Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ (ξανά) στα δυο - Έρχεται «κόμμα Τσίπρα»;

Δεν χρειάζεται να είναι πλέον κανείς μύστης του πολιτικού ρεπορτάζ για να αντιληφθεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τεταμένη. 
Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «προφητεύει» πολιτικές εξελίξεις και καλεί σε πολιτική ετοιμότητα άπαντες, συνδέεται πλήρως με την απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλλει να κλείσουν τα στόματα και να σταματήσει η αμφισβήτησή του...
Εξάλλου, μετά τις αρχαιρεσίες στις κλαδικές και νομαρχιακές οργανώσεις, είναι σαφές πως πλέον οι «προεδρικοί» δεν αποτελούν ένα «μπετόν» του 65-70% και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να «υπαγορεύει» πολιτικές αποφάσεις ούτε να μην συνδιαλέγεται με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αδιαφορώντας για τις θέσεις της.
Μάλιστα, οι δύο βασικοί πόλοι που αντιμάχονται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο. Και αν προκύπτει μία κοινή συνισταμένη σε όλα τα μηνύματα, αυτή είναι πως τόσο η πλευρά Τσίπρα όσο, όμως, και η εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμες για... όλα. Και σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, αυτό το «όλα» φτάνει ακόμη και στην αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, η απάντηση του Νίκου Φίλη στον Χρήστο Σπίρτζη, όταν ο τελευταίος τον εγκάλεσε γιατί διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία για το Ελληνικό παρότι είναι τομεάρχης, ήταν χαρακτηριστική και αποτελούσε μήνυμα όχι στον Σπίρτζη, αλλά... στον Τσίπρα: «ψήφισα κατά συνείδηση γιατί δεν είχε συνεδριάσει κάποιο όργανο και το κόμμα δεν είχε γραμμή», απάντησε ο Νίκος Φίλης. 
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει την απόφασή του για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό στον «πρωινό καφέ» του κόμματος, το μήνυμα Φίλη προς τον Τσίπρα είναι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δε θα ανεχθεί τελεσιγραφικές ανακοινώσεις μέσω άτυπων συνεδριάσεων. «Ο πρωινός καφές δεν είναι όργανο», όπως λένε και συνομιλητές του Ευκλείδη Τσακαλώτου...

Οι «Ομπρελοποιοί», λοιπόν, διαμηνύουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιώνουν να συναποφασίζουν, ειδικά τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του κόμματος είναι μεγαλύτερα από τη δημοφιλία του αρχηγού του και που σε πολλές νομαρχιακές οργανώσεις έχει διαμορφωθεί μία... «ισορροπία του τρόμου». Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, τα περιστατικά που έχουν μαζευτεί τον τελευταίο καιρό είναι πολλά: Φίλης - Δρίτσας και τομεάρχες παρέμειναν αλλά και στην ψηφοφορία για το Ελληνικό διαφοροποιήθηκαν, ενώ Τσακαλώτος και Σκουρλέτης απέφυγαν να εισηγηθούν στην εν λόγω υπόθεση, αλλά και να στηρίξουν δημοσίως τον Νίκο Παππά.
Όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους «προεδρικούς». 
Γι’ αυτό και προχθές στην τηλεσυνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας οι πλέον «εμβληματικοί» προεδρικοί (πέραν του Νίκου Παππά, που δεν μπορεί να πει και πολλά αυτόν τον καιρό...) συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκαν με πολλά... ντεσιμπέλ στους «Ομπρελοποιούς». 
Ταυτοχρόνως, ένας κύκλος «προεδρικών» βουλευτών που δεν είναι όμως στελέχη πρώτης γραμμής έστειλαν τα δικά τους μηνύματα και εξέφρασαν εγκώμια προς τον «αρχηγό».
Ενδεικτικά, ο «άνθρωπος όλων των αρχηγών», όπως τον λένε άσπονδοι φίλοι του στην Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επισήμανε «στον Ευκλείδη και την παρέα του» ότι «από το 32% του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης είναι το 30% και το κόμμα είναι το 2%». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει η παραλλαγή του ρητού «από μικρό και... Τριανταφυλλίδη μαθαίνεις την αλήθεια». Αντιθέτως, αυτό που είπε κεκαλυμμένα ο Τριανταφυλλίδης και που ήταν το μήνυμα της ηγεσίας προς τους αμφισβητίες είναι πως, αν η αμφισβήτηση συνεχιστεί, τότε το «σχέδιο Β» θα είναι ένα... «κόμμα Τσίπρα».
Πρόκειται για ένα σχέδιο που εδώ και καιρό συζητείται σε πολύ κλειστές συζητήσεις στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που η αμφισβήτηση διογκώνεται. Μάλιστα, επειδή εις εκ των εισηγητών του έχει... άλλες πολιτικές καταβολές, το στρατήγημα για το «κόμμα Τσίπρα» έχει την κωδική ονομασία «Σχέδιο Πεντελικόν», από το περίφημο ξενοδοχείο που είχε γίνει η θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας είχε αναγκαστεί να απειλήσει τους αμφισβητίες ότι «αν δεν γίνει γραμματέας ο Άκης, θα σηκωθώ να φύγω και θα φτιάξω άλλο κόμμα». Πάντως, είναι γνωστή η άποψη του Μαρξ για τον τρόπο που επαναλαμβάνεται η ιστορία - πολλώ δε μάλλον όταν οι αναλογίες αποτελούν σύγκριση του λόφου Σκουζέ με το Έβερεστ...

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»


Δεν υπάρχουν σχόλια: