Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Εκθεση σοκ: Διαφθορά, η παγκόσμια απειλή – Πως κοστίζει 3,6 εκατ. ζωές τον χρόνο

Εκθεση σοκ: Διαφθορά, η παγκόσμια απειλή – Πως κοστίζει 3,6 εκατ. ζωές τον χρόνο* Εκθεση σοκ με τίτλο «Το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου»

* Πως καταστρέφει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και έχει εκατομμύρια θύματα

* Τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμησή της


Σοκ προκαλεί η έκθεση της οργάνωσης One, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς καταγράφει πολύ ανησυχητικά δεδομένα για την διαφθορά και το ...
πολύ ακριβό κόστος σε ζωής και χρήματα που αυτή έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Η έρευνα της οργάνωσης που έχει τίτλο «Το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων» αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος της προόδου που είχε σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, τώρα κινδυνεύει από την ραγδαία εξάπλωση της διαφθοράς και του εγκλήματος.
Στις αναφορές για τη διαφθορά περιλαμβάνονται οι εταιρείες-φαντάσματα και το ξέπλυμα χρήματος, ενώ, τα στοιχεία της One καταγράφουν ότι εξαιτίας αυτής οι φτωχές χώρες στερούνται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (700 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ζωές.
Με βάση τα στοιχεία της οργάνωσης η διαφθορά ευθύνεται για περίπου 3,6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, ενώ, στην έκθεση καταγράφεται πως εάν λαμβάνονταν μέτρα για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η μυστικότητα που επιτρέπει στην διαφθορά να ακμάζει και αν τα ανακτημένα έσοδα επενδύονταν στην υγεία, θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Πως καταστρέφει τις χώρες το φαινόμενο
Οπως αναφέρει η One η διαφθορά στις περισσότερες χώρες έχει τις παρακάτω επιπτώσεις
  • Εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις
  • Μειώνει την οικονομική ανάπτυξη
  • Αυξάνει το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Οδηγεί σε πολιτική αστάθεια
«Αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διαφθορά είναι δολοφόνος. Όταν οι κυβερνήσεις στερούνται τους δικούς τους πόρους για να επενδύσουν στον τομέα της υγείας, στην ασφάλεια των τροφίμων ή στις απαραίτητες υποδομές, χάνονται ζωές και το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνουν τα παιδιά» σημειώνεται με έμφαση στην έκθεση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπου εάν εξαλειφόταν η διαφθορά:
  • Δέκα εκατομμύρια παιδιά θα είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση
  • Θα υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν ακόμη 500 χιλιάδες δάσκαλοι δημοτικών σχολείων
  • Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν HIV/AIDS θα μπορούσαν να λάβουν αντιρετροϊκά φάρμακα.
  • Θα μπορούσαν να πληρωθούν περισσότερα από 165 εκάτ. εμβόλια
Ποια είναι τα τέσσερα βήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια
Η οργάνωση One παροτρύνει τους ηγέτες των G -20 (τις είκοσι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο) να θεσπίσουν μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς στο πλαίσιο της συνάντησή τους τον Νοέμβριο στην Αυστραλία.
Τα βασικά μέτρα που προτείνει είναι:
  1. Δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών εταιρειών και τραστ ώστε να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για ξέπλυμα χρήματος ή για απόκρυψη ταυτότητας εγκληματιών
  2. Υιοθέτηση ισχυρών υποχρεωτικών κανόνων για να γίνονται γνωστές οι συναλλαγές που αφορούν σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και εξορύξεις για να γνωρίζουν οι χώρες πως οι φυσικοί τους πόροι δεν υφαρπάζονται από τους λαούς τους
  3. Αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Υιοθέτηση αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων ούτως ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωρίζουν πόσοι φόροι τους οφείλονται
  4. Δημοσιοποίηση όλων των κρατικών και κυβερνητικών στοιχείων: Ετσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των χρημάτων και έχουν τη δυνατότητα να εγκαλούν την κυβέρνησή τους ανά πάσα στιγμή.
Διαβάστε αναλυτικά όλη την έκθεση στα αγγλικά εδώ


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: