Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστήριο της Αμφίπολης - Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μυστήριο της Αμφίπολης -Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Τα σύνορα της Ελλάδας έχει ξεπεράσει πλέον η είδηση για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη. Διεθνή πρακτορεία φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για τις εξελίξεις, αλλά και για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο χώρο. 

Με τίτλο «Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ''εξαιρετικά σημαντικό'' τον τάφο που αποκαλύφθηκε στη βόρεια Ελλάδα», το ρεπορτάζ του Associated Press φιλοξενείται στις ιστοσελίδες μεγάλων αμερικανικών μέσων, όπως το ABS News και το Fox News. 
Στο δημοσίευμα καταγράφεται...

η δήλωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 325-300 π.Χ. καθώς και η περιγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ένας φαρδύς δρόμος οδηγεί στον τάφο, του οποίου η είσοδος φυλάσσεται από δυο ολόγλυφες Σφίγγες και μένει να διαπιστωθεί ποιος είχε ταφεί εκεί.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σε άρθρο του κάνει λόγο για «Μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ελλάδα».
«Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, περίπου 60 χλμ (37 μίλια) από τη σύγχρονη πόλη των Σερρών, η Αμφίπολη ήταν μια σημαντική πόλη του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου του Αλεξάνδρου.
Η Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και ο υιός του Αλέξανδρος, είχαν εξοριστεί στην Αμφίπολη όπου και δολοφονήθηκαν κατόπιν εντολής του διαδόχου του, Βασιλιά Κάσσανδρου, περίπου το 310 π.Χ.

Δεν υπήρχαν εισηγήσεις ότι ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον ίδιο τον Αλέξανδρο που πέθανε στη Βαβυλώνα, το σημερινό Ιράκ, ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ανήκει σε κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας», αναφέρει. 

Με την είδηση ασχολήθηκαν, το Reuters αλλά και η Washington Post, ενώ σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε και η Le Figaro στην ηλεκτρονική της έκδοση. 


Σε δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρεται πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, ο οποίος έχει έρθει σταδιακά στο φως τα τελευταία δύο χρόνια, και σηματοδοτεί μια σημαντική αποκάλυψη από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.

«Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μαρτυρά κάποια σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές το 2012 και αναμένεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο στο τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ποιος ήταν θαμμένος εκεί» αναφέρει η εφημερίδα.

 Με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί εξαιρετικά σημαντικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη, ξεκινά το ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο «φιλοξενούνται» και οι αρχαιολόγοι της Μακεδονίας και κυρίως εκείνος της Βεργίνας, όπου το 1977, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον τάφο του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φιλίππου.

«Οι Ελληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, αναφέρουν τα γερμανικά Focus, DPA και Suedeutche Zeitung.


Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: