Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η Δράμα των αμπελουργών

Το οινοποιείο Nico Lazaridi, κτισμένο μέσα στον κεντρικό αμπελώνα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και ανοιχτό στον επισκέπτη.

«Το οικόπεδο είναι πλούσιο. Διαχείριση σκέψης χρειαζόμαστε» 

μας έλεγε ο Μπάμπης Τσάλκος, ξεναγώντας μας στο οινοποιείο του κτήματος «Οινογένεσις», χτισμένο στα πρότυπα παλαιού μακεδονίτικου αρχοντικού, στην περιοχή ανάμεσα στο Δοξάτο και την Αδριανή Δράμας. Δεν χρειαζόταν να εξηγήσει περισσότερα. Οποιος επισκέπτεται τον τόπο αντιλαμβάνεται αμέσως την ποιότητα και τις δυνατότητες του... οικοπέδου. Ποτάμια, δάση, λίμνες, εύφορα εδάφη, συνθέτουν το ιδανικό «τερέν» για...
αγροτική παραγωγή, στην οποία ούτως ή άλλως η περιοχή διαθέτει μεγάλη παράδοση. Συγκεκριμένα για το κρασί, το μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και ξηρό θερμό καλοκαίρι δημιουργεί ιδανικές συνθήκες.
Σε δεύτερη φάση, η επαφή με τους ανθρώπους, εν προκειμένω με τους «κρασάδες», οι οποίοι ξεκίνησαν με ορμή στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και δημιούργησαν τη σημαντικότατη πλέον αμπελουργική ζώνη της Δράμας, αναδεικνύει τη σημασία της διαχείρισης σκέψης και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει στον ελληνικό οινικό πολιτισμό.
Οι άνθρωποι του κρασιού στη Δράμα –υπάρχουν εννέα οινοποιεία εκ των οποίων τα επτά επισκέψιμα– κατάφεραν να φτιάξουν ένα αμπελοτόπι έκτασης περίπου 5 χιλιάδων στρεμμάτων, που δίνει εξαιρετικά κρασιά, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια και στις wine lists του εξωτερικού. Η πρωτοκαθεδρία ανήκει στις διεθνείς ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, ταίριαξαν στον τόπο δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Παράλληλα, υπό την πίεση της ανάγκης ανάδειξης και των «γηγενών ποικιλιών» που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την παραίνεση ξένων επαγγελματιών του κρασιού που έλεγαν «δουλέψτε τις ελληνικές ποικιλίες», οι παραγωγοί της Δράμας έβαλαν στην γκάμα τους το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο, ενώ συνεχίζουν να πειραματίζονται και σε νέα πεδία.
Τρεις μέρες, επτά οινοποιεία
H επίσκεψη στα οινοποιεία έγινε στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας 2016. Τα τελευταία χρόνια, οι φορείς της πόλης, οι οινοποιοί, οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγαλύτεροι παραγωγοί συνεργάζονται παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με ραχοκοκαλιά το κρασί αλλά και με πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις. Αν και η πόλη της Δράμας κρύβει πολλές εκπλήξεις, αφιερώσαμε τον περισσότερο χρόνο μας στα οινοποιεία της περιοχής.
• Τέχνη Οίνου: Στο Μικροχώρι της Δράμας, απέναντι από το Παγγαίο, βρίσκονται το οινοποιείο και οι αμπελώνες των Γιάννη Καλαϊτζίδη και Γιάννη Παπαδόπουλου. Τα δύο κτιριακά συγκροτήματα από τη μια και την άλλη πλευρά του παρακείμενου δρόμου, επικοινωνούν με υπόγειο τούνελ που έχει μετατραπεί σε κάβα παλαίωσης και είναι σχεδόν αδύνατον να μη φύγει κανείς από εκεί εντυπωσιασμένος. Οχι ότι θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από τη συνεργασία δύο οινοπαραγωγών, ο ένας αρχιτέκτονας και ο άλλος πολιτικός μηχανικός...
• Κτήμα Παυλίδη: To πιο μίνιμαλ αρχιτεκτονικά οινοποιείο της περιοχής, στις παρυφές του Φαλακρού, κοντά στο σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, είναι κλασική αξία στην παραγωγή κρασιού με τις σειρές Thema και Emphasis, σταθερής ποιότητας και με ευδιάκριτο χαρακτήρα. Οι αμπελώνες του, συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων, βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και στην Περιχώρα.
• Kτήμα Μιχαηλίδη: Στον Αγιο Αθανάσιο Δράμας κοντά στους αρχαίους Φιλίππους, σε έναν αμπελώνα μεγαλύτερο των 100 στρεμμάτων, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης υλοποιεί το όραμά του: παραγωγή οίνων ανωτέρας ποιότητας σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Σήμερα έχει φτάσει στις περίπου 50 χιλιάδες φιάλες τον χρόνο, με «ταβάνι» για το μέλλον τις 70 χιλιάδες.
• Κτήμα Οινογένεσις: Αφού δούλεψε σε οινοποιεία της Γαλλίας και της Ελλάδας, ο Μπάμπης Τσάλκος δημιούργησε το δικό του κτήμα. Οπαδός της λογικής «το κρασί δεν θέλει βιασύνη», είναι ένας άνθρωπος με εμμονή στην ποιότητα και ακλόνητη φιλοσοφία. Το κρασί, λέει, «είναι 65% terroir, 25% μικροκλίμα και το υπόλοιπο εμπειρία». Το οινοποιείο του είναι εντυπωσιακό, ουσιαστικά ένα καστρόσπιτο με μεγάλο αίθριο, όπου υποδέχεται τους οινόφιλους.
• Κτήμα Μανωλεσάκη: Ο Κρητικός Γιώργος Μανωλεσάκης ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τις κλασικές διεθνείς ποικιλίες στους ιδιόκτητους αμπελώνες του στην Αδριανή Δράμας. Σήμερα, παράγει κρασιά και από τις ελληνικές Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αγιωργίτικο. Διαθέτει ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο.
• Κτήμα Nico Lazaridi: Φέτος, έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου φιαλών και παράλληλα γιορτάζει τα 25 χρόνια από τον πρώτο τρύγο του Μαγικού Βουνού ερυθρού, ενός icon wine της Ελλάδας που καθιέρωσε τη Δράμα ως οινοποιητική περιοχή. Το οινοποιείο είναι υπερσύγχρονο, με  πολλούς  επισκέψιμους  χώρους και την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό» με έργα τέχνης που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών.
• Κτήμα Kώστα Λαζαρίδη: Eργο ζωής του Κώστα Λαζαρίδη και ηγετική δύναμη της περιοχής. Ενας αμπελώνας που φτάνει τα 1.800 στρέμματα και ένα πολύ μεγάλο οινοποιείο, πλήρως εξοπλισμένο, με υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. Εκτός από τα γνωστά κρασιά, το κτήμα παράγει εξαιρετικά τσίπουρα, ούζο αλλά και ξίδια. Στους συνεργάτες του συμπεριλαμβάνεται και ο «ιπτάμενος οινολόγος» Μισέλ Ρολάντ, σταρ στον χώρο.
Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε συναρπαστική οινική περιοχή και αποδεικνύει ότι μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά. Τα οινοποιεία της είναι από τα καλύτερα και πιο άρτια εξοπλισμένα της Ελλάδας με πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό και με συνέχεια, καθώς η επόμενη γενιά στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ήδη πάρει τη σκυτάλη, με εφόδια εκτός από την εμπειρία της προηγούμενης, καλές σπουδές πάνω στην υπόθεση «κρασί». Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για τη Δράμα να διαμορφώσει μια ακόμη πιο ισχυρή οινική ταυτότητα. Οσοι αγαπάτε τις οινικές διαδρομές, πρέπει να τη συμπεριλάβετε σε ένα από τα επόμενα ταξίδια σας.
Φωτο: Το οινοποιείο Nico Lazaridi, κτισμένο μέσα στον κεντρικό αμπελώνα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και ανοιχτό στον επισκέπτη.

Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: