Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 66 ετών και περίπου οι μισοί ήταν άντρες. Σχεδόν το 25% του συνόλου είχε διαβήτη.
Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στους συμμετέχοντες να τρώνε είτε 12 ενισχυμένα αυγά, είτε λιγότερα από 2 αυγά οποιουδήποτε είδους την εβδομάδα, ενώ είχαν το ελεύθερο να τα μαγειρέψουν όπως ήθελαν.
Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, προειδοποιεί ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.
Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ιώδιο, βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ειδικής διατροφής στις κότες.
Στην μελέτη, αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 4 μήνες, οι ερευνητές δεν είδαν καμία αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα.
Για παράδειγμα, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ήταν παρόμοια μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν τακτικά ενισχυμένα αυγά και εκείνων που έτρωγαν λίγα ή καθόλου αυγά.
Τα άτομα στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών είχαν επίσης μείωση στο συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, τις βαθμολογίες αντίστασης στην ινσουλίνη και την τροπονίνη υψηλής ευαισθησίας (δείκτης καρδιακής βλάβης). Είχαν, δε, και αύξηση στα επίπεδα της βιταμίνης Β.
Επιπλέον, “υπήρξαν ενδείξεις για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ενισχυμένων αυγών, που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες μελέτες”, είπε η δρ. Nouhravesh.
Συγκεκριμένα, υπήρχαν πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της HDL (“καλής”) χοληστερόλης και της μείωσης της LDL (“κακής”) χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Eggland’s Best, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως σε περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα
Ο δρ. Yu-Ming Ni, καρδιολόγος και λιπιδολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center της Καλιφόρνια, είναι ευχαριστημένος που πραγματοποιήθηκε μια τέτοιου είδους μελέτη.
Πολλές προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης αυγών στη χοληστερόλη ή τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν παρατηρητικές.
Η νέα μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (το βέλτιστο είδος για την εξαγωγή ασφαλών ερευνητικών συμπερασμάτων), στην οποία οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να φάνε περισσότερα αυγά ή να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών, ενώ ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση.
“Δεν βλέπουμε συνήθως τέτοιες κλινικές δοκιμές στον χώρο της διατροφής. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά ζητήματα με αυτήν την μελέτη, ώστε είναι δύσκολο να βγάλουμε ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με το εάν τα αυγά είναι υγιή ή όχι”, είπε ο δρ. Ni.
Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων. Ο δρ. Ni είπε ότι θα χρειαστεί μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη για να αναδειχτούν διαφορές μεταξύ της ομάδας υψηλής και της ομάδας χαμηλής κατανάλωσης αυγών, όπως αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης.
Η δρ. Nieca Goldberg, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη, είπε ότι θα χρειαζόταν επίσης μια μεγαλύτερη μελέτη για να γνωρίζουμε εάν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καρδιά από την κατανάλωση αυγών ήταν διαφορετικοί για τα άτομα με διαβήτη σε σχέση με αυτούς χωρίς διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες γνώριζαν επίσης σε ποια ομάδα μελέτης βρίσκονταν, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το τι έτρωγαν συνολικά ή άλλες συμπεριφορές τους σε θέματα υγείας.
Πηγές: eurekalert.org, healthline.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου