Σάββατο 7 Μαΐου 2022

«Σταθείτε μέχρι το τέλος»: Μπορεί η διπλωματία να σώσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές; (Βίντεο & ΦΩΤΟ)

Τα «κράτη με επιρροή» προσπαθούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τελευταίων μαχητών που βρίσκονται σε ένα εργοστάσιο χάλυβα που πολιορκείται από τη Ρωσία στην πόλη Μαριούπολη
λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να σωθούν Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε ένα χαλυβουργείο στη Μαριούπολη, αφού υποσχέθηκαν να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι θανάτου, καθώς οι μάχες συνεχίζουν να εντείνονται σε αγριότητα...
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε σε μια μεταμεσονύχτια ομιλία σε βίντεο ότι η Ουκρανία εργάζεται σε μια διπλωματική προσπάθεια για να σώσει τους υπερασπιστές που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα.
«Εμπλέκονται μεσάζοντες με επιρροή, κράτη με επιρροή», είπε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να εξαφανίσουν τους μαχητές του τάγματος Azov στο εργοστάσιο χάλυβα μέχρι τη Δευτέρα, ενόψει των εορτασμών της Μόσχας για τη νίκη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον πιο καταστροφικό βομβαρδισμό του πολέμου 10 εβδομάδων και το εκτεταμένο εργοστάσιο Azovstal της σοβιετικής εποχής είναι το τελευταίο μέρος της πόλης –ένα στρατηγικό νότιο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα– που βρίσκεται ακόμα στα χέρια Ουκρανών μαχητών.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της Ρωσίας, περίπου 2.000 ουκρανικά μαχητικά βρίσκονται στον τεράστιο λαβύρινθο των σηράγγων και των αποθηκών κάτω από το χαλυβουργείο Azovstal. Έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν.

Η Κατερίνα Προκοπένκο, της οποίας ο σύζυγος Ντένις Προκοπένκο διοικεί τα στρατεύματα του Συντάγματος Αζόφ μέσα στο εργοστάσιο, έκανε μια απελπισμένη έκκληση να γλιτώσουν τους μαχητές.

Είπε ότι θα ήταν πρόθυμοι να πάνε σε μια τρίτη χώρα για να περιμένουν τον πόλεμο, αλλά ποτέ δεν θα παραδοθούν στη Ρωσία γιατί αυτό θα σήμαινε «στρατόπεδα φιλτραρίσματος, φυλακή, βασανιστήρια και θάνατο».

Αν δεν γίνει τίποτα για να σωθεί ο σύζυγός της και οι άνδρες του, θα «σταθούν μέχρι το τέλος χωρίς να παραδοθούν», είπε.

«Θα έρθει η ώρα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την παρουσία μαχητών του τάγματος Azov στον ουκρανικό στρατό ως έναν από τους λόγους για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης… για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας».

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Oleksiy Arestovych είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ολοκληρώσει τις δυνάμεις μέσα στο εργοστάσιο για να το καταλάβει μέχρι τη Δευτέρα ως δώρο για τον Πούτιν εγκαίρως για την Ημέρα της Νίκης .

Ο Πούτιν κήρυξε τη νίκη στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου, διέταξε να σφραγιστεί το εργοστάσιο και κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις μέσα να αφοπλιστούν. Αλλά η Ρωσία αργότερα συνέχισε την επίθεσή της στο εργοστάσιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για τη Ρωσία να τιμήσει την ημέρα επετείου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε περιοχές της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Θα έρθει η ώρα να εορταστεί η Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη».

Οι άμαχοι δραπετεύουν

Οι εκκενώσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μερικών από τους εκατοντάδες αμάχους που βρήκαν καταφύγιο σε ένα δίκτυο τούνελ και αποθήκες κάτω από το εργοστάσιο. Αλλά σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από νέες μάχες.

Την Παρασκευή, 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί το Σάββατο. Η ρωσική πλευρά παραβίαζε συνεχώς μια τοπική εκεχειρία, είπε, κάνοντας την εκκένωση πολύ αργή.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε τον αριθμό των εκκενισμένων και είπε: «Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Azovstal θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου».

Ο δήμαρχος της πόλης υπολόγισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα 200 άμαχοι εγκλωβίστηκαν στο εργοστάσιο με λίγα τρόφιμα ή νερό. Δεν ήταν σαφές πόσοι έμειναν.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι πυροβόλησαν εναντίον οχημάτων που προσπαθούσαν να μεταφέρουν ανθρώπους έξω από το εργοστάσιο χάλυβα.

Μαχητές που υπερασπίζονται το εργοστάσιο δήλωσαν την Παρασκευή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος εκκένωσης. Είπαν ότι το αυτοκίνητο κινούνταν προς τους πολίτες όταν χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν.

Η Μόσχα δεν αναγνώρισε αμέσως την κατηγορία.

INTERACTIVE Ποιος ελέγχει τι Mariupol Day 73

«Πού καταλήγουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι ελπίζει ότι η εκκένωση αμάχων από ένα πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα μπορεί να επαναληφθεί και αλλού.

Ωστόσο, ο Dominik Stillhart, ανώτερος αξιωματούχος της ΔΕΕΣ, είπε ότι ήταν «εξαιρετικά απογοητευτικό» που χρειάστηκαν εβδομάδες επίπονης εργασίας για να επιβιβαστούν οι ρωσικές και ουκρανικές αρχές για να επεξεργαστούν την επιμελητεία, ώστε οι μαχητές σε κάθε σημείο ελέγχου να γνωρίζουν πότε θα περνούσαν λεωφορεία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση ανθρώπων από την ανατολική Ουκρανία στη Ρωσία από τις δυνάμεις της Μόσχας.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ρωσία –όπως σχεδόν κάθε αντιμαχόμενη πλευρά– πραγματοποιεί τους λεγόμενους ελέγχους: μαχητές συλλαμβάνονται, πιθανώς και πολίτες που έχουν εργαστεί για τις ουκρανικές αρχές. Και οι δύο ομάδες προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, επομένως δεν επιτρέπεται να βασανιστούν ή να σκοτωθούν, για παράδειγμα. Γίνεται σεβαστό όμως αυτό, πού καταλήγουν αυτοί οι άνθρωποι μετά; Δεν ξέρουμε», δήλωσε ο Στίλχαρτ στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

www.aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: