Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ: Το καλό και το κακό σενάριο

Η κυβέρνηση έχει στραμμένα μάτια στην Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο, περιμένοντας να φτάσει το βράδυ της Κυριακής και να ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποφασίσουν οι δανειστές την εκταμίευση της δόσης.

Η ψήφιση θεωρείται βέβαιη και πλέον όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται ενόψει συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup...
της Τρίτης, όπου θα αποφασιστεί η αποδέσμευση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ελπίζοντας ότι παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος συζήτησης για το χρέος.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και το Μαξίμου έχει βάσιμες πληροφορίες ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συζητήσεις. Εάν οι ευρωπαίοι και οι δανειστές αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο πρόγραμμα θα εκταμιευτεί η δόση (οι πληροφορίες λένε για 10 δις) που θα δώσει ανάσα στην οικονομία, αλλά και στην κυβέρνηση. Αυτή είναι και η μόνη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα για να συνεχίσει την κυβερνητική του θητεία. Διαφορετικά μιλάμε για νέο κύκλο κυβερνητικής και πολιτικής αστάθειας.

Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες ή να αναβάλλουν την απόφαση για μια ακόμη φορά. 

Αυτό σημαίνει για την χώρα… καταστροφή! Χωρίς άλλα ταμειακά διαθέσιμα, τα χρήματα της δόσης είναι η μοναδική ελπίδα για να πάθει ασφυξία, που θα σημάνει και την οριστική χρεοκοπία. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν ξοδέψει όλο το πολιτικό τους απόθεμα στην προσπάθεια να περάσουν τα επώδυνα μέτρα, προκειμένου να πάρουν χρόνο και να προσπαθήσουν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να εντοπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα, παρακολουθώντας με προσοχή τις συζητήσεις και τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνάντηση των υπουργών οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της οποίας γίνονται συζητήσεις και για την Ελλάδα, με τον Αμερικανό υπουργό να έχει πάρει πρωτοβουλίες με στόχο να έχει θετική κατάληξη το Eurogroup.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει την θετική ψήφο τους, διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές.

Η κρισιμότητας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρώπης καθιστά και την συμφωνία πολύ δύσκολη. Η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας ακόμη αποτυχίας, ειδικά ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit». Παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές και το ΔΝΤ για να αρχίσει και η συζήτηση για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι από πολύ κοντινή απόσταση παρακολουθούν και οι διεθνείς επενδυτές τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος αναμένοντας μια λύση ήδη από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: