Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τουρκία: Μικρή νίκη Ερντογάν, για απάτη μιλά η αντιπολίτευση

Τουρκία: Μικρή νίκη Ερντογάν, για απάτη μιλά η αντιπολίτευση

Δεν πέτυχε τον θρίαμβο που περίμενε για να γίνει «Σουλτάνος»
Στο 99% των καταμετρημένων ψήφων: «Ναι» 51,34%, «Οχι» 48,66%
Για αμφίρροπο αποτέλεσμα μιλούν οι Ευρωπαίοι
Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και παράλια ψήφισαν «Οχι», η ενδοχώρα «Ναι»
Προβλήματα νομιμότητας καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Επανακαταμέτρηση ζητά το CHP
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία...

Οριακή νίκη Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στην Τουρκία, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για προβλήματα νομιμότητας γύρω από τη διαδικασία.

23:16 Κάτοικοι σε αρκετές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν απόψε στα παράθυρα των κτιρίων τους κι άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν σε τουλάχιστον 4 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σε βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται επίσης μικρές ομάδες διαδηλωτών να κυκλοφορούν σε κάποιους δρόμους της πόλης.
22:22 «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Επεσήμανε επίσης ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματό του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας. Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.
22:20 «"Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας»,  δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι". Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Τόνισε ότι όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του "ναι" στο δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.
«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
21:46  Στο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του «Ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
21:25 Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν σήμερα ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίνουν μικρό προβάδισμα στο «ναι».
Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.
20:55 Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα». Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
20:39 Ερντογάν: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.
20:33 Στο 98% των καταμετρημένων ψήφων: «Ναι» 51,32%, «Οχι» 48,68%
20:25 Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού (1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι)
Κατά 64% ψήφισαν Ναι.
Τα περισσότερα Ναι υπήρξαν στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, οι Τούρκοι των ΗΠΑ ψήφισαν Οχι κατά 84%.
Στην Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 200.000 Τούρκοι, το Ναι ήρθε πρώτο με μεγάλη διαφορά (63 %).
Στη Γαλλία επίσης (πάνω από 25.000 Τούρκοι), το Ναι κέρδισε με 65% και στην Ολλανδία το Ναι κέρδισε με 68%.
Η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού υπέρ του Ναι δεν αποτελεί έκπληξη. Πάντα ψήφιζαν υπέρ του ΑΚΡ και υπέρ του Ερντογάν (στις προεδρικές του 2014 και στις βουλευτικές του 2015), πολύ περισσότερο από το υπόλοιπο της Τουρκίας (περίπου 10% περισσότερο).
Στο δημοψήφισμα, οι Τούρκοι του εξωτερικού ψήφισαν 64% Ναι.
Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι που εγκαθίστανται στην Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ολλανδία προέρχονται από φτωχές περιοχές της Ανατολίας, συντηρητικές και θρησκευόμενες. Διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς με την χώρα τους, μέσω ενώσεων και συλλόγων, μέσω θρησκευτικών αδελφοτήτων, τζαμιών και προξενείων της Τουρκίας όπου πάνε και ψηφίζουν.
Ζουν στο εξωτερικό, αλλά αντί να ενσωματωθούν, γατζώνονται ακόμη περισσότερο στα έθιμά τους και στον τρόπο σκέψης που υπάρχει στη χώρα καταγωγής.
20:12
20:10 Στην Αγκυρα, οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν, όπως έδειξε το Skynews.
20:05 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το δημοψήφισμα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι" σε εθνικό επίπεδο.
19:52 Στο 3% έχει πέσει η διαφορά μεταξύ ΝΑΙ (51,50%) & ΟΧΙ (48,50%). Kαταμετρημένο το 96,41% των ψήφων
19:39 
19:36 Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «Ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «Ναι» προηγείται έναντι του «Οχι». Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το «Οχι» προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.
19:31: Όλο και πιο μικρή η διαφορά μεταξύ «Ναι» (51,83%) και «Οχι» (48,17%). Καταμετρημένο το 94,23% των ψήφων.
19:26 Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.
19:25 Μειώνεται κι άλλο η διαφορά. Στο 94% των καταμετρημένων ψήφων: «Ναι» 51,87%, «Οχι» 48,13%.
19:14
19:11 Το «Ναι» φαίνεται να επικρατεί του «Οχι», καθώς η καταμέρτρηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στο 87% της επικράτειας το «ΝΑΙ» βρίσκεται λίγο κάτω από το 53% έναντι 47% το «Όχι». Με την Κωνσταντινούπολη να εξελίσσεται σε «θρίλερ» με το «ΟΧΙ» να έχει περάσει μπροστά με 50,33% έναντι 49,67%. Καθώς η ώρα περνούσε και άνοιγαν οι κάλπες στις μεγάλες δυτικές πόλεις και τα παράλια, όπου τα «ΌΧΙ» είναι περισσότερα, μειώνονται τα ποσοστά του «ΝΑΙ», αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα υπέρ του «ΌΧΙ».
18:59 Μικρό προβάδισμα του Ναι: 53,20% με καταμετρημένο 85,27% των ψήφων.
18:55 Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι της Ελλάδας
18:52
18:46 Οριακά (50,76%) προηγείται το ΝΑΙ στην Κωνσταντινούπολη. Κλείνει η ψαλίδα ΝΑΙ/ΟΧΙ στην επικράτεια
18:41 Στο 71% της καταμέτρησης, «Ναι» 54,8%, «Όχι» 45,2%
18:34 Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που άρχισαν να μεταδίδονται με την άρση της απαγόρευσης, με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, το «ΝΑΙ» φαίνεται να προηγείται με 55%. Ειδικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στο 9% των καταμετρηθέντων το «ΝΑΙ» προηγείται με 54,9 %. Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας.
18:33 Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV
18:27 Στο 60% των ψήφων το Ναι έχει 56,2% έναντι 43,8%
18:23 Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του Ναι και του Όχι. Στο 50% των ψήφων το Ναι έχει 57.5% και το Όχι 42.5%
18:15 Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
18:04 Στο 30% των ψήφων, το «Ναι» λαμβάνει 61,8% και το «Όχι» 38,2%.
17:55 Στο 22% της καταμέτρησης, «Ναι» 63,8%, «Όχι» 36,2%.
17:35 Μεγάλο προβάδισμα Ερντογάν στην πρώτη καταμέτρηση. Στο 14% των καταμετρημένων ψήφων το «Ναι» παίρνει 65,3% και το «Οχι» 34,7%.
17:23 Υπήρξαν πολλές αναφορές για επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Τραγικότερο όλων, αυτό στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αιματηρό συμβάν έλαβε χώρα ανάμεσα σε ομάδες που υποστήριζαν το «Ναι» και το «Όχι».
17:10 Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα πρώτα αποτελέσματα (καθώς δεν υπάρχουν exit polls) αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες (στις 9 το βράδυ αναμένονται τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα). Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: