Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ώρα μηδέν για τη Συρία: Επιμένουν οι ΗΠΑ – Αντιστέκεται η Ρωσία


Παράταση στο διπλωματικό θρίλερ της συνεδρίασης των μελών του ΟΗΕ 

- Η Συρία προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση


Διαφωνίες και διαφορετικές γραμμές υπήρξαν χθες στη συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση, καθώς από τη μια πλευρά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιθυμούν ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά ασκώντας βέτο. 
Την ίδια στιγμή η Συρία προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση και η Μέση Ανατολή μοιάζει με «καζάνι που βράζει»....

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να επέμβουν στρατιωτικά, ωστόσο αυτό που είναι απαραίτητο είναι η επιβεβαίωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα φιάσκο αντίστοιχο με αυτό του 2003, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε την επίθεση στο Ιράκ με την αιτιολογία του χημικού οπλοστασίου του Σάντα Χουσείν που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν οι παρατηρητές του οργανισμού θα εκδώσουν το πόρισμά τους για το αν έγινε τελικά χρήση χημικών σε τρεις ημέρες και μόνο τότε τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός θα είναι ατράνταχτα και θα στοιχειοθετούν τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Το πόρισμα του ΟΗΕ αναμένει και η Βρετανία προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση της έναντι του καθεστώτος της Συρίας.

Οι συζητήσεις που απέβησαν χθες άκαρπες θα συνεχιστούν, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση», υποστήριξε η Μαρί Χαρφ εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις και επεσήμανε πως το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη Ρωσία.

Η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη χρήση χημικών από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ, ενώ η Κίνα επιμένει στην πολιτική και διπλωματική λύση για την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: