Ο Τσακαλώτος μπορεί να είναι υπερήφανος αλλά το πλεόνασμα κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ: Το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε κυρίως από μέτρα λιτότητας
Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να... εξοφληθούν
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 5,05 δισ. ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν ΦΠΑ 1 δισ. ευρώ
Παρά τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι παραμονές εκλογών ο γερμανικός τύπος δεν ξεχνά την άλλη, μόνιμη πλέον, κρίση νοτιότερα της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αφορμή για τα φαρμακερά σχόλια του γερμανικού Τύπου, είναι η υπερηφάνεια με την οποία ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όταν ο στόχος ήταν 0.5%.Η εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί:
«Οι διαφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ συζητώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον… Και για τον Τσακαλώτο τα καλά στατιστικά στοιχεία είναι θεϊκό δώρο. Δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως τεράστια επιτυχία και γιορτάζεται ως τέτοια από την κυβέρνηση, είναι μόνο ένα κομμάτι μιας μέτριας γενικής εικόνας των δημόσιων οικονομικών.
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προέκυψε κυρίως από μέτρα λιτότητας και όχι από δομικές μεταρρυθμίσεις».
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται μακριά από έναν βιώσιμο προϋπολογισμό».
Για να καταλήξει η Handelsblatt:
«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς. Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δις ευρώ τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 5,05 δις ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δις ευρώ».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου