Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαιολόγοι στον λάκκο των λεόντων: Οι διαμάχες και τα συμφέροντα με φόντο τον τάφο της Αμφίπολης

Υπάρχουν αρχαιολόγοι που αμφισβητούν τη σπουδαιότητα του τύμβου της Αμφίπολης

Διαρκώς φαίνεται πως ξεσπούν αντιθέσεις μεταξύ των αρχαιολόγων που ως ιδεαλιστές διαπληκτίζονται σαν μικρά παιδιά.

Η διένεξη σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς εκτός από τις επιστημονικές θεωρίες είναι και πολλά τα χρήματα που συνδέονται με τις ανασκαφές στον Βορρά.
Με πρωτοβουλίες της η...

κυρία Κοτταρίδη κατάφερε να εξασφαλίσει τον προϋπολογισμό των 13 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την επέκταση των εργασιών από το ΕΣΠΑ, το Μουσείο των Αιγών αλλά και το Εικονικό Μουσείο "Μέγας Αλέξανδρος" σε αντίθεση με άλλους φορείς που δυσκολεύονται να βρουν χρήματα για τη συνέχεια του δικού τους έργου.
Η ΙΖ' Εφορεία της οποίας προΐσταται και είναι υπεύθυνη για τις ανασκαφές στον χώρο έχει υπό την επίβλεψή της τρία μουσεία και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Η ίδια μάλιστα είχε φροντίσει να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πριν από κάποια χρόνια για τη διοργάνωση σχετικής έκθεσης με τίτλο "Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας στο ελληνιστικό βασίλειο την εποχή της Δημοκρατίας", παραχωρώντας κάποιους από τους θησαυρούς από τους ανακαλυπτόμενους τάφους.

Η αποσιώπηση ωστόσο του ρόλου που έπαιξε η παρουσία του ΑΠΘ στην περιοχή και των σχετικών αρχαιολόγων που συνεργάζονταν με αυτό έκανε έξαλλη την έτερη πλευρά, η οποία έσπευσε να διαμαρτυρηθεί με τον δικό της τρόπο μιλώντας για υπονόμευση από πλευράς Κοτταρίδη.

Κατά τη γνώμη τους, οι αρχαιολογικές εργασίες που ξεκίνησε το ΑΠΘ στην περιοχή υπό την επίβλεψη του Μανόλη Ανδρόνικου φέρουν τη σφραγίδα της συγκεκριμένης ομάδας πανεπιστημιακών, ο ρόλος των οποίων υποστηρίζουν πως αποσιωπήθηκε και πως σκόπιμα εξακολουθεί να αποσιωπάται μέχρι σήμερα.

Οι δύο επιστήμονες που είχαν συνεργαστεί με τον Ανδρόνικο μιλούν για εσκεμμένες κινήσεις και για τα πολλά χρήματα που έχει στα χέρια της η σχετική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε αντίθεση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που εξακολουθεί να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή αλλά με πενιχρά οικονομικά μέσα.

Μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι πίσω από τη μακροχρόνια κόντρα που σοβεί ανάμεσα στο ΑΠΘ και την κεντρική ΙΖ' Εφορεία δεν βρίσκονται μόνο οι επιστημονικές κόντρες και τα χρήματα αλλά και οι διαφορετικές κομματικές πεποιθήσεις.

Η επί χρόνια προϊσταμένη της Πανεπιστημιακής Ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χρυσούλα Παλιαδέλη και πολέμιος της κυρίας Κοτταρίδη, εκτός από καθηγήτρια και διακεκριμένη επιστήμων έχει υπάρξει και υποψήφια περιφερειάρχης στις προηγούμενες εκλογές και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό της έχει συνταχθεί για την ώρα η κυρία Στέλλα Δρούγου, γνωστή πανεπιστημιακός, η οποία εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για κομματικά παιχνίδια στην περιοχή τα οποία προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Όχι τυχαία, εκτός από την κυρία Δρούγου, την κυρία Παλιαδέλλη και την επίσης αρχαιολόγο Αναστασία Λαζαρίδη, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για παρόμοιες κομματικές σκοπιμότητες.

"Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη μέχρι που, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς.

Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη" δήλωσε με νόημα την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα των Συντακτών η γόνο του γνωστού αρχαιολόγου, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά.

Με την άποψή της συμπαρατάχθηκε και η κυρία Δρούγου, η οποία φρόντισε να θυμίσει πως η κυρία Περιστέρη υπήρξε φοιτήτριά της και πως δεν πρέπει να αφήσει το εύρημα απροστάτευτο και βορά στα κομματικά παιχνίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: