Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Θρίλερ οι ολλανδικές εκλογές: Η μάχη του Ρούτε με τον ακροδεξιό Βίλντερς και η πιθανή έκπληξη

Φωτογραφία: AP/ Yves Herman

Το πρωί ανοιγουν οι κάλπες
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Αμφίρροπη η μάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του ηγετών των ακροδεξιών
Πιθανή έκπληξη από τους Χριστιανοδημοκράτες
Στο 40% οι αναποφάσιστοι -Ενας στους 10 δεν έχει... ιδέα τι θα ψηφίσει...

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ολλανδία εδώ και μερικά 24ωρα, εξαιτίας της διπλωματικής διαμάχης με την Τουρκία. Την Τετάρτη όμως, η χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο για έναν πιο σημαντικό λόγο.
Οι Ολλανδοί καλούνται στις κάλπες, στην πρώτη από μία σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με την άνοδο του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς να έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή επικράτησή του.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα είναι εκλογές-θρίλερ. Το κόμμα του Ρούτε (VVD) προβλέπεται να εξασφαλίσει 24 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μετρήσεις που δημοσίευσε το DPA. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Βίλντερς και το κόμμα του (PVV) αναμένεται να κερδίσει 20-24 έδρες.
Σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα Peilingwijzer, που συνδύασε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ρούτε συγκεντρώνει το 17% και προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ακροδεξιών. Η ιστοσελίδα προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού θα πάρει 24-28 έδρες και εκείνο του Βίλντερς 20-24.
Πάντως, ακόμη και την παραμονή των εκλογών, πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο από τα 28 κόμματα θα ψηφίσουν τελικά.  Το 40% απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν καταλήξει και το 10% ότι δεν έχει ιδέα ποιον θα υποστηρίξει τελικά.
Η πιθανή έκπληξη από τους Χριστιανοδημοκράτες
Αν και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στους «μονομάχους» Ρούτε και Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, πλησιάζοντας τους δύο πρωτοπόρους. Το CDA του Σίμπραντ Μπούμα βρίσκεται 4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του Ρούτε και 1 μονάδα πίσω από εκείνο του Βίλντερς.
Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αυξήσει το ποσοστό του σε κάθε μία από τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν αυτές επαληθευτούν, τότε το CDA αναμένεται να εξασφαλίσει 20 έδρες στο κοινοβούλιο.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα μετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ο Μπούμα έχει μία μακρινή ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός, με δεδομένη την άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργαστούν με τον Βίλντερς, γράφει το Reuters.
Τι «ψήφισαν» οι πιτσιρικάδες Ολλανδοί
Η νέα γενιά της Ολλανδίας πάντως δεν θέλει κανέναν από τους παραπάνω στην κυβέρνηση και προτιμά τον Γιέσε Κλαβέρ.
Στις ανεπίσημες εκλογές ανάμεσα σε μαθητές, που έγιναν την Τρίτη, ο 30χρονος πολιτικός και το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς επικράτησαν με 19,3%. Στη δεύτερη θέση ήταν οι κεντρώοι D66 με 17,4%, ενώ τρίτο ήταν το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, με 15%.
«Οι μαθητές προτίμησαν την ελπίδα από τον φόβο. Ελπίζω ότι οι ενήλικες θα κάνουν την ίδια επιλογή αύριο», έγραψε στο Twitter ο Κλαβέρ. Οσο για τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, όπως φαίνεται δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του ήταν στην τέταρτη θέση με 12,6%.
Σε αυτές τις ανεπίσημες εκλογές ψήφισαν περίπου 140.000 μαθητές 495 σχολείων και τις διοργάνωσε ο ανεξάρτητος οργανισμός Pro Demos.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: