Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Λίγο πριν από τις κατασχέσεις -Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες


Λίγο πριν τις κατασχέσεις -Η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτεςΚραδαίνοντας τον πέλεκυ των κατασχέσεων, ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών τη ρύθμιση οφειλών έναντι του Δημοσίου, την αποκαλούμενη και ως «τελευταία ευκαιρία», καθώς με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει με την Τρόικα, στόχος είναι η είσπραξη περίπου 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και περίπου 2,8 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας από τη ρύθμιση οφειλών...

Με έγγραφό του σε απάντηση προς τη βουλευτή Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ενημερώνει ότι ο νόμος προβλέπει, πλέον, κατασχέσεις- εξπρές για τις τραπεζικές καταθέσεις και συγκεκριμένα εντός 10 ημερών από την υποβολή του αιτήματος από την αρμόδια εφορία.

Πρόκειται για διάταξη που προστέθηκε το 2010 προκειμένου να ενισχυθούν τα «εργαλεία» του ΚΕΔΕ, ενώ υπάρχει και γνωμοδότηση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία «η απαίτηση αυτή καθίσταται δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα της διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νόμιμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού», άρα χωρίς να χρειάζεται άλλη ειδική διαδικασία.

Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο ο κ. Μαυραγάνης γνωστοποίησε την εντολή προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων κυρίως των μεγαλοοφειλετών και ακολούθως κατασχέσεις σε ακίνητα, εισοδήματα από ακίνητα, καταθέσεις, μισθούς, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στις νέες ευνοϊκές διατάξεις ρύθμισης. 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 
6.106 φορολογούμενοι χρωστάνε από 300 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ, 
4.480 φορολογούμενοι οφείλουν από 1 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ και 
699 φορολογούμενοι από 10 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ, 
ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει στοιχεία για 42 φορολογούμενους με χρέη πάνω από 100 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: