Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Eμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν μαχαίρια για την ΕΡΤ, υπόγειες συγκρούσεις στην Κουμουνδούρου

Η κατάσταση που επικρατούσε στην κρατική τηλεόραση την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον θέμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και ουσιαστικά αποτελεί το φόντο για να βγουν στο φως οι υπόγειες συγκρούσεις των «φατριών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πολύ κακή εικόνα τις τελευταίες ημέρες κυρίως λόγω της ΕΡΤ αλλά και από μια σειρά άλλων θεμάτων που αναδεικνύουν τις εσωτερικές διεργασίες οι οποίες είναι... σε εξέλιξη.
Από τη μια το «μανιφέστο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η επιχείρηση αυτοκριτικής, από την άλλη η «παραγκωνισμένη» Ρένα Δούρου που δείχνει τάσεις διαφοροποίησης προκειμένου να ακουστεί και η δική της φωνή.
Και φυσικά μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς συνεκτικό λόγο που φαίνεται μόνον όταν κάνουν κάποια άστοχη δήλωση τα στελέχη της.
Όπως καλή ώρα αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος μας αποκάλυψε τη σχέση του με τη νομική επιστήμη και με το πώς κάποιοι μπορεί να είναι αθώοι ή ένοχοι, με αφορμή την υπόθεση της Novartis.
Ή του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Βαρεμένου ο οποίος μας είπε ότι ήταν σόου η απομάκρυνσης του αυθαίρετου κοντέινερ από την πλατεία Εξαρχείων γιατί εκεί οι νέοι εκφράζονται διαφορετικά.
Και προφανώς η διαφορετική έκφραση προϋποθέτει κι ένα παράνομο «έκτρωμα» στην καρδιά της πλατείας, το «ΚΕΠ» των αντιεξουσιαστών όπως ονομάστηκε.
Θρυαλλίδα εξελίξεων
Όμως, η ΕΡΤ είναι ασφαλώς η θρυαλλίδα των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κρατική τηλεόραση αποτέλεσε το «απαύγασμα» της κυβερνητικής πολιτικής που ασκήθηκε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.
Και στο παρελθόν το κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων είχε μετατραπεί σε τσιφλίκι της εκάστοτε κυβέρνησης, όμως, επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
Αυτοί που είχαν ορκιστεί να μετατρέψουν την ΕΡΤ σε ελληνικό BBC τελικά την έκαναν «SYRIZA Channel» με διάφορους περιφερόμενους… ανεξάρτητους δημοσιογράφους να γίνονται όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Και από την άλλη, να ξοδεύονται εκατομμύρια από την τσέπη του ελληνικού λαού προκειμένου να εξυπηρετηθούν διάφοροι «φίλοι» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ένα κανάλι που κατάντησε το χειρότερο προπαγανδιστικό μέσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη συγκεκριμένων υπουργών που έβαλαν κομματικούς κομισάριους για να ελέγχουν την πληροφόρηση.
Σε μια τηλεόραση με χαμηλή μεν θεαματικότητα, αλλά με την αίσθηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι διαθέτουν ένα δικό τους μέσο ενημέρωσης και μπορούν να λένε και να κάνουν ότι θέλουν.

Προπαγάνδα


Εμβληματική φυσικά εκπομπή η «Δεύτερη Ματιά» με την Κατερίνα Ακριβοπούλου και σε δεύτερο πλάνο τον Σωτήρη Καψώχα. Μια εκπομπή που θύμισε εποχές ΥΕΝΕΔ, και που εξευτέλισε όλους εκείνους που πίστευαν ότι μετά το «μαύρο» από την κυβέρνηση της ΝΔ θα δημιουργούταν μια πραγματική ανοικτή τηλεόραση.
Με την επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φάνηκαν και οι εσωτερικές συγκρούσεις για την ΕΡΤ. Μια δήλωση αυτοκριτικής του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ότι δεν πήραν και τόσο σοβαρά την κρατική τηλεόραση, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.
Οι άμεσα θιγόμενοι, Ακριβοπούλου και Καψώχας, απάντησαν σε πολύ υψηλούς τόνους επιτιθέμενοι στον πρώην υπουργό Οικονομικών και υπερασπιζόμενοι μια δημόσια τηλεόραση που δεν είχε καμιά σχέση με την αντικειμενικότητα.
Ενδεχομένως, κάποιοι είπαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, να εξέφραζαν και τις θέσεις άλλων στελεχών του κόμματος που έτσι κι αλλιώς ήταν απέναντι στον κ. Τσακαλώτο.
Όπως π.χ. του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει «χρεωθεί» την κατάντια της ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια.
Ασφαλώς από τη σύγκρουση δεν θα μπορούσε να απέχει ο Παύλος Πολάκης ο οποίος με το γνωστό ύφος του, τάχθηκε υπέρ των δημοσιογράφων και κατά του Τσακαλώτου.
Εγραψε συγκεκριμένα:
Κοφτε το για την ΕΡΤ!!! Κάποιοι σφίγγουμε τα δόντια για να μη μιλήσουμε δημόσια ! Θα μιλήσουμε εκεί που πρεπει και θα πράξουμε αυτά που πρεπει!! ΤΕΛΟΣ .
Δε θέλω σχόλια ,που αναπαράγουν την επιθυμητή απο κάποιους κλαψουροσυζητηση εσωστρέφειας.
Ο εχθρός ειναι απέναντι και καραδοκεί και ο λαός περιμένει και απαιτεί να αναμετρηθούμε με αυτόν!!!
ΥΓ Κατερινα και Σωτήρη ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρατε και βέβαια πληρώσατε…..Η επόμενη φορά θα ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ …..»


Πώς να μην τους ευχαριστήσει ο κ. Πολάκης; Ποιος δεν θυμάται την αλήστου μνήμης συνέντευξη που του πήραν όταν ως υπουργός μιλούσε επί μία ώρα και κανείς δεν τολμούσε να τον διακόψει;
Όταν μετέτρεψε την ΕΡΤ σε κομματικό βήμα για να κάνει «καταγγελίες» με τους… ανεξάρτητους δημοσιογράφους να μην τολμούν να τον ρωτήσουν οτιδήποτε;

Τι είχε πει ο Ευκλείδης


Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας για την ΕΡΤ είχε πει ότι «δεν το πήραμε σοβαρά». Όπως εξήγησε, «το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά».
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».
Για «στρατηγική αποτυχία» στην ΕΡΤ μίλησε από την πλευρά του ο Στ. Κούλογλου, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών και στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης.
Τότε ήταν που είχαν απαντήσει Ακριβοπούλου και Τσακαλώτος αναδεικνύοντας το πρόβλημα της ΕΡΤ που έχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αν αυτή η δημόσια αντιπαράθεση είναι «πιπεράτη», ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση της Ρένας Δούρου για την εκλογή προέδρου του κόμματος από το λαό.
Παρ’ ότι είχε κλείσει το θέμα και από τον Αλέξη Τσίπρα η πρώην περιφερειάρχης παρενέβη για να πει ότι καμιά συζήτηση δεν είναι ταμπού.
Η κ. Δούρου, μετά τη δεινή ήττα της στις εκλογές, και με το στίγμα της τραγωδίας στο Μάτι να την ακολουθεί, δεν μπορεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Φανερά προβληματισμένη γιατί δεν έχει πλέον κάποιον ισχυρό λόγο στο κόμμα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει και να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Απέναντι ο Τσακαλώτος


Ομοίως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπορεί να μην είναι «δελφίνος», αλλά εκφράζει μια τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκεται στην «πασοκοποίηση», που θέλει ένα κόμμα πιο «καθαρό» και που δεν αποδέχεται την πλήρη παράδοση στις απόψεις των «προεδρικών».
Γι’ αυτό και θυμήθηκε κάπως όψιμα την ΕΡΤ για να την βάλει στον εσωκομματικό διάλογο που γίνεται ενόψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αμφισβητούνται, όμως, στελέχη που ήταν κοντά του και που πλήγωσαν και την κυβέρνηση και το κόμμα και συνέβαλαν στην ήττα της 7ης Ιουλίου.
Οσο πλησιάζουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες τόσο θα βγαίνουν στο προσκήνιο αντιδράσεις, συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις. Με όλους να αναρωτιούνται αν και πότε ο Τσίπρας θα κάνει το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: