Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

O Tσίπρας, τα Ραφάλ και τα F-16

Του Σάκη Μουμτζή
Ως γνωστόν ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό όταν βρεθεί σε δέκα μέρες με τον Τζο Μπάιντεν, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να μη δοθούν τα F-16 στην Τουρκία. 
Όχι απλώς να ζητήσει, αλλά να το απαιτήσει. 
Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο Α. Τσίπρας να μη γνωρίζει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ρημάτων «ζητώ» και «απαιτώ». ...
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να γνωρίζει αυτή τη διαφορά και να χρησιμοποιεί το ρήμα «απαιτώ» για να μας δείξει πώς θα ενεργούσε αυτός αν βρισκόταν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα χτυπούσε το χέρι του στο τραπέζι του οβάλ γραφείου.
Ευτυχώς που δε βρίσκεται, γιατί πέραν όλων των άλλων είμαι σίγουρος πως δεν ξέρει πώς λέγεται το «απαιτώ» στα αγγλικά.
Θυμάμαι τη σκηνή με τον Κλίντον και ντρέπομαι.

Είναι προφανές πως ο Α. Τσίπρας, επί του προκειμένου, τη «βγαίνει από τα δεξιά» του πρωθυπουργού. Καλά κάνει, γιατί αυτή η θέση του είναι σωστή. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ομογένεια θα πρέπει να πιέσουν ώστε να μην επιβραβευθεί η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην πατρίδα μας και η ασυνέπεια της απέναντι στις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία του Πούτιν.
Αυτή η στάση του Α. Τσίπρα θα ήταν θετική, αν δεν ήταν υποκριτική. 
Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την εθνική μας άμυνα θα ψήφιζε την ελληνογαλλική συμφωνία. Πατριωτισμός α λα καρτ δε νοείται. Δε γίνεται να νοιάζεσαι πώς δε θα εξοπλισθεί η Τουρκία και να αδιαφορείς πώς θα εξοπλισθεί η πατρίδα σου.

Φυσικά ο Α. Τσίπρας περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γωνία. Αν μεν δεν πάρει σαφή δήλωση του Μπάιντεν πως δεν θα παραδοθούν τα F-16 στην Τουρκία, να βρει την αφορμή ώστε και να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό και να μειώσει τη σημασία της επίσκεψης του. Το δεύτερο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο θα είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο για την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Άρα θα πρέπει να βρεθεί κάτι για να περιορισθεί ο θετικός αντίκτυπος από αυτήν την ομιλία.

Θα μου πείτε πως έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Ναι, αλλά στα εθνικά θέματα θα περιμέναμε μια σύμπνοια. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεγονός ότι στην κρίση του Έβρου το 2020 όλος ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τους «εισβολείς», ενώ συνεχώς βουλευτές του καταγγέλλουν την ίδια την πατρίδα τους σε διεθνή fora γιατί έχει περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.
Είναι γνωστό πως τα σύνορα, οι εξοπλισμοί, οι ένοπλες δυνάμεις, είναι ζητήματα που δεν απασχολούν την Αριστερά. Βρίσκονται εκτός του ιδεολογικού της πλαισίου.
Γι΄αυτό και απόρησα που τώρα ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για τα F-16 της Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: