Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: «παρεμπόριο» στις άδειες φέρνουν τα νέα μέτρα

Σε ανατροπή των δεδομένων στον χώρο των ΑΠΕ και σε νέο γύρο εμπορίου αδειών οδηγούν οι αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αγορά. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, με τα νέα δεδομένα οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά θα εισπράττουν τιμές μειωμένες από 18%-35%, εφ΄ όσον δεν πρόλαβαν να υπογράψουν συμβάσεις με το διαχειριστή ή δεν λειτούργησαν οι μονάδες μέσα στα χρονικά περιθώρια που προβλέπει η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μειώσεις μέχρι και 50% προβλέπονται στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Η απόφαση για μείωση των τιμών πώλησης ηλεκτρικού από...
φωτοβολταϊκά επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω του υψηλού τιμήματος που εξασφάλιζε η παραγόμενη κιλοβατώρα (0,52 λεπτά το 2012) η κατηγορία αυτή ήταν από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, αντιπροσώπευαν περίπου 195 μεγαβάτ σε όλη τη χώρα, ενώ τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν στην αγορά φωτοβολταϊκά ασιατικής προέλευσης με πολύ χαμηλό κόστος (κάτω των 20.000 ευρώ τα 10 κιλοβάτ), με αποτέλεσμα η οικονομική τους απόδοση να ξεπερνά το 30%.

Αντιδράσεις
Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην κοινότητα των επενδυτών φωτοβολταϊκών και κάποιοι εξετάζουν τη δικαστική οδό για την ανατροπή των αποφάσεων.
Βασικό τους επιχείρημα είναι η αιφνιδιαστική ανατροπή του επενδυτικού περιβάλλοντος σε ένα δυναμικό κλάδο, η οποία επιπλέον έχει προκαλέσει συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών.

Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: