Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Kαλοκαιρινοί... αιφνιδιασμοί δοκιμάζουν την συγκυβέρνηση

Νέο "αγκάθι" οι έφοδοι της εφορίας στις κατοικίες πολιτών. Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει η κυβέρνηση. Εξακολουθεί ο "πονοκέφαλος" από το ρωσικό εμπάργκο και τον ΕΝΦΙΑ.Κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες.

Πρώτα ήταν ο ΕΜΦΙΑ, μετά το ρωσικό εμπάργκο, στη συνέχεια οι έφοδοι της εφορίας στις κατοικίες πολιτών. 
Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ανακύπτουν εν μέσω καύσωνα για την κυβέρνηση τα διάφορα προβλήματα, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μόνο ευχάριστα να μην αισθάνονται γι' αυτό...

Και οι δύο, άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι αρκεί ένας λάθος χειρισμός (όπως συνέβη στην υπόθεση του φόρου των ακινήτων) προκειμένου το πολιτικό ατύχημα που απεύχονται να πλησιάσει απειλητικά. Η συνοχή της κυβέρνησης, όπως ομολογούν αμφότεροι, κινείται σε εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες και οι καλοκαιρινοί αιφνιδιασμοί αναμφίβολα τη θέτουν σε συνεχή δοκιμασία.
Την πιο πρόσφατη "φωτιά" άναψε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο άναψε το πράσινο φως σε νομοθετική ρύθμιση για τηνκατ' οίκον έρευνα σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα. Ήδη το ΠΑΣΟΚ από προχθές εξέφρασε τις ενστάσεις του, κάτι που έκαναν χθες κυβερνητικοί βουλευτές και ενώ η αντιπολίτευση αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους.
Με παρέμβασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε τον ενδοιασμό του για το εφικτό της γνωμοδότησης, θέτοντας μάλιστα ζήτημα συνταγματικότητας, αναφερόμενος τόσο σε άρθρο του Συντάγματος όσο και σε άρθρο της Ευρωπαϊκή Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Τον προβληματισμό τους διατύπωσαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Τριαντάφυλλος.
"Δεν πρόκειται να μπαίνουν οι εφοριακοί στα σπίτια των φορολογουμένων που χρωστούν στην εφορία και να παίρνουν τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που βρίσκουν μέσα σε αυτά", τόνισε στον real fm ο πρώην υπουργός Υγείας, που διευκρίνισε ότι μέσα από την ρύθμιση αυτή ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να χτυπήσει τους οφειλέτες που υπάρχουν ενδείξεις ότι ζουν πολυτελή ζωή, παρά το γεγονός ότι χρωστούν πολλά χρήματα στην Εφορία. Ο πράσινος βουλευτής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μπαίνει ο εφοριακός στο σπίτι του φορολογούμενου χωρίς εισαγγελική εντολή και μίλησε για "θέμα συνταγματικό και τήρησης της νομιμότητας".
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να αποφανθεί ο Αρειος Πάγος για την νομιμότητα ή μη του μέτρου, κάτι πάντως που δεν πτοεί την αντιπολίτευση να ασκήσει οξεία κριτική στη συγκυβέρνηση.
"Η κατοικία και ο επαγγελματικός χώρος δεν διαφοροποιούνται συνταγματικά", δήλωσε επίσης στον real ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ενώ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή κατήγγειλε "μεθόδους και διαδικασίες μαφίας". Το κόμμα της, είπε, δεν θα επιτρέψει "τον εξευτελισμό του Συντάγματος, για άλλη μια φορά".
Πέρα από τη "φοροεπιδρομή" στις κατοικίες – επαγγελματικές έδρες, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και την εξέλιξη με το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τον αποκλεισμό των προϊόντων τους από τους Ρώσους. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε μάλιστα αφορμή για νέα κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
"Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες υπήρξαν μάρτυρες της απίστευτης ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμα φορά έδειξε ότι έχει σοβαρή κρίση προσανατολισμού σε μείζονος στρατηγικής σημασίας θέματα", ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη, με την Κουμουνδούρου να απαντά κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ πως "άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε.".

Δεν υπάρχουν σχόλια: