Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Κωνσταντινούπολη: Τραγωδία με τουλάχιστον 29 νεκρούς από πυρκαγιά σε κτίριο (vid)

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη καθώς λίγο μετά τις 13:00 ξέσπασε πυρκαγιά σε 16ώροφο κτίριο στο Γκαϊρέτεπε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι, παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής.
Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, μεταδίδει το CNN Turk.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού μέσου, σημειώθηκε έκρηξη δίπλα στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου με την ονομασία Masquerade, το οποίο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του 16ώροφου κτιρίου, το οποίο ήταν κλειστό για το Ραμαζάνι, καθώς ανακαινιζόταν.
Μετά την έκρηξη ξέσπασε φωτιά στο νυχτερινό κέντρο. Καθώς η φωτιά μεγάλωνε, το κλαμπ και το κτίριο γέμισαν με καπνό, ενώ όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο κλαμπ και στο κτίριο εγκλωβίστηκαν μέσα... 
Μόλις έγινε αντιληπτό, πολλοί πυροσβέστες, ασθενοφόρα και ιατρικές ομάδες στάλθηκαν στο σημείο. 
Επί τόπου βρέθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση για άδεια οικοδομής ή ανακαίνισης. «Είναι δύο ορόφους κάτω, οπότε (σ.σ ο χώρος) δεν είναι ορατός. Δεν υπήρξε καταγγελία. Έγινε μια παράνομη παρέμβαση» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ, τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Στο κέντρο γινόταν ανακαίνιση και τη στιγμή που σημειώθηκε η πυρκαγιά 23 άτομα βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και εγκλωβίστηκαν.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι το νυχτερινό κέντρο είχε άδεια λειτουργίας από το 1987 και την ανανέωσε το 2018. Το νυχτερινό κέντρο ήταν κλειστό λόγω του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου.

Εισαγγελική έρευνα - Συνελήφθησαν 6 άτομα

Σύμφωνα με το CNN Türk, η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε δικαστική έρευνα σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε και ορίστηκαν 3 εισαγγελείς.

Η έρευνα στον τόπο του εγκλήματος και η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων συνεχίζεται και μια ομάδα 3 εμπειρογνωμόνων εργάζεται για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

O υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι τρεις εισαγγελείς ανέλαβαν την προανάκριση. Για το περιστατικό έχουν ήδη συλληφθεί έξι άτομα: οι δύο συνέταιροι της επιχείρησης, δύο διευθυντές της, ο λογιστής και ο εργολάβος.

Ειδικοί μιλώντας στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα επισημαίνουν το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η επιχείρηση δεν λειτουργούσε λόγω των εργασιών ανακαίνισης. Όπως τόνισαν, ο χώρος είχε στο εσωτερικό του εύφλεκτα υλικά και αν υπήρχαν μέσα σε αυτόν πιθανόν 500 ή χίλιοι θαμώνες, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ερευνάται επίσης αν υπήρχαν επαρκείς οδοί διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, CNN Turk

Δεν υπάρχουν σχόλια: