Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

«ΚΑΜΠΑΝΕΣ» του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σε Τσίπρα: «Θα πέσει «κόφτης» σε μισθούς – συντάξεις αν δεν πάρεις αναπτυξιακά μέτρα»


«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του γραφείου Προϋπολιγισμού της Βουλής Πάνος Καζάκος με τον πρόεδρο Παναγιώτη Λιαργκόβα να επισημαίνει ότι η έγκαιρη και έγκυρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η λήψη αναπτυξιακών μέτρων θα κρίνει την ενεργοποίηση ή όχι του «κόφτη»...

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας κατά τη συζήτηση της τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 του Γραφείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού, και έθεσε σειρά προϋποθέσεων για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει τα χειρότερα.
Κατά τον ίδιο βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και η ταυτόχρονη προώθηση πρόσθετων αναπτυξιακών μέτρων που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση, διαφορετικά όπως τόνισε η ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι αναπόφευκτη.
Κρίσιμης σημασίας επίσης, θεωρείται η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και η ταχεία θεσμοθέτηση μεταρρυθμίσεων όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το χωροταξικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Εκεί πρέπει επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε τέτοιου είδους δομικά στοιχεία. Εάν αυτά μπουν στο μικροσκόπιό της και προχωρήσουν, τότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί καθόλου ο μηχανισμός. Υπάρχουν κεφάλαια. Εάν θα έρθουν προς τα εδώ θα εξαρτηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης στο εξής».
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup ήταν κομβικής σημασίας και η σκυτάλη πλέον βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, να δούμε αν θα το αξιοποιήσει αυτό ή θα μείνει στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και των προηγούμενων ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λιαργκόβας.
Σήμα κινδύνου σήμανε και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, ο οποίος παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο εξάμηνο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς το 2015, τονίζοντας ότι αυτή η περίοδος δεν πρέπει να επαναληφθεί επουδενί.
«Το μοντέλο του α’ εξαμήνου δεν θα πρέπει να το ακολουθήσουμε για κανένα λόγο. Να έχουμε δηλαδή έναν διαρκή πόλεμο τριβής με τους εταίρους, να μη συμφωνούμε αλλά να ζητάμε και πόρους και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην εντατική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ο κ. Καζάκος, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι με αυτή «τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα», ενώ άφησε αιχμές τόσο κατά της αντιπολίτευσης όσο και εναντίον της συμπολίτευσης, για τη συνεχή «κοκορομαχία» περί «μνημονιακών – αντιμνημονιακών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα βάλει τέλος σε αυτό το διαχωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: