Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Η παγίδα Μητσοτάκη σε Τσίπρα και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «ουρά» του ΜέΡΑ 25

Έστω και την τελευταία στιγμή έδειξε να κατάλαβε το λάθος στη στρατηγική που είχε χαράξει και επιχείρησε να το διορθώσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο μέρες θέλησε να ακολουθήσει το δρόμο της όξυνσης που πρώτος υιοθέτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Με απλά λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε παρακολούθημα του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, ο οποίος για τους δικούς του πολιτικούς λόγους θέλησε να «σηκώσει» σε επικοινωνιακό επίπεδο το ζήτημα με την πορεία του... Πολυτεχνείου.
Είναι προφανές ότι η επιλογή Βαρουφάκη ξάφνιασε τον κ.Τσίπρα που για μερικά 24ωρα φάνηκε να «σύρεται» πίσω από το μικρότερο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «ουρά» του ΜΕΡΑ 25, επιχειρώντας μάλλον με άγαρμπο και προφανώς ξεπερασμένο τρόπο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Απόδειξη της αμηχανίας που επικράτησε στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μέρες ώστε ο τέως πρωθυπουργός να αποσαφηνίσει ότι το κόμμα του δε θα συμμετάσχει σε καμία πορεία προς το Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του σε σχέση με εκείνη του κ. Βαρουφάκη.

Ενδιαφέρον όμως έχει ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο είχε προηγηθεί της έντασης που αφορά την πορεία του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία «καθαρή» επιλογή:
Να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Γιάνη Βαρουφάκη , αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τον Αλέξη Τσίπρα. Τυχαίο ; Προφανώς και όχι , μια και με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός κατέστησε ως συνομιλητές του στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που ισοδυναμεί και με «πολιτική πριμοδότηση». Το σκηνικό αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον κ.Τσίπρα, ο οποίος ένιωσε πολιτικά πιεσμένος και αναγκάστηκε να κινηθεί με τρόπο που επιβεβαίωνε την πραγματικότητα : Στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την πρωτοκαθεδρία στην άσκηση αντιπολίτευσης σε σχέση με το ζήτημα της πορείας του Πολυτεχνείου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δε δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την στάση που τηρούν για την αποφυγή συγχρωτισμού την ημέρα εορτασμού της 17ης Νοέμβρη. 
Όπως μάλιστα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές , η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και ορισμένες δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων 24ωρων, τα οποία επιβεβαιώνουν το «όχι» της κοινής γνώμης στους φετινούς εορτασμούς εξαιτίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με αυτά, το 90% των πολιτών είναι κατά της πορείας , ενώ έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΚΕ είναι και αυτοί αρνητικοί.

Όλα πάντως θα κριθούν από το αποτελέσματα, το οποίο θα είναι ορατό μέσα στην μέρα...

1 σχόλιο:

aik είπε...

Ετσι,ενας ενας του λιμπεραλ γιανα υπαρχει ποικιλια.Στρωσατε επιδερμιδα;Αυτες τις εξαισιες δημοσκοπησεις πώς τις βρισκετε;Τρελαινομαι.