Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για την ύφεση, τους φόρους και τα ληξιπρόθεσμα [Video]

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2018, με αφορμή τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, την εισπραξιμότητα από τον ΦΠΑ αλλά και τη “μάχη» της φοροδιαφυγής.
Η σύγκριση των στοιχείων την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και εκείνης της προηγούμενης κυβέρνησης προκάλεσε την ένταση.
Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι...

τα έσοδα από ΦΠΑ στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 11,63 δισ. ευρώ, κατά 20% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και αυτό το απέδωσε στους ελέγχους, αλλά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ρυθμός αύξησής τους ήταν μεγαλύτερος το 2014 και σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ειδικότερα, τόνισε ότι αυξήθηκαν κατά 11,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ το 2016 αυξήθηκαν κατά 7,4 δισ. ευρώ, δηλ. κατά 35% λιγότερο.
Η αντίδραση ήταν έντονη από την πλευρά του τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία της Κατερίνας Παπανάτσιου.
Όπως είπε «η μοναδική διετία που επιτεύχθηκαν οι στόχοι για την ανάπτυξη ήταν η διετία 2013- 2014. Παραλάβατε τη χώρα σε ανάπτυξη, τη φέρατε στην ύφεση και τη διατηρήσατε στην ύφεση το 2016 και αποτύχατε στους στόχους του 2017».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως το πιο «σύντομο αστείο» αυτό που είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου ότι δεν φορολογείται η μεσαία τάξη και κατέθεσε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat σχετικά με την υπερφορολόγηση την τελευταία διετία ενώ είπε ότι οι έμμεσοι φόροι που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ως τους πιο κοινωνικά άδικους, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 2011.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου ξαναπήρε τον λόγο λέγοντας πως τα αυξημένα έσοδα δεν είναι αποτέλεσμα της φορολόγησης, αλλά λόγω του ότι έχει αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος όπως και λόγω συμμόρφωσης των πολιτών.
Παρέμβαση έκανε και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα, λέγοντας πως τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επικαλέστηκε, είναι στοιχεία του 2016 με βάση τα εισοδήματα του 2015 άρα δεν αφορούν τη διετία 2016- 2017.
Ζήτησε δε να σταματήσει η «λαθροχειρία» των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που όπως υποστήριξε κάνει η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: