Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Mαραθώνιο Eurogroup: Μένει το ΔΝΤ, πιθανή ελάφρυνση το 2018- 10,3 δισ. σε υποδόσεις

(EUROKINISSI)Μετά από περίπου 11 ώρες
Μαρτύριο της σταγόνας για τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ.
Ζητούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευσηΜένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Πιθανή ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος
Ντάισελμπλουμ: Αν και όταν χρειαστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Μαραθώνια ήταν και η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πλήρη συμφωνία», στη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης και ανακοίνωσε την παραμονή του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε υποδόσεις. Ομως, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί προαπαιτούμενα για να παίρνει τα χρήματα. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες.
«Αυτά είναι καλά νέα, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Θεσμοί θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο για να δουν αν ικανοποιούνται 100% οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη και θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης», πρόσθεσε.
Αναλυτικά:
«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών - Ελλάδας κ αυτό ήταν καλοδεχούμενο. Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία. Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια
Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά γιας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο: Θα τα ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά.
Επιπλέον μιλήσαμε για το εξής. Αν θυμάστε στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα. Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.
Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών.
Κατόπιν τούτων το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε.
Είναι σημεία κλειδιά που πρέπει να αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».
Ρέγκλινγκ: Με προαπαιτούμενα οι υποδόσεις
Δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε φορά, προκειμένου να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένη από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.
«Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
03:02 Μισέλ Σαπέν: Επετεύχθη συμφωνία
«Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, που καλύπτει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.

02:04 «Ματς» Γερμανίας- ΔΝΤ
Σε «ματς» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, με πολλά τάιμ άουτ έχει εξελιχθεί το Eurogroup, όπως αναφέρει πηγή που επικαλείται ο Ερικ Μορίς του EUObserver.

01:58 Νέα διακοπή για διαβουλεύσεις Τόμσεν με ΔΝΤ
01:55 «Χωρίς συμφωνία για το χρέος»
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Alpha στις ΗΠΑ «Αξιόπιστη πηγή ΔΝΤ τωρα: "δεν υπάρχει συμφωνια για το χρέος. Θα υπαρξει ένας οδικός χάρτης...". Μετάφραση: Βλέποντας και κάνοντας...»
01:53 Οι εκτιμήσεις χωρίς το ΔΝΤ
Σε κρίσιμη εκκρεμότητα θα παραμείνει η χώρα αν δεν δεσμευθεί το ΔΝΤ ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει τώρα τα 10,3 δις χωρίς το ΔΝΤ, άλλη δόση όμως δύσκολα θα εγκρίνει αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο. 2/2

01:31 Νέο κείμενο στο τραπέζι

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεξεργάζονται τώρα νέα εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος. «Αυτό θα πάρει λίγη ώρα», γράφει ο Αλεξ Πίγκμαν του AFP.
01:29 Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ
Παραμένουν οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, αναφέρει ο Ερικ Μορίς του EUObserver.

01:22: Μένει ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%;
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου της τηλεόρασης του Alpha Ηλία Σιακαντάρη:
  • Έκλεισε η αξιολόγηση, έκλεισε η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα. Ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% μένει.
  • To #Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για την ψήφιση του πολυνοοσχεδίου, ζητά από τους θεσμούς να ελέγξουν εφαρμογή προαπαιτουμένων
  • Μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτουμένων και τις εθνικές εγκρίσεις εκταμιεύεται δόση τον ΙΟΥΝΙΟ 7,5 δισ. Τα υπόλοιπα «μετά το καλοκαίρι»
  • To κόστος εξυπηρέτησης συμφωνείται ναναι κάτω από 15% βραχυ/μεσοπρόθεσμα και 20% μετά (το IMF ζητούσε "χαμηλότερη δόση").
  • Για το χρέος το Eurogroup προς το παρόν κινείται προς σταδιακή εφαρμογή εργαλείων ελάφρυνσης, με προϋποθέσεις.
  • Τα μεσοπρόθεσμα εργαλεία ελάφρυνσης θα βγουν - σύμφωνα με αυτά που συζητούνται ΤΩΡΑ - «μετά την ολοκλήρωση προγράμματος ESM».
01:14 Δεν θα υπάρξει πραγματική συμφωνία
Η συμμετοχή του ΔΝΤ και η ελάφρυνση χρέους δεν φαίνεται να έχουν λυθεί απόλυτα ακόμη, γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος Ζαν Κόμτε, από τις Βρυξέλλες. «Δεν θα έχουμε πραγματική συμφωνία», ανέφερε πηγή της ΕΕ
00:47 Τέλος στο διάλειμμα του Eurogroup 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέστρεψαν στο τραπέζι του Eurogroup, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες
00:38: Τετ-α-τετ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πωλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφκανγκ Σόιμπλε είχαν κλειστεί σε ένα δωμάτιο για κατ' ιδίαν συζητήσεις, στο διάλειμμα του Eurogroup
00:30 Συρτάκι στο περιθώριο του Eurogroup 
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζονται, κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε διάθεση για λίγο συρτάκι. Ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, δημοσίευσε- χωρίς κάποια εξήγηση- στο Twitter ένα βίντεο του «Ζορμπά».

00:07 Στουμπ: Απαιτείται αντοχή, ευτυχώς έχω εξασκηθεί
Και ενώ το διάλειμμα στο Eurogroup συνεχίζεται, ο Αλεξάντερ Στουμπ βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το Twitter. «Διάλειμμα στις συζητήσεις του Eurogroup. Αυτές οι μεγάλες ημέρες απαιτούν αντοχή. Ευτυχώς, έχω εξασκηθεί», έγραψε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.
23:30 Κυβερνητικές πηγές: Δεν συζητάμε πλεόνασμα μετά το 2018


Η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group της Δευτέρας, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.
23.28 Τώρα ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).
23:26 Στο τραπέζι το πρωτογενές πλεόνασμα 
Σύμφωνα με πηγές, δεν έχει ακόμη ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο τραπέζι η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, ανοικτή η συζήτηση για τα επόμενα χρόνια
23:20: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν διαφωνία σε ΕΚΑΣ-κόκκινα δάνεια
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι τέθηκε θέμα ΕΚΑΣ και κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ
23:14 Διάλειμμα στο Eurogroup
Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας φρόντισε να δείξει πώς είναι τα διαλείμματα του Eurogroup. «Αυτό είναι κάτι που όλοι λατρεύουμε... Η αναμονή», έγραψε, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, από την οποία λείπουν πολλά μέλη του.
23:10 Δόση με το σταγονόμετρο
Λίγο μετά τις 23:00 κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύονται για την Ελλάδα περίπου 10,3 δισ. σε δύο δόσεις.
Η «μεγάλη» ύψους περίπου 7,5 δισ. άμεσα τον Ιούνιο και το εναπομείναν ποσό (2,8 δισ.ευρώ), το προσεχές φθινόπωρο. 
23:00: Η Ελλάδα απορρίπτει διαρκές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σενάριο διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. 
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄ όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ, το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.
22:50 Εξαλλοι 3 υπουργοί με Τσίπρα για το ΕΚΑΣ
Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης – και είχε μεταδώσει και το ΜΝΙ - τρεις υπουργοί του Eurogroup εμφανίζονται «έξω φρενών» με τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή άλλαξε το ΕΚΑΣ χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών.
Κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κυβέρνηση: Το ΔΝΤ πιέζει τη Γερμανία που εκβιάζει την Ελλάδα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη συνεδρίαση του Εurogroup γίνεται ένα μνημειώδες μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει. Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε εκβιάζει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί». Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω» και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: