Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Τσίπρας: Από το «δεν χάνω ούτε ένα στο εκατομμύριο» στο «οι εκλογές έχουν κριθεί»

Τον Ιούνιο του 2019 λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως δεν πρόκειται να ηττηθεί σημειώνοντας πως «Δεν πιστεύω ούτε ένα στο εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εθνικές»
Σήμερα προεξοφληθεί τις αποφάσεις του Ελληνικού λαού και υποστηρίζει ότι «οι εκλογές έχουν κριθεί» εξ αιτίας της ακρίβειας και όχι λόγω μια άλλης πρότασης διακυβέρνησης.
Έχοντας υποστεί μια διπλή ήττα σε ευρωεκλογές και... αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε το 2019 πως θα είναι ο νικητής των εκλογών που έγιναν στις 7 Ιουλίου του ίδιου έτους σημειώνοντας πως «Δεν πιστεύω ούτε ένα στο εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εθνικές. Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν η αίσθησή μου και παραμένω να πιστεύω ότι στην κρίσιμη επιλογή, όταν ο λαός ψηφίζει για τη ζωή του και την επόμενη μέρα και δεν ψηφίζει με βάση και το κριτήριο να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας»
Τώρα επικαλείται τη δυσαρέσκεια για να καταψηφιστεί η κυβερνώσα παράταξη και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Και μάλιστα επιβεβαιώνει πως μοναδικό του αφήγημα παραμένει η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της καθώς και ότι στοχεύει σε μια αρνητική ψήφο και όχι σε μια θετική απόκριση των ψηφοφόρων σε ένα πρόγραμμα κυβερνητικό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να δεις την κατάρρευση της κυβέρνησης»
είπε στο ΟPEN διευκρινίζοντας ότι «όταν μιλάει ο λογαριασμός και η τσέπη σου, η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη».
Το αφήγημα Τσίπρα συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει καν κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά μόνο μια παραλλαγή του προγράμματος Θεσσαλονίκης διανθισμένο με μια πλειοδοτική λογική ως προς το θέμα των αυξήσεων μισθών και συντάξεων και της διαγραφής χρεών μόνο που αυτή τη φορά θα είναι μερική και όχι συνολική όπως αυτή που υποσχόταν το 2014 και τον οδήγησε στην εξουσία.

Η δέ αναφορά του στις «εκλογές που έχουν κριθεί» καταδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους, ενδεχομένως στο πλαίσιο της λογικής ότι είναι το κόμμα του λαού και κατ επέκταση εκφράζει και τις προθέσεις του.

Τα περί εκλογών που έχουν κριθεί αποτελούν βέβαια και τη νέα τακτική της Κουμουνδούρου.
Σε ένα πλαίσιο ψυχολογικής ανάτασης επιχειρείται να αναστραφεί η εικόνα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις ως προς το ερώτημα που αφορά στην λεγόμενη παράσταση νίκης. Εκεί που οι διαφορές με τη Ν.Δ ξεπερνούν και το 30% αφού οι πολίτες στο ερώτημα ποίος πιστεύουν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές δίνουν ιδιαιτέρως μεγάλα ποσοστά στην κυβερνώσα παράταξη και ελάχιστα.

Οι συνεχείς αναφορές και των στελεχών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα εντάσσονται στο πλαίσιο της επαναστατικής γυμναστικής και κυρίως της προσπάθειας να κρυφτούν και πάλι κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα που αναδείχθηκαν στο συνέδριο και έλαβαν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις ημέρες που ακολούθησαν

Ως προς την αναφορά Τσίπρα ότι οι εκλογές έχουν κριθεί πέραν της επιχείρησης συσπείρωσης, αυτή αναδεικνύει μια συνολικότερη λογική που επικρατεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογη με αυτή που αποτυπώθηκε μετά τις ήττες του 2019 όταν ο φερόμενος ως «μέντορας» του δήλωνε ότι οι Έλληνες δεν είχαν καταλάβει τι ψήφισαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: