Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Σε στάδιο προχωρημένης σήψης η παρά φύσιν συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Σε στάδιο προχωρημένης σήψης η παρά φύσιν συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σ’ ένα τερματικό στάδιο αυτής της παρά φύσιν πολιτικής συνεύρεσης.
Το στάδιο αυτό είναι το στάδιο της προχωρημένης σήψης. 
Οι διαφορετικές στοχεύσεις των κυβερνητικών εταίρων που ο καθένας έχει πλέον μοναδικό αυτοσκοπό την πολιτική επιβίωση έχουν αναδείξει τις εσωτερικές αντιφάσεις με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει μπει σε φάση αβυσσαλέας ασυναρτησίας.
Αυτή η κατάσταση όμως μπορεί να ταιριάζει στους κυβερνώντες αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αντάξια του ελληνικού λαού...

Σήμερα κάτω από αυτές τις συνθήκες το Κίνημα Αλλαγής περισσότερο από κάθε άλλη φορά προβάλλει ως η μοναδική αξιόπιστη λύση στον ευρύ πολιτικό χώρο ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά. Σαφώς ενισχυμένη από την αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτή το τελευταίο χρονικό διάστημα η παράταξή μας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολυσυλλεκτικής δύναμης, ικανής να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Η συγκυρία είναι εξόχως ευνοϊκή. Σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που απογοητεύτηκαν από την δημαγωγία, τον λαϊκισμό, την αναποτελεσματικότητα, την υποκρισία, τον πολιτικό κυνισμό είναι έτοιμος να προσχωρήσει μαζικά και να εκτοξεύσει τον πολιτικό μας χώρο. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία όμως απαιτεί αποτελεσματική πολιτική διαχείριση εκ μέρους των φορέων άσκησης πολιτικής της παράταξής μας. Οφείλουμε όλοι μας να εκπέμπουμε ενιαίο πολιτικό λόγο. Οι ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις πρέπει να είναι σαφείς. Η αντιπολιτευτική μας τακτική και στρατηγική απέναντι σ’ αυτή την καταρρέουσα κυβέρνηση να είναι αταλάντευτη, ξεκάθαρη ακόμη και αμείλικτη όπου χρειάζεται. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πολιτικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καταστεί -και δικαίως- στην συνείδηση του ελληνικού λαού τοξικό και απεχθές. Επομένως βασικός στρατηγικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την πολιτική ήττα αυτής της ομάδας.
Ωστόσο ορισμένοι αποδείχτηκε ότι δεν είχαν την δυνατότητα ή την διάθεση να κατανοήσουν αυτές τις βασικές για μένα παραμέτρους της ενεστώσας πολιτικής κατάστασης και γι’ αυτό η συμπόρευσή τους με το Κίνημα Αλλαγής κατέστη προβληματική.
Και για να γίνω απολύτως συγκεκριμένος η παρουσία του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής είχε οδηγήσει σε νόθευση του πολιτικού μας μηνύματος. Τα επιμέρους περιστατικά είναι πολλά και γνωστά με κορυφαία τις διαφοροποιήσεις στα ζητήματα του αιτήματος άμεσων εκλογών και της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων δεν εξυπηρετούσε τους στόχους μας και επιπροσθέτως είχε αρχίσει να δημιουργεί εσωτερικές αναταράξεις. Η αποχώρηση του Ποταμιού με βάση αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λοιπόν ως αρνητική εξέλιξη γιατί κυρίως και πρωτίστως θα βοηθήσει στην καθαρότητα του πολιτικού μας μηνύματος. Οι πολίτες απαιτούν από μας καθαρές θέσεις και στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να τις αρθρώσουμε. Το κάνουμε άλλωστε εντός και εκτός κοινοβουλίου εδώ και τριάμιση χρόνια με πίστη, συνέπεια αλλά και επιτυχία. Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν στην σύνθεση και την πολυφωνία αρκεί αυτές οι διαδικασίες να συνέχονται από έναν κοινό στόχο. Όταν ο βασικός πολιτικός πυρήνας διαφοροποιείται, τότε και η εικόνα θολώνει και τα μηνύματα γίνονται αμφίσημα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα για τούτο είμαι βέβαιος. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να θολώνει το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το Κινήμα Αλλαγής γιατί αυτό το μήνυμα υπαγορεύεται κυρίως από τον ελληνικό λαό που λέει ορθά κοφτά για την κυβέρνηση: Διώξτε τους!

Του Ανδρέα Λοβέρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: