Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

«Δώστε τον Τσίπρα στον λαό»

Αποτέλεσμα εικόνας για οργήΤου Σάκη Μουμτζή
Κάπου το διάβασα αυτό το σύνθημα και σκέφτηκα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα για να ακουστεί. 
Η αδυναμία να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να μπει σε μια ράγα η οικονομία, την έχει εκτροχιάσει πλήρως. 
Επιπροσθέτως, αυτή η κατάσταση έχει φέρει στην επιφάνεια τις εσωκομματικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιτείνονται από τα δημοσκοπικά ευρήματα. 
Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα της πλήρους κατάρρευσης. Βρίσκεται σε πανικό...

Μέσα σε αυτό το αποπνικτικό κλίμα δόθηκε στην δημοσιότητα η σύνθεση της επιτροπής του αναπτυξιακού συμβουλίου, με επικεφαλής τον κ. Κρέγκελ συνεργάτη από τα παλιά στις ΗΠΑ, του προϊσταμένου υπουργού Δ. Παπαδημητρίου. 
Οι απόψεις τους ταυτόσημες. Ανάπτυξη με ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει. 
Και οι δύο είναι θιασώτες της εισαγωγής παράλληλου νομίσματος στην οικονομία της χώρας, που είναι βέβαια και ο προπομπός της εξόδου από το κοινό νόμισμα.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί οι δύο που εμφορούνται από αυτήν την άποψη. 
Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής του αναπτυξιακού συμβουλίου κινείται σε αυτό το μήκος κύματος. Δραχμιστές και υποστηρικτές του λατινοαμερικάνικου λαϊκισμού.
Επειδή τόσο στην ζωή όσο και στην πολιτική, η σκέψη μας οφείλει να λειτουργεί συνδυαστικά, μου έρχεται στο μυαλό η κυβερνητική αντίληψη για την ανάπτυξη, με μοχλό τις προσλήψεις 300.000 ατόμων στο Ελληνικό Δημόσιο που θα λειτουργήσει ως ο « ύστατος εργοδότης».
Καμία αναφορά στον ιδιωτικό τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην απελευθέρωση των αγορών. 
Είναι ολοφάνερο πλέον πως ξετυλίγεται μπροστά μας ένα σχέδιο σοβιετοποίησης της οικονομίας μας, που για να χρηματοδοτηθεί απαιτεί παράλληλο νόμισμα. Το αποκάλυψε ο Γ. Δραγασάκης την άνοιξη του 2015 και θέλησε να το υλοποιήσει ο Γ. Βαρουφάκης. Το σχέδιο ματαιώθηκε όχι γιατί πείσθηκε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν αυτοκτονικό, αλλά γιατί δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι γι΄αυτό.
Ας θυμηθεί ο αναγνώστης την φράση « δίνουμε χώρο για να κερδίσουμε χρόνο». Φαίνεται πως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε. 
Οι απαιτήσεις του κουαρτέτου για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σαρώνουν και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η 5η Δεκεμβρίου 2016 ως αμετάκλητη ημερομηνία της συμφωνίας ξεπεράστηκε και μετατέθηκε για τις αρχές Μαρτίου, για να μιλούν σήμερα πλέον – όσοι «τρώνε» το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ- για τον Μάιο. Και ουδείς νουνεχής δεν διερωτάται «γιατί να υπογράψουν τον Μάιο, αφού δεν υπέγραψαν τον Δεκέμβριο;» Σε αυτό βέβαια το διάστημα, λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά.
Μάλλον η ώρα της κρίσεως πλησιάζει. Ας γίνει κατανοητό, πως οι ευθύγραμμες, θεσμικές εξελίξεις θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά σε μονοψήφια ποσοστά. Η μόνη του ελπίδα είναι η ρήξη και η σύγκρουση με τους εταίρους –δανειστές.

Το παράλληλο νόμισμα—και πολύ περισσότερο η έξοδος από την ευρωζώνη—δεν αφορά την ανόρθωση της οικονομίας. Τα κριτήρια, δηλαδή, δεν είναι οικονομικά. Αφορά πρωτίστως την παραμονή του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Πιο απλά, παράλληλο νόμισμα χωρίς πολιτική εκτροπή δεν μπορεί να υπάρξει. Ας ξυπνήσουν επί τέλους οι καλοπροαίρετοι αστοί.
Οι συνέπειες αυτού του τυχοδιωκτισμού είναι γνωστές σε όλους. Και στους τυχοδιώκτες. Παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί για την παραμονή στην εξουσία, μετά βεβαιότητος θα ακούσουν το σύνθημα « δώστε τον Τσίπρα στον λαό.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: