Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα!

Το εστιατόριο «Barbarossa» στην Πάρο μπορεί να είναι και πάλι ανοιχτό με απόφαση δικαστηρίου! 
Είναι το ίδιο εστιατόριο το οποίο σφράγισε τη Δευτέρα για φοροδιαφυγή 6.500 ευρώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι εφοριακοί το είδαν έκπληκτοι να ανεβάζει ρολά λίγη ώρα αργότερα επειδή έτσι αποφάσισε ο ιδιοκτήτης.
Για το «Barbarossa» πιθανόν να μην υπάρχει καμία υποχρέωση εξάντλησης της ποινής του δεκαήμερου λουκέτου που...
του επιβλήθηκε. Φρόντισαν για αυτό οι δικαστικές αρχές της Σύρου που με ταχύτητα αστραπής δικαίωσαν τον επιχειρηματία στην προσφυγή του κατά της ΑΑΔΕ, και εισηγήθηκαν ότι η ταβέρνα μπορεί να επαναλειτουργήσει φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την Ανεξάρτητη Αρχή.
Δεν ξέρουμε τι είδε η Δικαιοσύνη που δεν το είχαν δει οι εφοριακοί. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως σκέφτηκε ο δικαστής και αν έκανε χάρη στον ιδιοκτήτη δίνοντας του τη δυνατότητα να δουλέψει μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι τουρίστες από το νησί.
Το θέμα είναι, όμως, ότι ενώ έχουμε νόμους και επιτέλους προσπαθούμε να τους εφαρμόσουμε, βρίσκεται κάποιος που έχει τη δύναμη, και αποφασίζει διαφορετικά στέλνοντας λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή. Ότι ο νόμος είναι νόμος αλλά μπορεί και να μην εφαρμόζεται.
Παρά το όνομά του, το «Barbarossa» πιθανότατα δεν είναι ένα «πειρατικό» μαγαζί. Μπορεί να λειτουργεί καθόλα νόμιμα και με απόλυτη φορολογική συνείδηση. Βρέθηκε όμως στον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να μην έχει κόψει 36 αποδείξεις, δηλαδή να να μην έχει αποδώσει τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι πελάτες. Σιγά το «κακό» θα πει κανείς όταν γύρω μας η φοροδιαφυγή μετριέται σε δισεκατομμύρια.
Και όχι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη επιχείρηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τους εφοριακούς ξανάνοιξε με τρόπο μαγικό την ίδια ημέρα που έκλεισε την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το νησί, από τους αστυνομικούς την πρώτη φορά ειπώθηκε ότι την κορδέλα της σήμανσης για το λουκέτο την …πήρε ο αέρας.
Χρειάστηκε να ειδοποιηθεί ο Ταξίαρχος της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης για να ξανασφραγιστεί, αλλά και πάλι αμέσως μετά χάθηκε η ένδειξη «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής» ενώ η επιχείρηση δέχονταν κανονικά πελάτες. Το αποτέλεσμα ήταν η ποινή να μετατραπεί σε 10ήμερο λουκέτο που όμως «έσπασε» και αυτό γρήγορα μετά από απόφαση δικαστηρίου…
Όπως και να το κάνουμε δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα. 
Έχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση που σύμφωνα με την ΑΑΔΕ εντοπίστηκε από τις Αρχές και αυτές με τη σειρά τους εφάρμοσαν το νόμο. Έχουμε επίσης να κάνουμε με ένα δικαστήριο που αποφάσισε διαφορετικά για τους δικούς του λόγους. 
Έχουμε τέλος να κάνουμε με ένα σοβαρό φαινόμενο, αυτό της μικρής ή μεγαλύτερης φοροδιαφυγής που κάποτε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά αν θέλουμε να πάψουμε να φορτώνουμε το σαμάρι μας με άδικα μέτρα.
Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε. Να εφαρμόζεται ο νόμος ή να κλείνουμε τα μάτια. 

Του Βασίλη Γεώργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: