Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Με non paper και... μπαγιάτικες δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδράσει από μία «μαύρη» εβδομάδα

Σπασμωδικές κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων από το Μέγαρο Μαξίμου (INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σε σπασμωδικές κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει το αρνητικό για την κυβέρνηση «ισοζύγιο», από την εβδομάδα που πέρασε.

Όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτηρίζουν «μια δύσκολη, μια χαμένη εβδομάδα...», η οποία ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, που έτυχε ευρείας αποδοχής και άφησε θετικές εντυπώσεις...

Τις ζημιές που υπέστη εξ αιτίας της εμπλοκής με την επένδυση στις Σκουριές και την απειλή της Eldorado ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα, την νέα καθυστέρηση στο «Ελληνικό», το τεράστιο θέμα από την μόλυνση του Σαρωνικού και τις αποδεδειγμένες κυβερνητικές ολιγωρίες, αλλά και την επισήμως παραδεδεγμένη υστέρηση στα δημόσια έσοδα (εξ αιτίας της οποίας υπάρχει ορατός κίνδυνος πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μέσα στο 2018), το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να τις... αντισταθμίσει, με non paper που κυκλοφόρησε αργά χθες από την Κουμουνδούρου, με το οποίο προβάλλεται μια «αλλαγή του κλίματος» με την επίκληση δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο και το διαδίκτυο.
«Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ, η οποία στήριζε το σύνολο της στρατηγικής της στην δημοσκοπική της υπεροχή...», αναφέρει χαρακτηριστικά το non paper  της Κουμουνδούρου, επικαλούμενο «σειρά μετρήσεων, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και από εταιρείες καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το πολιτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο. Η επιλογή της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφολογίας και του μηδενισμού την έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο».
Το κύριο βάρος της σχετικής επιχειρηματολογίας του  non paper, δίνεται στην δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, σύμφωνα με την οποία στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί μεν το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,1 μονάδες (22,7 % έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά παρατηρείται κάμψη της δυναμικής της, και αύξηση αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου η διαφορά ήταν 7 μονάδες (ΝΔ 23,2%, ΣΥΡΙΖΑ 16,2%).


Δ
ημοσκόπηση σε... άλλο κλίμα!
Αυτό, όμως, που... δεν «φωτίζεται» επαρκώς, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι «μετοχές» της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα είχαν ανέβει, εξ αιτίας των καλών λόγων και των ανοιγμάτων του Γάλλου Προέδρου και των θετικών εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί από το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον και την εντυπωσιακή φίλο-επιχειρηματική  και φίλο-ευρωπαϊκή στροφή του κ. Τσίπρα και το «αφήγημά» του υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων, με το χαρακτηριστικό... «αγοράστε Ελλάδα, η οποία διψά για επενδύσεις»! Μόλις λίγα 24ωρα μετά την αναχώρηση Μακρόν, έσκασαν το Eldorado, το Ελληνικό, η Fraport, η πετρελαιοκηλίδα και... η μαυρίλα τους!
Παράλληλα, το non paper, αναφέρεται και... χρησιμοποιεί και μιαν άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας Common View,  η οποία κατά το παρελθόν έχει καταλήξει σε διάφορα ευφάνταστα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με την οποία η διαφορά αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη ΝΔ το 27%.
Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού και της αμηχανίας της κυβέρνησης, είναι και το «κλείσιμο» του non paper της Κουμουνδούρου:«Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά, αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της ΝΔ, για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα. Αναμένουμε με αγωνία τον ΣΚΑΙ και τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ να μας διαψεύσει».
 
Και για την Κεντροαριστερά
Ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research,  όταν στη μέτρηση περιλαμβάνεται και το ερώτημα για τη δημιουργία του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο νέος φορέας λαμβάνει διψήφιο ποσοστό (10,4%) και είναι καθαρά τρίτο κόμμα.
Το νέο κόμμα «τσιμπά» πάντως ελάχιστο ποσοστό από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, κάτι που αποτελεί αντίφαση σε πρώτη ανάγνωση με τα ποσοστά που δείχνει να εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: