Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Καραμανλής: Πιέστε την Άγκυρα

12 Ιουνίου 2009
- Πόσο μπροστά έβλεπε..!

Μέτρα για την παράνομη μετανάστευση στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και πιέσεις σε Τουρκία και Λιβύη, που είναι οι κύριες χώρες προέλευσης, προτείνει ο Κώστας Καραμανλής να συζητήσουν οι «27» στη σύνοδο κορυφής 18-19 Ιουνίου.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Jan Fischer, αναφέρει ότι «υπό το φως του επείγοντος και της σοβαρότητας της κατάστασης πρέπει να ληφθεί ένας αριθμός συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς καμιά καθυστέρηση, και αντίστοιχα να αποτυπωθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων». Προτείνει...
η Επιτροπή να εξετάσει να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες της Ε.Ε. που είναι πύλες εισόδου λαθρομεταναστών με την «καθιέρωση μιας δίκαιης κατανομής βαρών και ενός μηχανισμού αλληλεγγύης στην ανακατανομή των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας», όπως τονίζει. 
Επίσης θέτει τα εξής θέματα:
* Ολοκλήρωση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης (Τουρκία-Λιβύη).
* Σύσταση, το συντομότερο δυνατόν, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Ασυλο.
* Ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων της FRONTEX.
Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των χωρών- μελών που συμμετέχουν με τα πλοία τους στις επιχειρήσεις της FRONTEX, σχετικά με την αποβίβαση των ανθρώπων που συλλαμβάνονται ή διασώζονται, κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.
* Δέσμευση στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών όπως αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο (που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2008), που ζητεί από τις χώρες-μέλη να επιδείξουν αποτελεσματική αλληλεγγύη προς εκείνες της χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν μια μαζική εισροή παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
* Δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Ακτοφυλακής και Φύλαξης Συνόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: