Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ! Νέο πολιτικό σκηνικό καταγράφουν τα στοιχεία – Μη αναστρέψιμο το προβάδισμα της Ν.Δ. – Βαθιά απογοήτευση της κοινωνίας για Τσίπρα!

Δυναμική ευρείας νίκης και υπεροχή σε όλα τα σημεία εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η ψαλίδα ανοίγει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα...
Εντυπωσιακό εύρημα είναι πως ποσοστό 62,3% ζητά εκλογές, στοιχείο που, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, πρώτη φορά καταγράφεται σε διάστημα ενός έτους από την προηγούμενη κάλπη.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, «βαθμολογούν» αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης και οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός έχασε και το τελευταίο του «χαρτί» με το πρόσχημα της πάταξης της διαπλοκής μέσα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού το 61% πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρόθεσή της ήταν να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς όφελός της. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου γυρνάει μπούμερανγκ, καθώς σχεδόν 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί.
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%.
Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι. Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 61,2% έναντι μόλις 14% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταγραφή
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνεται τόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και στο «χάρτη» της οικονομίας: Ποσοστό 82,6% πιστεύει ότι η χώρα προχωρά προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 85,7% κρίνει αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης από τις εκλογές μέχρι σήμερα.
Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό του 62,3% που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές για να προκύψει άλλη κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 35,9% έναντι 19,8% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η κυβέρνηση έχασε και τη μάχη σε σχέση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία ζητά την ακύρωσή του.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της Opinion Poll είναι κόλαφος προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναδεικνύεται καταλληλότερος για να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα θέματα τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινή ζωή. Είναι ενδεικτικό ότι στο ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας ο πρωθυπουργός έχει χάσει τελείως το παιχνίδι, καθώς ψηφίζεται ως καταλληλότερος μόνο από το 19,8% των ερωτηθέντων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 35,9%.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε και στο πεδίο του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος, καθώς μόλις το 15,9% τον «ψηφίζει» θετικά έναντι του 34,8% που πιστεύει ότι λύση θα δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το σόου της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού δεν αποδίδει πια.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται από το 36,5% ως καταλληλότερος για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, ενώ το 17,5% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός τόσο η εικόνα του πρωθυπουργού θα «τσαλακώνεται», καθώς η κυβερνητική φθορά θα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να κερδίσει καθόλου «πόντους» από την επίσκεψη στη ΔΕΘ, παρά τις προσπάθειες «ωραιοποίησης» της κατάστασης της χώρας και του δήθεν πολέμου κατά της διαπλοκής. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την πολιτική ουσία μέσα από το ρεαλιστικό λόγο του και τις κοστολογημένες δεσμεύσεις του.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: