Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΔΟΛ: Οι άγνωστες επαφές και ρόλος του Αλέξη Τσίπρα


Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχαρης μουλοπουλος
Η διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, επί δύο δεκαετίες διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας “Το Βήμα” (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς) και πρώην πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ.
Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση». 
Αυτό ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, εξέλιξη που στάθηκε...
αφορμή για να προκληθούν πολυεπίπεδες αντιδράσεις. Πριν από την ανακοίνωση είχαν γίνει δύο (φανερές) συναντήσεις του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, με τον επί χρόνια στενό συνεργάτη και κουμπάρο του, Βασίλη Μουλόπουλο, ενώ πληροφορίες ήθελαν τον εκδότη του «Βήματος» να έχει συναντηθεί μετά από αρκετό καιρό και με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Καθοριστική για τις εξελίξεις φαίνεται ότι υπήρξε η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι κύριοι Ψυχάρης και Μουλόπουλος. 
Μάλιστα, είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι στο γραφείο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου εκδότη, στο συγκεκριμένο (κρίσιμο) ραντεβού, δεν βρισκόταν ο διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης. 
Την πρωτοβουλία για την «επιστράτευση» του Β. Μουλόπουλου την είχε ανα λάβει πριν από τις γιορτές ο ίδιος ο κ. Ψυχάρης, ο οποίος, βλέποντας ότι στένευαν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο του ΔΟΛ, αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το τελευταίο του «χαρτί».
Κάπως έτσι, φώναξε στο γραφείο του τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του, ζητώντας του να μεταφέρει το συγκεκριμένο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 
Ανεξάρτητα από τα όσα κυκλοφορούν εσχάτως στη δημοσιογραφική πιάτσα, η αντίδραση του κ. Μουλόπουλου υπήρξε άμεση. Δηλαδή, αφότου έφυγε από τα γραφεία του ΔΟΛ, επεδίωξε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο και μετέφερε το περιεχόμενο της κουβέντας που είχε με τον Σταύρο Ψυχάρη. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε από την πλευρά του τους στενούς συνεργάτες του, ζητώντας από τον Νίκο Παππά να οργανώσει σύσκεψη με τη συμμετοχή και τραπεζικών στελεχών, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.
Πράγματι, κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Γιάννη Μαντζουράνη, και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank, κύριοι Αρτέμης Θεοδωρίδης και Γιώργος Αρώνης. 
Κατά τη διάρκεια της σύ σκεψης που ακολούθησε, ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι στη συγκεκριμέ νη συνάντηση φάνηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται εμπράκτως να αποκτήσει έμμεσα ή άμεσα τον έλεγχο του ΔΟΛ.
Οι τραπεζίτες κατέστη σαν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης που δεν θα κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Για αυτό και φρόντισαν να επισημάνουν ότι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι να βρεθεί διευθυντής της επιρροής ΣΥΡΙΖΑ σε «Νέα» και «Βήμα», αλλά επενδυτής που θα είναι έτοιμος να καταβάλει με το «καλημέρα» 40 εκατ. Ευρώ
Πάντως, ανεξάρτητα από τα όσα ακούγονται και γράφονται, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να κλείσουν τα έντυπα του ΔΟΛ. Επειδή, λοιπόν, είναι δύσκολο, αν χαθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, να υπάρξουν έντυπα με αντίστοιχη ανταπόκριση, πληροφορίες αναφέρουν ότι άναψε προσωπικά το «πράσινο φως» στον Βασίλη Μουλόπουλο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρωθυπουργός, εκτός του ότι διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, έχοντας προσωπική άποψη, εκτιμά ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει τον ΔΟΛ, με τη συγκατάθεση του Σταύρου Ψυχάρη.
 Αλλωστε, ουδείς παραβλέπει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη σύγκρουση την κυβέρνηση με τον ΔΟΛ έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εκδότης του «Βήματος» είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση για την ανάληψη της διεύθυνσης των «Νέων» από τον Βασίλη Μουλόπουλο. 
Αντιθέτως, την ίδια ακριβώς περίοδο, ο Φώτης Μπόμπολας είχε κάνει δεκτό το αίτημα για την αντικατάσταση του τότε διευθυντή του «Εθνους», Θανάση Τσεκούρα, από τον στενό φίλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδάκη.
Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι το «ναι» του Μπόμπολα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ευνοϊκή εξέλιξη για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο ο «Πήγασος» όσο και η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Σε μία από τις πολ λές συναντήσεις που είχε ο εκδότης του «Εθνους» με τον συνεταίρο του, Σταύρο Ψυχάρη, φέρεται να του είχε επισημάνει ότι η άρνηση στην αξιοποίηση Μουλόπουλου έχει αποδειχτεί από τις εξελίξεις ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει ο εκδότης του «Βήματος».
 Η πραγματικότητα είναι ότι, έστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων, ο κ. Ψυχάρης προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του, επιλέγοντας για το πηδάλιο του ΔΟΛ έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. 
Φυσικά, από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι, με τις τράπεζες να έχουν καταγγείλει τα δάνεια του ΔΟΛ και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο Συγκρότημα να μη δεί χνει διάθεση να δουλέψει σε μια κομματική εφημερίδα.

Ο Παππάς, ο Σαββίδης και οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό επιχειρηµατικό ενδιαφέρον για τον ∆ΟΛ φαίνεται ότι ενεργοποίησε τον Νίκο Παππά, ο οποίος ξεκίνησε µια σειρά επαφών προκειµένου να βρει επενδυτή. Σε πρώτη φάση, απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη της 24Media, ∆ηµήτρη Μάρη, που, όµως, δεν έδειξε πρόθυµος να µπει στη συγκεκριµένη επιχειρηµατική περιπέτεια.
Ακολούθως, και µε τη µεσολάβηση του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν κρούσεις τόσο προς την πλευρά του µεγαλο µετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, όσο και προς την πλευρά των Τσέχων του ΟΠΑΠ, µε τους οποίους υπάρχει (πλέον) ανοικτή γραµµή επικοινωνίας µε την κυβέρνηση.
 Ο κ. Παππάς φέρεται να καλοβλέπει την εµπλοκή των Τσέχων στον ∆ΟΛ, αφού, µαζί µε τη συµµετοχή τους στην τηλεόραση του Alpha, θα δηµιουργούσαν τον µεγαλύτερο µιντιακό όµιλο στη χώρα. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον Ιβάν Σαββίδ η , ο υπουργός Ψηφιακής Πολι τικής θε ωρεί ότι µέσα από τη συµµετοχή του στον ∆ΟΛ θα µπορούσε να υλοποιήσει άµεσα και τα σχέδιά του για τη δη µιουργία τηλεοπτικού σταθµού. Στην κουβέντα που είχε ο Σταύρος Ψυχάρης µε τον πρώην πρό εδρο της «Αυγής» και κουµπάρο του, Βασίλη Μουλόπουλο, έριξε στο τραπέζι, εκτός των άλ λων, και το όνοµα του οµογενούς επιχειρηµατία Ιβάν Σαββίδη… Οπως εξήγησε στον συνοµιλητή του ο εκδότης του «Βήµατος», από τη στιγµή που θα αποφάσιζε να µπει στον ∆ΟΛ ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, αυτοµάτως θα άνοιγε και ο δρόµος για την επαναλειτουργία του Mega. Μάλιστα, αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο να συµβεί από τη στιγµή που ήδη ο κ. Σαββίδης έχει ξεκινήσει να συ ζητά το ενδεχόµενο συνεργασίας µε την οικογένεια Βαρδινογιάννη στο Mega. «Αν πει το “ναι”, θα κανονίσω εγώ µε τους Βαρδινογιάννηδες», φέρεται να είπε ο κ. Ψυχάρης προς τον Β. Μουλόπουλο, ζητώντας του να µεταφέρει το σχετικό µήνυµα προς τα ανώτατα κυβερνητικά κλιµάκια.
Η συγκεκριµένη ιδέα έγινε αποδεκτή µε ενθουσιασµό από το Μέγαρο Μαξίµου, γεγονός που προκάλεσε (τουλάχιστον) µια συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη µε υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος. Τις σχετικές επαφές έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια εξαιρετικές σχέσεις µε τον οµογενή επιχειρηµατία. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση, εκτός από τον «διορισµό Μουλόπουλου», βρίσκεται και στην ανα ζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ∆ΟΛ.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προκύπτει από όλες τις πλευρές είναι ότι πλέον υπάρχει έµπρακτο ενδιαφέρον προσωπικά από τον κ. Τσίπρα, γεγονός που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ο µ ι λ ί α ς του στη Βουλή.

Πτώχευση εν λειτουργία

Με δεδομένα όλα αυτά, η κίνηση Ψυχάρη με τον κ. Μουλόπουλο ήρθε να ενοχλήσει τους τραπεζίτες, οι οποί οι είναι αποφασισμένοι αδιαφορώντας για τις επιθυμίες του Μαξίμου να ενεργοποιήσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από βδομάδα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την «πτώχευση εν λειτουργία» του ΔΟΛ. Με βάση την εμπειρία που υπάρχει στα τραπεζικά στελέχη, η σχετική διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει από δύο έως και τρεις μήνες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίζεται χρονικά λίγο πριν ή και μετά το Πάσχα. Το ερώτημα που τίθεται από τις τράπεζες είναι ποιος θα πληρώνει μέχρι τότε τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα για να κυκλοφορούν οι εφημερίδες του ΔΟΛ. Ηδη, όπως επισημαίνουν, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα ουσιαστικά προβλήματα στην αγορά του χαρτιού, ενώ ο κ. Φώτης Μπόμπολας έχει καταστήσει σαφές ότι η «Ιριδα» δεν πρόκειται να τυπώνει με πίστωση τα έντυπα του κ. Ψυχάρη.
Και αν σε όλα αυτά προστεθεί η πληροφορία που θέλει να µην έχουν πληρωθεί οι δόσεις των ρυθµίσεων προς ασφαλιστικά ταµεία και Εφο ρία, τότε η κατάσταση γίνεται ακόµη πιο δύσκολη. Για αυτό και οι τραπεζίτες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και µία πιθανότητα σωτηρίας του ∆ΟΛ εν λειτουργία… Απεναντίας, εκείνο που εκτιµούν είναι ότι αργά ή γρήγορα την επόµενη ηµέρα θα κληθεί να τη διαχειριστεί η Grant Thornton, η οποία και θα αναλάβει να «τεµαχίσει» και, ακολούθως, να διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία του ∆ΟΛ.
Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θέλει τη σχετική διαδικασία να ξεκινά το νωρίτερο το φθινόπωρο του ’17. Μάλιστα, µετά τον ντόρο που προκάλεσε η εµπλοκή Μουλόπουλου και το τελεσίγραφο που έστειλε από το βήµα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τραπεζίτες έχουν γίνει ακόµη πιο αυστηροί, αφού, όπως λένε: «∆εν έχουµε κανέναν λόγο να βρεθούµε στο εδώλιο». 

Πηγή: www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: