί από τον Στρατό μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου, ο οποίος λόγω της πολιτικής κρίσης δεν είχε μεταβεί στην Νέα Υόρκη και έτσι έστειλε την δήλωση του μαγνητοσκοπημένη. Ο κ. Νετανιάχου απευθύνθηκε προσωπικά στον Ερντογάν λέγοντας ότι «αυτός που δεν σταματά να ψεύδεται για το Ισραήλ, σφαγιάζει τους Κούρδους στη δική του χώρα και αρνείται την τρομερή σφαγή του αρμενικού λαού - δεν μπορεί να νουθετεί το Ισραήλ. «Ερντογάν σταμάτα να ψεύδεσαι», είπε ο Νετανιάχου.

Λίγο αργότερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φ. Άλτουν κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι είναι «πνιγμένος στις κατηγορίες διαφθοράς» και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ομιλία του Ερντογάν για να αποσπάσει την «προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα του». Και με αιχμηρό τρόπο ο Τούρκος αξιωματούχος συνέχισε: «Θα ήταν καλύτερο να προετοιμασθείτε για το ακροατήριο του δικαστηρίου, αντί να επιτίθεστε σε έναν ηγέτη ο οποίος μπορεί πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές».

Η κόντρα αυτή θύμισε την προσωπική αντιπαράθεση των δυο ηγετών πριν λίγο καιρό με αφορμή τις αναρτήσεις στο twitter του υιού Νετανιάχου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να «στρίψει το αυτί του γιου του», Γιερ Νετανιαχου, επειδή αποκάλεσε την «Ιστανμπούλ» ως «Κωνσταντινούπολη». Απείλησε μάλιστα ότι «διαθέτει άλλους τρόπους για να διδάξει το Ισραήλ».

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ερντογάν που χαρακτήριζε τον ισραηλινό πρωθυπουργό «τύραννο» και «σφαγέα των παιδιών των Παλαιστινίων» και ο γιος Νετανιάχου θεώρησε ότι έπρεπε να υποστηρίξει τον πατέρα του και με ανάρτηση του στο twitter έγραψε απευθυνόμενος στον Ερντογαν: «Θα του θυμίσω ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στην πραγματικότητα μια πόλη που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη! Η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού για περισσότερο από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή», ανέφερε ο νεότερος Νετανιάχου.
«Θα του υπενθυμίσω επίσης τη γενοκτονία που είχε κάνει η Τουρκία εναντίον Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων! Έχουν εκκαθαρίσει όλους τους χριστιανούς από τη Μικρά Ασία».

Ακόμη πιο έντονη ήταν και η αντίδραση του Καΐρου στις δηλώσεις Ερντογάν. 
Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Αχμέντ Χάφεζ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «ψευδείς δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν τα «αισθήματα μίσους εναντίον της Αιγύπτου και του Αιγυπτιακού λαού». Και η δήλωση συνεχίζει: «Είναι ειρωνικό ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέρχονται από κάποιον όπως ο Ερντογάν, υπό το πρίσμα της χορηγίας του στην τρομοκρατία στην περιοχή, καθώς και των καταφανών παραβιάσεων του καθεστώτος του ενάντια στον φιλικό τουρκικό λαό, τον οποίο προσπαθεί να κρατήσει όμηρο σε ψεύτικη ελευθερία και υποτιθέμενη δικαιοσύνη», ενώ επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν στρέφεται εναντίον της Αιγύπτου σε μια «απέλπιδα προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή από την επιδείνωση της κατάστασης του καθεστώτος του και τις διαδοχικές απώλειες που υφίσταται είτε στο επίπεδο του κόμματος είτε στην τουρκική εσωτερική αλλά και στη διεθνή σκηνή».
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ απαρίθμησε συγκεκριμένα στοιχεία για τα «εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς Ερντογάν».
«Τους 75.000 πολιτικούς κρατουμένους, τους δεκάδες θανάτους στις φυλακές, την απόλυτη 130.000 δημοσίων υπαλλήλων. Την κατάργηση 3000 πανεπιστημίων,σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και απόλυση χιλιάδων ακαδημαϊκών, την φυλάκιση εκατοντάδων δημοσιογράφων, την φυγή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στο εξωτερικό για να αποφύγουν τις πολιτικές διώξεις».
Ο Χάφεζ κατηγορεί την Τουρκία και τον Ερντογάν για τον ύποπτο ρόλο τους στην υποστήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή που πήραν «στην αγκαλιά τους την τρομοκρατική Αδελφότητα (σ.σ. εννοεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) για να συνεχίζουν το ανατρεπτικό έργο τους στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή».
Κατηγορεί επίσης την Τουρκία ότι στήριξε και στηρίζει τους τρομοκράτες στην Συρία σε ένα πόλεμο με θύματα χιλιάδες Σύριους και στοχοποιεί τους Κούρδους με καταστολή και εξόντωση, κινήσεις που αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Με αναφορές στην τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «χρησιμοποιεί την τρομοκρατία σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους στόχους και τα όνειρά του να επεκτείνει και να ασκήσει επιρροή και έλεγχο πέρα ​​από τα σύνορά του».

Λίγες ώρες μετά από αυτή την τοποθέτηση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, που απέρριψε τις αναφορές των Αιγυπτίων λέγοντας ότι είναι «γεμάτες με ψέματα και συκοφαντίες και υπερβαίνουν τα όρια, με στόχο την Τουρκία και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».
Χρησιμοποιώντας και ο κ. Ακσόι σκληρή γλώσσα τόνισε ότι «η κριτική στην Τουρκική Δημοκρατία από όσους κατέλαβαν την εξουσία μέσω ενός πραξικοπήματος είναι από μόνη της τραγική». Και επανέλαβε στρεφόμενος εναντίον της Αιγύπτου ότι «η Τουρκία, ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ζητά να τερματισθούν οι εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αντιμετωπιστούν τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, λογοδοσία και ευημερία. Οι ασυνήθιστες πρακτικές στις φυλακές στην Αίγυπτο και οι πολιτικά υποκινούμενες δίκες είναι γνωστές στη διεθνή κοινότητα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα έχει αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ,στην οποία βεβαίως στην πρώτη θέση έχει τους οπαδούς του Φ. Γκιουλέν, μετά τους Κούρδους του PKK και του YPG στην Συρία και στο τέλος αναφέρεται ο ISIS.
Και η δήλωση του κ. Ακσόι αφού αναφέρεται στον «καταπιεστικό και τυραννικό» χαρακτήρα της Αιγυπτιακής κυβέρνησης δηλώνει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της σχετικά με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την εδραίωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αίγυπτο».

Αυτές οι αψιμαχίες με αφορμή τις εξάρσεις του Ταγίπ Ερντογάν βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα στις σχέσεις της Τουρκίας με δυο από τις πιο σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις και τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον…

AP Photo/Richard Drew
Του Νίκου Μελέτη
liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: