Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Υπαίθριο μουσείο λαογραφίας που συνδυάζει μοναδική αρμονία

Το Εθνικό Πάρκο είναι μια ανοιχτή χερσαία περιοχή περίπου 900 τετρ. χιλ. που γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές, των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων (Κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου). 
Στα όρια του περιέχει δύο μεγάλα ορεινά συγκροτήματα: το Λάκμο (Περιστέρι) και τα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα). Θεσμοθετήθηκε το 2009, με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 49Δ/12.02.2009).
Το ισχυρό ανάγλυφο, οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές (144μ.-2.429μ.) και η έντονη παρουσία του υδάτινου στοιχείου, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολυποίκιλου μωσαϊκού βιοτόπων. 
Στα διαφορετικά ενδιαιτήματα φύονται πολλά σπάνια ή και ...
ενδημικά είδη φυτών. Στα χερσαία οικοσυστήματα της περιοχής έχουν καταγραφεί 17 τύποι οικοτόπων και 30 τύποι και υποτύποι υδάτινων οικοτόπων. Στους διαφορετικούς βιοτόπους συναντώνται πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη θηλαστικών όπως η βίδρα, η καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους πληθυσμούς των πουλιών, ενώ έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη ασπονδύλων, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών.
Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο λαογραφίας και συνδυάζει με μοναδική αρμονία, χαρακτηριστικά, τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Πέτρινα γεφύρια, πολιτισμικά μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, έργα από τα χέρια των ανθρώπων, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά με τα έργα της φύσης: πανέμορφα τοπία, απόκρημνα βουνά, φαράγγια, σπήλαια. Αυτή η τέλεια σμιλευμένη συνύπαρξη του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον, προσδίδει στην περιοχή τη μοναδικότητά της.
Τα Τζουμέρκα, το ζωντανό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου θεωρούνται από τους πιο ψαγμένους προορισμούς και αποτελούν μια από τις πιο παρθένες περιοχές με εντυπωσιακά τοπία που μαγνητίζουν.  Μερικά από τα πανέμορφα πέτρινα χωριά που στολίζουν κάθε πλαγιά των Τζουμέρκων και εναρμονίζονται  ιδανικά με το τοπίο είναι το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Ματσούκι, η Πραμάντα, οι Μελισσουργοί, τα  Θεοδώριανα, η Αγνάντα, ο Καταρράκτης, η Κυψέλη, το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, η Νεράιδα, το Γαρδίκι, το Χαλίκι κ.λπ. Σε πρώτο πλάνο πρωταγωνιστεί έντονα το υγρό στοιχείο, ντύνοντας μουσικά το σκηνικό καθώς και η αυθεντική τοπική αρχιτεκτονική, η οποία διατηρεί τις εικόνες της αναλλοίωτες σε κάθε γωνιά του τόπου. Η επιβλητική άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων αποτελεί προορισμό για εκατοντάδες λάτρεις των extreme σπορ (κανόε-καγιάκ, rafting,  canyonig, ποδήλατο βουνού κ.α.) από όλη την Ελλάδα και συνεχώς περισσότερους ξένους τουρίστες χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Ο Φορέας Διαχείρισης που ιδρύθηκε το 2009, είναι η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και διαχείριση των μοναδικών αλπικών λιβαδιών, και μεσογειακών βιοτόπων, των χιλιάδων ειδών φυτών και ζώων που συναντώνται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Ο Φορέας Διαχείρισης διοικείται από το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νομική μορφή του είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η έδρα του βρίσκεται στα Ιωάννινα, ενώ υπό την εποπτεία του θα λειτουργήσουν κέντρα πληροφόρησης στην Πράμαντα, στους Χουλιαράδες στην Άγναντα, στο Βουργαρέλι, στη Νεράιδα και στα Τρία Ποτάμια.
Οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης είναι η διατήρηση και η ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.
Στο Εθνικό Πάρκο έχουν οριοθετηθεί 4 διαφορετικές ζώνες προστασίας, με σκοπό να επιτευχθεί η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να γίνει ορθή διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται στον χάρτη:
ΖΩΝΗ ΙΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΑΧαράδρα Αράχθου (Ια), ΒΆνωτμήμαΚαλαρ-
ρύτικου (Ιβ), ΓΠαχτούριΑθαμανία (Ιγ),ΔΤσούμαΠλαστάριΚούτσουρο (Ιδ)
ΖΩΝΗ ΙΙΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ & ΕΙΔΩΝ ΑΤζουμέρκα-Κακαρδίτσας
(ΙΙα), ΒΠεριστέρι (ΙΙβ)
ΖΩΝΗ ΙΙΙΠΕΡΙΟΧΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΖΩΝΗ ΙΥ:
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

 xartis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου διοργανώνει  για πρώτη φορά Διαγωνισμό Φωτογραφίας με γενικό θέμα: «Τζουμέρκα: Ταξίδι στο χρόνο και στη φύση των βουνών» (ελεύθερο). Σκόπιμα επιλέχθηκε ένα τόσο γενικό θέμα για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να κινηθούν χωρίς περιορισμούς. Μοναδικός περιορισμός αποτελεί το γεγονός ότι οι  φωτογραφίες πρέπει να είναι τραβηγμένες εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, το οποίο σε γενικές γραμμές οριοθετείται από την ακόλουθη οριογραμμή: Κοιλάδα ποταμού Μετσοβίτικου στα βόρεια, χαράδρα ποταμού Αράχθου στα δυτικά, νότιες απολήξεις Τζουμέρκων στα νότια και κοιλάδα ποταμού Αχελώου (Ασπροπόταμου) στα ανατολικά. Μερικά από τα πανέμορφα πέτρινα χωριά που στολίζουν κάθε πλαγιά των Τζουμέρκων και εναρμονίζονται ιδανικά με το τοπίο είναι το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Ματσούκι, η Πραμάντα, οι Μελισσουργοί, τα  Θεοδώριανα, η Αγνάντα, ο Καταρράκτης, η Κυψέλη, το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, η Νεράιδα, το Γαρδίκι, το Χαλίκι κ.λπ.. 
Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο http://tzoumerkaparko.gr/map.html
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες δύναται να απεικονίζουν το Φυσικό περιβάλλον (π.χ. τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, χιονισμένες βουνοκορφές, καταρράκτες, σπήλαια, ποτάμια, φαράγγια, αιωνόβια δέντρα και λοιπά μνημεία της φύσης) και το Ανθρωπογενές περιβάλλον (Λαϊκή αρχιτεκτονική, παραδοσιακούς οικισμούς, γεφύρια, νερόμυλους, εκκλησίες, μοναστήρια και λοιπά δημιουργήματα μαστόρων, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χώρους και γενικά μαρτυρίες της πέτρας και του ιδρώτα, νομαδική κτηνοτροφία κ.πλ.).
 Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου ελπίζει πως ο διαγωνισμός θα αποτελέσει ερέθισμα για τον καθένα να βγει με τη φωτογραφική μηχανή του, να απολαύσει από κοντά κάποιες  πτυχές  του Εθνικού Πάρκου και να τις μοιραστεί μαζί μας!
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμοhttp://tzoumerkaparko.gr/photo2013terms.html

Όροι του Διαγωνισμού Φωτογραφίας:

Δικαίωμα συμμετοχής:
Στο φωτογραφικό διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δικαίωμα δεν έχουν εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης καθώς και συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών, όπως και τα μέλη του Δ.Σ. και της κριτικής επιτροπής.

Προθεσμία συμμετοχής:
Ο διαγωνισμός είναι σε ισχύ από την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013 έως την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013. Έναρξη διαδικτυακής ψηφοφορίας από τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου 2013.
Τρόπος υποβολής φωτογραφιών:
Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει μέχρι πέντε (5) φωτογραφίες ασπρόμαυρες ή έγχρωμες. Οι φωτογραφίες μπορεί να αποστέλλονται (α) ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής και επισυνάπτοντας τα αρχεία  στο διαδικτυακό τόπο http://tzoumerkaparko.gr/photo2013form.php ή (β) μπορεί να σταλούν στο Φορέα Διαχείρισης ταχυδρομικά σε cd με συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων 45110 Ιωάννινα με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας». Το μέγεθος των συνημμένων αρχείων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ΜΒ (300 dpi) και δε δύναται  να ξεπερνά τα 25 ΜΒ, ώστε να μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να τυπωθούν σε μεγάλο μέγεθος εφόσον προκριθούν. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και το όνομα κάθε αρχείου θα πρέπει να είναι αποθηκευμένο με την εξής μορφή: Επώνυμο_ Πρώτο Γράμμα Μικρού Ονόματος_ Τοποθεσία_ αύξοντα  αριθμό της φωτογραφίας σε ελληνικούς  χαρακτήρες (π.χ.:Παπαδόπουλος_Δ_Πράμαντα _01. jpg).
Επεξεργασία φωτογραφιών:
Όλες ανεξαιρέτως οι φωτογραφίες πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κόντραστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο.Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Αποκλείονται φωτογραφίες που έχουν υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία σε σημείο που παραποιεί την πραγματικότητα.
Δημοσιότητα και πνευματικά δικαιώματα:
Για τη συμμετοχή στον παρόντα διαγωνισμό, κάθε φωτογράφος πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός του έργου που θα υποβάλλει. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος.
Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που θα αξιολογηθούν ανήκουν στο φωτογράφο και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Συνεπώς, ο Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σε μελλοντικές δραστηριότητές του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Οι διοργανωτές δικαιούνται να αποκλείσουν οποιαδήποτε φωτογραφία, η οποία δε συνάδει με το πνεύμα του διαγωνισμού ή δεν ακολουθεί τους κανονισμούς.
Αξιολόγηση και κριτική επιτροπή:
Τις φωτογραφίες θα κρίνει πενταμελής κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:
1.     Χρήστο Χασάνη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φ.Δ..
2.     Αθανάσιο Μπαζούκα, Γραμματέα του Δ.Σ. του Φ.Δ..
3.   Πολυδεύκη Ασωνίτη, ιδρυτικό μέλος και προσωρινό Πρόεδρο της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Ιωαννίνων, «Φωτόραση» με πραγματοποίηση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων φωτογραφίας
4.   Κωνσταντίνο Μαυροπάνο, Φωτογράφο και δημιουργό των «Τζουμέρκων Φωτογραφήματα».
5.   Βασίλειο Κυριακούλη, Φωτογράφο, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Τρικάλων με πραγματοποίηση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων φωτογραφίας.
          Έπαθλα-Βραβείο κοινού:
           Θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού. Στις τρείς (3) καλύτερες φωτογραφίες θα δοθούν τρία βραβεία ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ξεχωριστό βραβείο κοινού με βάση τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Για το βραβείο κοινού, η ανάρτηση των φωτογραφιών θα γίνεται στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης στο facebook με τίτλο “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου” (με εικόνα προφίλ το λογότυπο του Φορέα Διαχείρισης) όπου το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί στα υποβληθέντα έργα των υποψηφίων και να συμμετέχει στη διαδικτυακή ψηφοφορία. Τα βραβεία θα γίνουν γνωστά σύντομα.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων:
Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email ή τηλεφωνικά. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα της απονομής βραβείων θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
Οι καλύτερες φωτογραφίες που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή θα εκτυπωθούν και θα αποτελέσουν το υλικό Έκθεσης Φωτογραφίας που θα περιοδεύσει σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα. Παράλληλα, οι φωτογραφίες θα κοσμήσουν τις σελίδες  του ημερολογίου του Φ.Δ. έτους 2014 και τα Κέντρα Πληροφόρησης Πάρκου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσηςpark.tzoumerka@gmail.com ή στο τηλέφωνο 2651043663.

Καλή σας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: