Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ο Σαμαράς ξεκινά περιοδεία σε Ευρώπη αναζητώντας αξιοπιστία, επιμήκυνση

XRIMANEWS.GRΤις πρώτες του επαφές με ηγέτες της ευρωζώνης θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να τους διαβεβαιώσει ότι η χώρα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και για να τους βολιδοσκοπήσει για ενδεχόμενη επιμήκυνσή του.
Έχοντας πλέον αναρρώσει από την χειρουργική επέμβαση στον αμφιβληστροειδή που δεν του επέτρεπε να ταξιδεύει από τον Ιούνιο, ο Σαμαράς θα αναχωρήσει για Βερολίνο και Παρίσι για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande.
Νωρίτερα την εβδομάδα προβλέπεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Jean-Claude Juncker, σύμφωνα με Έλληνες και Γερμανούς αξιωματούχους.
Ο Σαμαράς θα δώσει διαβεβαιώσεις στους ...
συνομιλητές του ότι θα υλοποιήσει τις δημοσιονομικές περικοπές -- βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει κονδύλια από την ΕΕ, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία και ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Μάρτιο για περικοπές δαπανών και αποκρατικοποιήσεις, ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δις ευρώ από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους πολιτικούς στη Γερμανία, το μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας, να ζητούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
"Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας δείχνοντας την αποφασιστικότητα μας", είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Αθήνα, ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και έως 40,000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα μέσω εφεδρείας.
Ο Σαμαράς ήδη προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τα επερχόμενα μέτρα. "Περνάμε δύσκολα. Θα περάσουμε κι άλλες δυσκολίες", είπε ο Σαμαράς τη Δευτέρα από τη Μεσσηνία, όπου έκανε ολιγοήμερες διακοπές για την αργία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Αθήνα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υλοποίηση των στόχων, καθιστώντας ενδεχομένως αναπόφευκτη και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της που θα έπληττε και τους κρατικούς και θεσμικούς δανειστές.

Επιπλέον χρόνος;
Σε μία προσπάθεια να δώσει ελπίδα στους Έλληνες πολίτες, ο Σαμαράς θα θέσει ατύπως και το θέμα επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου κατά δυο έτη, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του στην οικονομία της χώρας που περνά τη χειρότερη ύφεσή της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρόταση θα αποτελέσει μέρος των διερευνητικών συνομιλιών που ήδη διεξάγονται γύρω από το θέμα, είπε ο αξιωματούχος. "Το ζήτημα της επιμήκυνσης ήδη συζητείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πότε θα υποβληθεί επίσημα το αίτημα, είναι άλλο θέμα".
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο επιμένει πως η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης, είπε ο Seibert.
Ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης κατά δυο έτη, ο Seibert είπε: "Η καγκελάριος βεβαίως θα ακούσει πρώτα όλα όσα έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. Για την ίδια, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο που ορίζει τι πρέπει να πετύχουν οι Έλληνες και παραμένει έγκυρο για μας, αποτελεί την βάση της συνεργασίας ή της βοήθειας προς την Ελλάδα".
Η παράταση κατά δυο έτη για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί το 2014 αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία του Σαμαρά.
Ωστόσο, μετά από τις συναντήσεις τους με τους ελεγκτές της τρόικας, ο Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έβαλαν το θέμα σε δεύτερο πλάνο, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούν να ζητούν παραχωρήσεις από τους δανειστές τους πριν τους πείσουν πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει το πακέτο των 11,5 δις ευρώ έως την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τη σχετική έκθεση της τρόικας θα κριθεί και εάν η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει ή εάν θα εγκαταλείψει την χώρα.
"Για όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο την γερμανική, η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα αποφασίσουμε το πώς θα κινηθούμε", είπε ο Siebert.
Ενδεχόμενη επιμήκυνση θα σημαίνει ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 20-50 δις ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αξιωματούχων και οικονομολόγων της ευρωζώνης, και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση να δοθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη επεξεργάζονται εναλλακτικές "τελευταίας ευκαιρίας" για να μειώσουν τα χρέη και να κρατήσουν την χώρα εντός της ευρωζώνης, στελέχη της ευρωζώνης είπαν τον Ιούλιο στο Reuters.
Σε αντίθεση με το "κούρεμα" που επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, απομειώσεις στην αξία των ομολόγων τους θα υποστούν τώρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εθνικές κεντρικές τράπεζές του ευρωσυστήματος.
Σκοπός είναι να περιοριστούν τα χρέη της χώρας κατά άλλα 70-100 δις ευρώ, είπαν στο Reuters υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών, συμπιέζοντας το χρέος στο πιο διαχειρισιμό επίπεδο 100% του ΑΕΠ.
Επικαλούμενο ελληνικό κυβερνητικό έγγραφο, οι Financial Times ανέφεραν την Τρίτη ότι η Ελλάδα τιμολόγησε την διετή επιμήκυνση στα 20 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα ελπίζει να καλύψει το ποσό χωρίς την οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αξιοποιώντας υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, δημοπρασίες βραχυπρόθεσμου χρέους και πιθανή αναβολή αποπληρωμής του πρώτου πακέτου διάσωσης που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: