Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Βουλή: Ο διαβασμένος Κυρ. Μητσοτάκης και ο (τελικά) τρωτός Α. Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θεωρούσαν ότι η Βουλή αποτελεί προνομιακό πεδίο και «τρωτό» σημείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που εμφανίζεται στην Ολομέλεια θα χάνει πόντους ενώ ο πρωθυπουργός θα κερδίζει. 
Όμως η πραγματικότητα (τουλάχιστον χθες) τους διέψευσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη συζήτηση...
για την Παιδεία με αρκετά όπλα στην φαρέτρα του, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας «έβλεπε» και επέμενε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει νευρά(;) επειδή έκλεισε (όπως έκλεισε…) η δεύτερη αξιολόγηση.

Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού επί του νομοσχεδίου ήταν μια έκθεση ιδεών, αφού ήδη οι περισσότεροι φορείς είχαν αποδομήσει πλήρως την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για να έρθει και ρίξει το τελειωτικό χτύπημα η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, διατυμπανίζοντας ότι η διάταξη για το άσυλο αφήνει τα πανεπιστήμιο έρμαιο στις ορέξεις των «μπαχαλάκηδων».
Εκεί, όμως, που ο Αλέξης Τσίπρας πιάστηκε ουσιαστικά αδιάβαστος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ήταν η αναφορά του στις τροπολογίες. Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 κατατέθηκαν 20 παραπάνω τροπολογίες σε σχέση με το 2014 (σε 30 περισσότερα νομοσχέδια βέβαια), με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επανέρχεται με πραγματικά στοιχεία. «περίοδο 2012 – Ιανουάριος 2015 σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που απαγορεύεται η κατάθεση τροπολογιών ήρθαν 14 τροπολογίες. Στις 59 κυρώσεις Ιανουάριος 2015 – 2017 κατατέθηκαν 80 τροπολογίες.
Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλια σας. Από την 1 Ιουνίου 2017, δηλαδή τους δύο τελευταίους μήνες. Πόσες τροπολογίες κατατέθηκαν; 159 τροπολογίες τις καταθέτω στα πρακτικά. Οι τροπολογίες είναι ρουσφέτια της εκλογικής σας πελατείας», τόνισε με τον πρωθυπουργό να κοιτά αποσβολωμένος.
Όλα αυτά, μάλιστα, συνέβησαν κατά τις δευτερολογίες των δύο πολιτικών αρχηγών, όπου συνήθως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κλέψει, με ατάκες και ευφυολογήματα, τις εντυπώσεις, αφού προηγουμένως έχει κληθεί να υπερασπιστεί πολιτικές που η πραγματικότητα τις έχει απαξιώσει.
Σε κάθε περίπτωση, χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ξετύλιξε όλο το κουβάρι της διακυβέρνησης Τσίπρα, ασκώντας κριτική για την συνολική κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη ο Αλ. Τσίπρας απάντησε… επιφανειακά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά του στις εξεταστικές που ζητά η ΝΔ: «Τι έχετε πάθει; Από τότε που έκλεισε η 2η αξιολόγηση και είχαμε συμφωνία που ανοίγει δρόμους για την οικονομία και την λύση χρέους, από τότε δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρική κρίσης. Μέσα σε 1,5 μήνα έχετε ζητήσει 3 διαφορετικές εξεταστικές επιτροπές. Μια για Καμμένο, μια για Βαρουφάκη και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Είναι ρεκόρ. Μια εξεταστική κάθε 15 ημέρες. Όμως δεν είναι μόνο οι εξεταστικές είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας. Ζητήσατε πριν μια εβδομάδα να σαμποτάρουν τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη μια διαδικασία και συζήτηση επειδή θα ήταν ο πρωθυπουργός εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: