Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ακόμα και πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα πανελλαδικά

Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί και να υπερβαίνουν τις 20.000. 
Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεν πως οι ειδικοί υπολογίζουν «ότι δεν είναι πάνω από 20.000», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να κάνουμε λάθος», αφού, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς..
Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, «για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 500 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο».
Ο κ. Μαγιοργκίνης έκανε λόγο για «ευαίσθητη... τάση σταθεροποίησης στην Αττική, η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «με τη μείωση της θερμοκρασίας» του περιβάλλοντος, η οποία αυξάνει τον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους.
Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, παρατήρησε ότι προς το παρόν το σύστημα υγείας, παρότι πιέζεται, δείχνει να αντέχει.

Προβληματισμό δημιουργεί το στοιχείο που αφορά όσους καταλήγουν από κορονοϊό, καθώς παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως είπε ο καθηγητής, πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.
Όταν ρωτήθηκε για τον δείκτη Rt και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ''1'' ή κάτω από το ''1'' όσον αφορά αυτόν τον δείκτη», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».

Κρίσιμη η κατάσταση σε Ιωάννινα και Κοζάνη


Εκτάκτως σε Κοζάνη και Ιωάννινα μεταβαίνει το Σάββατο ο Νίκος Χαρδιαλιάς ο οποίος στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση. Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους των δύο περιοχών «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όσο και στα Ιωάννινα, ενώ τόνισε πως η τοποθέτηση της Κοζάνης σε επίπεδο συναγερμού 4 «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για για όλους» και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη τέθηκε σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας 4, ανέφερε μεταξύ άλλων πως αυτό συνέβη λόγω των υψηλών επιπέδων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, την εκτεταμένη διασπορά και τα πολλά πολλά clusters. Λόγω της κατάστασης αυτής έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2.698 έλεγχοι και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που προέκυψε είχε ως αποτέλεσα την ενεργοποίηση του επιπέδου 4. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε όσους εργάζονται σε άλλη περιφέρεια από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη περιφέρεια και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από τη υπηρεσία που απασχολείται.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και εμπορίας ξυλείας, τα οπτικά, τα καταστήματα κατασκευής κινητών, τα e-shop, καθώς και τα καθαριστήρια και τα pet shops.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι δεν απαιτείται η εκ περιτροπής λειτουργίας τους ή η τηλεκπαίδευση, καθώς δεν καταγράφεται συρροή κρουσμάτων σε αυτά.

Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Δήμαρχος Ιωαννίνων: Είμαστε στην ύστατη ώρα


Έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας, απηύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, τονίζοντας πως «είμαστε στην ύστατη ώρα» πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ εγείρει μεγάλη ανησυχία το Γηροκομείο.

«Η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Είμαστε στην ύστατη ώρα. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ εξήρε το έργο που γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όλο το προσωπικό, τονίζοντας την ανάγκη να μην εξαντληθούν οι δυνατότητές του στις κρίσιμες μέρες που περνάει ο νομός.


Αρνητικό ρεκόρ με 508 κρούσματα


508 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ με 12 εξ αυτών να εντοπίζονται μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα 64 κρούσματα συνδέονται με ήδη γνωστές συρροές.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 8 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 81 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κατέληξαν ακόμα δύο ασθενείς, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας σε 491.

Στην Αττική καταγράφηκαν 227 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 63, ενώ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης καταγράφηκαν 31 και 22 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 508 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα:


- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.

- 227 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

- 63 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας

- 7 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας

- 5 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας

- 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

- 5 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Καλύμνου

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Καρδίτσας

- 20 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς

- 5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας

- 24 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Κω

- 14 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

- 2 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Λήμνου

- 8 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Μήλου

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Νάξου

- 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Πρεβέζης

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

- 2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης

- 9 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου

- 8 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων

- 5 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Φωκίδας

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα από Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Χίου

- 15 κρούσματα υπό διερεύνηση








Δεν υπάρχουν σχόλια: