Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Δε θα είναι «yes man» ο Μητσοτάκης, το κατάλαβε και ο Μοσκοβισί


Όποιος έχει ποντάρει τα λεφτά του στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει το ρόλο του «yes man», στα όποια κελεύσματα έρχονται εκτός ελληνικών συνόρων, καλύτερα να το ξανασκεφτεί. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έχοντας ήδη συμπληρώσει σχεδόν δυόμιση χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ, έχει κάνει αντιληπτό σε όλα τα κέντρα αποφάσεων πως δε θα  αποτελεί  έναν «δεδομένο» συνομιλητή.
Σε όλες τις διεθνείς επαφές του  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θελήσει να θέσει τα δικά του όρια και να καταθέσει  το δικό του πλαίσιο κινήσεων και θέσεων, το οποίο...

πολλές φορές μπορεί και να έρχεται κόντρα ακόμα και σε απόψεις ομοϊδεατών του.
Ο τελευταίος που το αντιλήφθηκε και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας «πρόσωπο με πρόσωπο» συζήτησης, ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησε  πολλά περιθώρια παρερμηνειών σε ότι έχει να κάνει με την στάση που προτίθεται να ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας. Χωρίς περιστροφές λοιπόν εξήγησε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η ΝΔ θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός δικού της προγράμματος προκειμένου να τους εκπληρώσει. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως δεν έμεινε εκεί, αφού έκανε αυστηρές συστάσεις στον κ.Μοσκοβισί προκειμένου ο επίτροπος Οικονομικών να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε μία προφανή κίνηση οριοθέτησης του δικού του πλαισίου και εμπέδωσης της δικής του φιλοσοφίας περί σχέσεων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο  κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε ουσιαστικά τον κ. Μοσκοβισί για τις πανηγυρικές δηλώσεις του περί «καθαρής» εξόδου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε ασέβεια στις  αχρείαστες θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Θυσίες που επιβλήθηκαν στους πολίτες  τόσο τα τελευταία τρία χρόνια, όσο και μετά τα μέτρα, τα οποία  έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα. 

Εάν ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να ακολουθήσει την πεπατημένη προφανώς και δε θα άνοιγε την συγκεκριμένη συζήτηση και το τετ α τετ των δύο θα αποτελούσε μία απλή ανταλλαγή απόψεων. Παρόλαυτα με τον τρόπο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να ξεκαθαρίσει στον κ. Μοσκοβισί πως μπορεί να αντιλαμβάνεται το γιατί η Ευρωπαϊκή επιτροπή επιθυμεί να «πανηγυρίσει» για τους δικούς της λόγους την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει τα μάτια στο γεγονός ότι το μνημόνιο αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός «καταστροφικού» εξαμήνου της κυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου και πως μετά τον ερχόμενο Αύγουστο ακολουθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. 

Ορισμένοι μάλιστα  πιο υποψιασμένοι εκτιμούν ότι πίσω από τα πολύ θερμά λόγια του Πιέρ Μοσκοβισί προς την ελληνική κυβέρνηση κρύβεται η προσδοκία του Γάλλου επιτρόπου για στήριξη  του από τον κ.Τσίπρα  σε μία πιθανή διεκδίκηση  της προεδρίας της ευρωπαικής επιτροπής. 

Στην λογική των ίσων αποστάσεων και των «καθαρών» σχέσεων  κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ζήτημα της διαχείρισης του  Σκοπιανού. Δεν αποτελεί μυστικό ότι πολλές από τις κυβερνήσεις που μετέχουν στο ΕΛΚ έχουν ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ναι στην συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο κ.Μητσοτάκης, πηγαίνοντας και σε αυτή την περίπτωση κόντρα στο ρεύμα, ξεκαθάρισε πως δε θα στηρίξει μία συμφωνία που «θα διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει του Σκοπιανούς», όπως έχει πει ο ίδιος. Προφανώς και η στάση αυτή μπορεί και να μην άρεσε σε ορισμένους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του, όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κινήθηκε με γνώμονα το τί αρέσει στο ΕΛΚ, αλλά με βάση το τι θεωρεί καλύτερο για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πριν από δέκα μέρες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δε θα κυρωθεί από την ΝΔ, ακόμα και αν μεσολαβήσουν εκλογές και το κόμμα του τις κερδίσει. 

Όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει αποφασίσει πως προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η υιοθέτηση ξεκάθαρων θέσεων αλλά και αποστάσεων από τα διάφορα κέντρα αποφάσεων εκτός Ελλάδας, με ένα κριτήριο. Την ικανοποίηση όλων αυτών των στοιχείων που εκείνος εκτιμά ότι αποτελούν το εθνικό συμφέρον. 


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: