Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Τι γράφει ο «Εθνικός Κήρυκας» για το ταξίδι-φιάσκο Καμμένου-Παππά στις ΗΠΑ: 300.000 για το τίποτα

• Η πολιτική επιρροή της Εκκλησίας μας

Η Εκκλησία στην Αμερική, ενώ αντιμετωπίζει πολλές και μεγάλες προκλήσεις, αποκτά πολύ μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με τον διορισμό του Πρίμπους ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και του Τζιτζίκου, γιου ιερέα, ως υπεύθυνου των δημόσιων εμφανίσεων του Τραμπ και από τους πρώτους συνεργάτες του.
Παράδειγμα, το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του Πρίμπους στη δεξίωση που παρέθεσαν ομογενείς προς τιμή τους: 

«Αφήστε με να σας πω κάτι το οποίο θεωρώ πως μας ενδιαφέρει. Επιθυμούμε να θέσουμε το πλαίσιο τη θρησκευτικής ελευθερίας, το Πατριαρχείο, την Κωνσταντινούπολη, την αναγνώριση του αγώνα του μετώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο επίκεντρο του Λευκού Οίκου.
Θα ήθελα πολύ να δω την ημέρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο και θα αναγνωρίσει την καταπίεση και τον αγώνα, ο οποίος δεν είναι απλώς σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά είναι ένα σύμβολο για τους ανθρώπους της πίστης ανά τον Κόσμο. Και, τέλος, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο το οποίο μερικοί από εσάς έχετε ξανακούσει. Απλώς, θα ήθελα να το θέσω σε ένα πλαίσιο που γνωρίζω πως όλοι θα κατανοήσετε επειδή είναι σημαντικό.
Εισήλθα σε αυτή τη δουλειά και ήταν μια καταστροφή. Η Ελληνική Κοινότητα, η Ορθόδοξη Κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αρχιεπίσκοπο, τον πατέρα Αλέξιο, την κοινότητα των Αρχόντων, τον πολύ καλό μου φίλο, όπως ο θείος μου και δεύτερος πατέρας μου Τζον Κατσιματίδης με πήρε κάτω από τα φτερά του και πάντοτε απαντούσε θετικά όταν του τηλεφωνούσα. Αυτοί οι άνθρωποι εδώ, σε αυτό το δωμάτιο, είναι οικογένεια. Βοηθήσατε να σωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».
Φωτογραφία Bill Petros.

• Υποκρισία

Δεν θα ασχολιόμουν σε καμιά περίπτωση με τη γραβάτα που φόρεσε ο Νίκος Παππάς, για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, αν οι ίδιοι οι υπουργοί (όχι όλοι, αλλά κάποιοι) της κυβέρνησης, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είχαν αναγάγει σε… ιδεολογική σημαία την ενδυματολογική τους αυτή επιλογή (βέβαια, όταν δεν εκπροσωπείς τον εαυτό σου αλλά το δημόσιο αξίωμα που σου ανατέθηκε, δεν μπορείς να φοράς ό,τι θέλεις). Θεωρώ λοιπόν τουλάχιστον υποκρισία αυτόν τον επιλεκτικό αντικομφορμισμό (στην Ελλάδα «χωρίς γραβάτα», στις ΗΠΑ «με γραβάτα»).
Θα ήταν καλό δε να εξηγήσει ο κ. Παππάς για ποιο λόγο θεώρησε σκόπιμο να τιμήσει την εκδήλωση των ομογενών φορώντας γραβάτα, ενώ δεν κάνει το ίδιο όταν βρίσκεται στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Είτε τους υπολοίπους τους θεωρεί δεύτερης κατηγορίας, είτε, όπως λένε κάτι κακιές γλώσσες, του διεμηνύθη πως αν δεν φορούσε γραβάτα δεν θα μπορούσε να μπει στην εκδήλωση, οπότε θα πήγαινε χαμένο και το ταξίδι.

• Απορίες

Οι Αγγλοσάξωνες λένε ότι ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες (κατ’ άλλους εκεί βρίσκεται ο διάβολος). Μια (άλλη) λεπτομέρεια (όχι και τόσο ασήμαντη) από το ταξίδι των υπουργών Καμμένου και Παππά στις ΗΠΑ είναι ότι ως μεταφορικό μέσο χρησιμοποίησαν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Κατ’ αρχάς με ποια δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε αυτό, από τη στιγμή που οι δυο τους ουσιαστικά δεν είχαν λάβει πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά από έναν ιδιωτικό φορέα; Και ύστερα, ακόμα και αν τυπικά η χρήση του δικαιολογείται, δεν προβλημάτισε κανέναν το υψηλό κόστος του ταξιδιού; Με άλλα λόγια, είναι λογικό ένα κατ’ ουσίαν χρεοκοπημένο κράτος, όπως η Ελλάδα, να διαθέτει στους υπουργούς του το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για ένα ταξίδι που με υπολογισμούς ειδημόνων -με τους οποίους μίλησε η στήλη- πιθανόν να φτάνει ακόμα και τα 300.000 δολάρια;
Για να μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτό περί τίνος πρόκειται, να σημειωθεί ότι υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες που διαθέτουν ιδιωτικά αεροπλάνα, οι οποίοι σε κάποια ταξίδια επιλέγουν τα αεροπλάνα της γραμμής για να αποφύγουν το πολύ υψηλό κόστος της χρήσης του δικού τους αεροπλάνου. Για τους Ελληνες υπουργούς προφανώς δεν υπάρχουν τέτοιες έγνοιες. Ισως επειδή, το κόστος το επωμίζονται άλλοι.

• Μάντης

Γράφει επί λέξει το τηλεγράφημα του «ΑΜΠΕ» με ημερομηνία 21/1/2017 και ώρα 16:57: «Ο (Αμερικανός πρέσβης) κ. Πάιατ εξέφρασε ικανοποίηση και χαρακτήρισε ‘σημαντική ένδειξη’ (σ.σ. των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα) το γεγονός ότι οι Ελληνες υπουργοί Νίκος Παπάς και ο Πάνος Καμμένος ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κ. Πρίμπους, τον επιτελάρχη του προέδρου Τραμπ».
Αλήθεια, πώς γνώριζε ο κ. Πάιατ ότι οι δύο Υπουργοί έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κ. Πρίμπους; Toυ τηλεφώνησε ο κ. Πρίμπους; Είναι λίγο περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου δεν τους ανέφερε καν στην ομιλία του προς τους ομογενείς – σύμφωνα με το επίσημο κείμενο. Και ύστερα, πώς γίνεται να τυγχάνουν «θερμής υποδοχής» δύο προσκεκλημένοι από έναν άλλο επίσης προσκεκλημένο (έστω τιμώμενο πρόσωπο) στην ίδια εκδήλωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: