Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο Τσίπρας… δικαίωσε τον Σαμαρά!


Του Θανάση Κ.
Για τα δύο χρόνια από την εκλογή Τσίπρα δεν έχω τίποτε να πω…
Τα είπαν όλα και τα είπαν πολύ καλά χιλιάδες μηνύματα και αυτοσχέδια βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στα τηλεοπτικά κανάλια, ή άρθρα γνώμης που δημοσιεύτηκαν στον τύπο ή σε εκατοντάδες ηλεκτρονικούς ιστότοπους…
Τα είπαν όλα! Κανείς δεν βγαίνει να πανηγυρίσει…
Ακόμα και τα στημένα «παπαγαλάκια» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε άμυνα! Με ολοφάνερη δυσφορία εμφανίζονται. Σαν να κάνουν την «αγγαρεία» τους. Ή μάλλον την… τιμωρία τους.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η τιμωρία τους ΔΕΝ άρχισε ακόμα…
Θα σταθώ, όμως, σε μια άλλη διάσταση της επετείου.
Αυτή που όλο και περισσότεροι διαισθάνονται:
Τη δικαίωση του έργου του Σαμαρά που την έφερε… ο ίδιος ο Τσίπρας (άθελά του, βέβαια)…
Πριν δύο χρόνια σαν και σήμερα ο Σαμαράς έχασε τις εκλογές (αν και με ποσοστό, απίστευτα υψηλό, για κόμμα που κυβέρνησε σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δεν το βλέπει το 28% ούτε με το… κιάλι!)
Ο Σαμαράς έχασε τις εκλογές τότε, αλλά κυρίως ήταν η Ελλάδα τότε που έχασε την τελευταία ευκαιρία της να βγει από την κρίση σύντομα και σχετικά «ανώδυνα».
Ο Σαμαράς προσωπικά μάλλον… «κέρδισε»!
Σήμερα είναι ο πιο δικαιωμένος εν ζωή πρώην πρωθυπουργός της χώρας!
Νιώθει δικαιωμένος και το εισπράττει αυτό καθημερινά στο δρόμο!
Θλίβεται, βέβαια, από τον κατάντημα της Ελλάδας στο μεταξύ, παλεύει με το ίδιο πείσμα για το εθνικό συμφέρον, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο σήμερα!
Από φίλους και αντιπάλους! Από ανθρώπους που του στάθηκαν, αλλά ακόμα κι από ανθρώπους που τον πολέμησαν. Και τώρα έχουν καταλάβει…


Όμως αυτή η δικαίωση Σαμαρά δεν αφορά μόνο τον ίδιο.
Αφορά, πολύ περισσότερο, όλους εμάς.
Γιατί μόνο αν καταλάβουμε τι χάσαμε τότε, έχουμε κάποια ελπίδα να το ξανακερδίσουμε.
Βέβαια, από ένστικτο το καταλαβαίνουν οι πάντες σήμερα.
Ακόμα κι αν δεν το ομολογούν…
Πού ήταν η χώρα τότε και πού είναι σήμερα;
Πού βρισκόταν τότε ο καθένας προσωπικά και πού σήμερα;
Ας δούμε λοιπόν, έτσι πολύ συνοπτικά, τι έχασε η Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου του 2015…
Τότε ήταν στο τσακ να βγει από τα Μνημόνια οριστικά. Το είχαν αποδεχθεί πλήρως και οι δανειστές. Της είχαν δώσει και πιστοληπτική γραμμή να βγει και να δανείζεται άφοβα στις αγορές. Γιατί αυτό σημαίνει «τέρμα στα μνημόνια»: να μπορείς να δανείζεσαι φυσιολογικά από τις αγορές, όπως όλες οι άλλες χώρες…
Άλλωστε η Ελλάδα του Σαμαρά είχε ήδη βγει στις αγορές (δοκιμαστικά, αλλά επιτυχώς) την περασμένη χρονιά: τον Απρίλιο και ξανά τον Αύγουστο του 2014…
Αντί να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση (που παρέμενε ανοικτά για μόλις 600 εκατομμύρια) και δεν είχε κλείσει προηγουμένως λόγω της αβεβαιότητας των πρόωρων εκλογών (που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ), ο Τσίπρας πήγε σε κρίση, capital controls, νέο μνημόνιο, το τρίτο στη σειρά και το χειρότερο απ’ όλα, και 9 δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα, συν άλλα 5 που του ζητούν να πάρει σήμερα…
–Τον Ιανουάριο του 2014, οι ίδιοι οι δανειστές – και κυρίως το ΔΝΤ – θεωρούσαν ότι το χρέος μας ήταν ήδη απολύτως βιώσιμο. Και προέβλεπαν ότι θα πέσει κάτω από 110% του ΑΕΠ το έτος 2022 (πέντε χρόνια από σήμερα). Ακόμα και χωρίς πρόσθετα μέτρα ανακούφισης χρέους…
Αν δεν θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο τότε, ούτε θα μας άφηναν να βγούμε από τα Μνημόνια, ούτε θα έδιναν στη χώρα πιστοληπτική γραμμή στήριξης…
Τώρα το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος μας ΔΕΝ θα πέσει κάτω από το 180% ούτε το 2060! (σαράντα τρία χρόνια από σήμερα!) Κι αυτό παρά τα πρόσφατα («βραχυπρόθεσμα») μέτρα «ανακούφισης χρέους»!
Και φυσικά ΔΕΝ θεωρούν το χρέος μας «βιώσιμο» πλέον! Γεγονός που απομακρύνει την έξοδό μας από τα Μνημόνια. Άρα υπέγραψε ο Τσίπρας το τρίτο και του ετοιμάζουν πια το τέταρτο
–Τον Ιανουάριο του 2015 η Ελλάδα δεν είχε ανάγκη από πρόσθετο αναγκαστικό δανεισμό! Γι’ αυτόν την άφηναν να βγει (όπως βγήκαν και όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από Μνημόνια).
Ήλθε ο Τσίπρας τα έκανε μαντάρα μέσα σε έξη μήνες, τον έδεσαν χειροπόδαρα, τον ανάγκασαν να πάρει πρόσθετο δανεισμό άλλα 86 δισεκατομμύρια (από αυτά 50 δισεκατομμύρια καθαρά αύξηση χρέους – γι’ αυτό το χρέος μας έγινε ΜΗ βιώσιμο), του υποθήκευσαν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία για…99 χρόνια κι ακόμα κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Οι περισσότεροι μιλάνε για δεκαετία και βάλε! Κάποιοι για πολύ περισσότερο…
* Κι επειδή υπάρχουν και μερικοί που το παίζουν (και καλά) «φιλελεύθεροι», να τους πω κανα-δυό κουβεντούλες.
Τι είναι στην ατζέντα κάθε φιλελεύθερου;
Αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων, μείωση προσωπικού στο δημόσιο
Ο Σαμαράς έκανε τα περισσότερα σε όλα αυτά.
Τα περισσότερα στο λιγότερο χρόνο, από κάθε άλλον πιο πριν!
Για την ακρίβεια, τα περισσότερα από όλους τους άλλους μαζί!
Στις αποκρατικοποιήσεις:
Ξεμπλόκαρε ή ξεκίνησε ή υπέγραψε (γιατί μερικά από αυτά θέλουν χρόνο, διεθνείς διαγωνισμούς κλπ.) για αποκρατικοποιήσεις ύψους 6 -7 δισεκατομμύρια σε 2,5 χρόνια! (ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΤΑΠ, Ελληνικό, Περιφερειακά αεροδρόμιο, δεκάδες μαρίνες, εκατοντάδες ακίνητα του δημοσίου).
Και ετοίμαζε τουλάχιστον άλλα τόσα ακόμα (που τώρα θα είχαν ολοκληρωθεί)…
Συν το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου που επρόκειτο να πουληθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και το οποίο επί Σαμαρά είχε φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια (και προβλεπόταν να πάει πολύ υψηλότερα…)
Όλα αυτά θα έμπαιναν στο δημόσιο ταμείο.
Ο Τσίπρας τα πάγωσε, τα ματαίωσε, τώρα τα φρενάρει (όσα δεν κατάφερε να αποτρέψει), ενώ μηδένισε το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου.
Πάνε αυτά! 20 δισεκατομμύρια χάθηκαν…
Ποτέ πρωθυπουργός δεν έφερε τόσα χρήματα στο δημόσιο ταμείο (όπως ο Σαμαράς)…
Και ποτέ επόμενος πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο σύντομα τέτοια καταστροφή (όπως ο Τσίπρας)…
Στις μεταρρυθμίσεις:
Επί Σαμαρά η Ελλάδα βελτιώθηκε στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας κατά 40-50 θέσεις! Ποτέ δεν υπήρξε σε 2,5 χρόνια τόσο θεαματική βελτίωση.
Σε καμιά άλλη χώρα…
Μόνο στον κρίσιμο δείκτη «έναρξης νέων επιχειρήσεων» η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε από την θέση 147 στη θέση 35! (Doing Business Report, της World Bank)
Επί ΣΥΡΙΖΑ η θέση της Ελλάδας υποχωρεί ξανά σε όλους τους δείκτες. Όλων των διεθνών οργανισμών.
Και μιλάμε για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
Ποιος… «φιλελές» θα μιλήσει στο Σαμαρά; Και τι ακριβώς θα του πει;
Στη μείωση φόρων (άλλο κεντρικό ζήτημα της φιλελεύθερης ατζέντας):
Παρά το γεγονός ότι παρέλαβε έλλειμμα 9,5% (!), κατάφερε να μειώσει μια σειρά φόρους στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής του!
Ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε άλλες φορολογικές αυξήσεις που του ζητούσαν…
Και τελικά όχι μόνο έπιασε τους δημοσιονομικούς στόχους και τα τρία χρόνια (μείωση ελλειμμάτων και πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά ξεπέρασε τους στόχους του Προγράμματος!
Μεταξύ άλλων:
  • μείωσε το ΦΠΑ στην Εστίαση,
  • μείωσε της Εισφορά Αλληλεγγύης,
  • μείωσε το Φόρο στο Πετρέλαιο,
  • μείωσε το φόρο στα Ακίνητα (δύο φορές),
  • μείωσε το φόρο στα ενοίκια,
  • μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές (δύο φορές),
  • μείωσε την προκαταβολή φόρου (από το 70% στο 50% – τώρα την αύξησαν στο 100%),
  • αύξησε το αφορολόγητο (από τις 7 χιλιάδες στις 9,5 χιλιάδες – τώρα το μειώνουν στις 5 χιλιάδες ή χαμηλότερα)
  • και αρνήθηκε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά!
Ταυτόχρονα επέβαλε στους επαγγελματίες να πληρώνουν φόρο στη βάση έσοδα-έξοδα από το πρώτο ευρώ, όπως και στους αγρότες, όπου όμως δεν άφησε να φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις τους.
Τώρα ήλθαν όλα τα πάνω κάτω: ανέβηκαν όλοι οι φόροι, εκτοξεύθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, εκτοξεύθηκε η προκαταβολή φόρων και καταρρέει το αφορολόγητο.
Στον τομέα των φορολογικών μειώσεων δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο όπως αυτό το Σαμαρά! Κανένα
Και χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα.
Χώρια που πρόβαλε το στόχο για φόρο στα κέρδη 15% (ως το 2020), πράγμα που σήμερα το εξαγγέλλει ήδη η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ και φημολογείται ότι προς τα κει θα κινηθεί και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.
Στο θέμα της μείωσης προσωπικού του δημοσίου:
–Ο Σαμαράς είναι ο πρώτος και μόνος πρωθυπουργός που εφάρμοσε πλήρως την αρχή 1 προσλαμβάνεται για κάθε 5 που απολύονται (την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, αλλά δεν την είχε εφαρμόσει ποτέ!)
Κι έτσι επί Σαμαρά μειώθηκε το προσωπικό του δημοσίου (πλην ΔΕΚΟ) από τις 750 χιλιάδες στις 660 σε δυόμιση χρόνια!
Έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ; Όχι!
Ας τα βλέπουν διάφοροι «φιλελέδες» να χαίρονται.
Αλλά δεν τον βοήθησαν τότε!
* Και επειδή πέρα από του «φιλελέδες» υπάρχουν και διάφοροι «κάργα πατριώτες» που επίσης δεν βοήθησαν, ο Σαμαράς κατάφερε αθόρυβα και δύο τρία ακόμα πραγματάκια στην «εθνική ατζέντα»:
–Υπήρξε ο μόνος Πρωθυπουργός της τελευταίας 20ετίας που μείωσε το αριθμό των λαθρομεταναστών: 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες καταγεγραμμένους τους παρέλαβε, 870 χιλιάδες είχαν πέσει δυόμιση χρόνια αργότερα, όταν τελείωνε η διακυβέρνηση Σαμαρά.
Και την ίδια στιγμή έλεγχε τα σύνορα ενώ μαινόταν τότε ο Πόλεμο στη Συρία!
75 χιλιάδες λαθρομετανάστες κατάφεραν και πέρασαν παράνομα από τα νησιά στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά και άλλοι τόσοι έφυγαν και γύρισαν στις πατρίδες τους (από την «Αμυγδαλέζα» και όχι μόνο).
Τώρα τα θυμόμαστε και βουρκώνουμε. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Που να μη πω καλύτερα, τι ψήφισαν το 2015
–Ο Σαμαράς υπήρξε ο μόνος Έλληνας Πρωθυπουργός της τελευταίας 20 ετίας, επί των ημερών του οποίου όχι μόνο καταργήθηκε το άσυλο, αλλά άρχισαν να καθαρίζουν κτίρια που είχαν καταλάβει οι κουκουλοφόροι από δεκαετίες (όπως η βίλα «Αμαλία», για παράδειγμα – που τότε «ανακαταλήφθηκε», ανακαινίστηκε και παραδόθηκε για σχολείο).
Επί των ημερών του για πρώτη φορά καθάρισε το Κέντρο της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια (του το αναγνώρισε και ο Δήμαρχος Καμίνης τότε).
–Ο Σαμαράς ήταν ακόμα ο μόνος που σταμάτησε δημιουργία νέων «τετελεσμένων» της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας: τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση – ΝΟΤΑΜ – ότι η ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου είναι ελληνική, ενώ η Τουρκία ήδη τη «δημοπρατούσε» σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίες ως «δική της»!
Και ταυτόχρονα είναι ο μόνος που δημιούργησε «τετελεσμένα» σε βάρος της Τουρκίας: με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου, το Νοέμβριο του 2014, να διαπραγματευθούν μεταξύ τους τα όρια της ΑΟΖ αποκλείοντας την Τουρκία! Για πρώτη φορά ever…
Και στην προστασία του εθνικού συμφέροντος και σε ολόκληρη της «συντηρητική ατζέντα» όσα έκανε ο Σαμαράς δεν τα έχουν σκεφτεί καν όλοι οι υποτιθέμενοι «υπερπατριώτες»!
Που δεν τον στήριξαν! Ενώ κάποιοι πήγαν αργότερα και κυβέρνησαν με τον Τσίπρα…
Δεν έχασε ο Σαμαράς τον Ιανουάριο του 2015.
Η Ελλάδα έχασε.
Δεν περιμένει να τον δικαιώσει η… Ιστορία!
Είναι ίσως ο μόνος ηγέτης που κάτι σημαντικό έκανε και ο κόσμος του το αναγνώρισε μέσα σε δύο μόλις χρόνια!
Πολλοί άλλοι δεν γεύτηκαν τέτοια δικαίωση εν ζωή.
Κάποιοι δεν την αξιώθηκαν ούτε μετά θάνατον…
Σε αυτό λοιπόν – στην δικαίωση – ο Σαμαράς είναι ήδη «πλήρης».
Εκείνο που απομένει, ωστόσο, είναι να το αναγνωρίσει επίσημα και ρητά και χωρίς μισόλογα η ίδια η πολιτική τάξη της χώρας.
Κι αυτό δεν το έχει ανάγκη τόσο ο Σαμαράς…
Το έχει ανάγκη, πρωτίστως, η ίδια η πολιτική τάξη!
Γιατί αν δεν αναγνωριστούν οι προσπάθειες που ήδη έγιναν, δεν πρόκειται να βρεθεί άλλος κανείς, να πάρει ρίσκα για να τις συνεχίσει στο μέλλον.
Ο Σαμαράς για ένα πράγμα «καίγεται» μόνο:
Να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο του!
Και θα μπορέσει να το συνεχίσει, μόνον όποιος το αναγνωρίσει.
Κάποιοι για να «διασκεδάσουν» τις τύψεις τους επιμένουν να μην το κάνουν.
Κακό του κεφαλιού τους.
Η χώρα θα σέρνεται, μέχρι να αναγνωρίσουν όλοι οι «ταγοί» της: ρητά, κατηγορηματικά, απερίφραστα και επίσημα!
Ποιος άνοιξε το δρόμο και ποιος έβαλε τα θεμέλια για να βγει η χώρα από τον σημερινό εφιάλτη της.
Μια χώρα για να αναγεννηθεί χρειάζεται, μεταξύ άλλων, και ηθικό πλεονέκτημα!
Το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξής μας, έχει πια ονοματεπώνυμο:
Δικαίωση Αντώνη Σαμαρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: