Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσακαλώτος αναμένει την λάθος κίνηση του Τσίπρα

Σε κατάσταση κατάθλιψης περιέπεσε το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε καθημερινή βάση παρακολουθεί τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις αντιμαχόμενες φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει δυνατότητα παρέμβασης.
Εγκλωβισμένος στην κυριολεξία στον φαύλο κύκλο των ισορροπιών και των εκβιασμών, αναγκάστηκε να κάνει τον τροχονόμο στο ξεκατίνιασμα που επιδίδονταν οι οπλαρχηγοί από το σκόρπιο ασκέρι... της Κουμουνδούρου.
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασής του θα επιταχύνει τα συμπτώματα διάσπασης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί δεν πρόκειται για έναν κομματικό οργανισμό, αλλά για μια χαλαρή συνομοσπονδία από ομάδες, φράξιες και επίδοξους αρχηγούς που είχαν ως μοναδικό συγκολλητικό στοιχείο την εξουσία.
Αυτό το κατασκεύασμα δεν αντέχει με τίποτα στη σημερινή πολιτική συγκυρία, γιατί δεν έχει αφήγημα, δεν μπορεί να χαράξει στρατηγική και αναγκαστικά επιδίδεται σε έναν άκρατο και τυχοδιωκτικό τακτικισμό.

Το (σοβαρό και καθαρό) προφίλ του Ευκλείδη

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες όχι γιατί είναι άτολμος, αλλά γιατί γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίδειξης δύναμης θα οδηγούσε σε πολυδιάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο στο πολιτικό περιθώριο.
Γιατί η μοναδική οργανωμένη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ομάδα των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Το τελευταίο διάστημα έχουν προσχωρήσει στην Κίνηση Τσακαλώτου εμβληματικά στελέχη με διαδρομή στην Ανανεωτική Αριστερά.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε να έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό αρχηγικό προφίλ, διατηρώντας το ηθικό πλεονέκτημα, αφού στη διάρκεια της θητείας του στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών δεν κατηγορήθηκε ούτε για ένα σκάνδαλο.
Αντίθετα, όλοι οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα είναι βουτηγμένοι στον βούρκο των σκανδάλων. 
Η λεγόμενη προεδρική φρουρά έχει απαξιωθεί πολιτικά και αντιμετωπίζει περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιφρουρήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και να διαμορφώσει τις ισορροπίες στο κόμμα.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το Συνέδριο αναβάλλεται διαρκώς, με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Περιμένει υπομονετικά

Με ψυχραιμία παρακολουθεί την κατάσταση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει αναπτύξει μια στρατηγική ενίσχυσης της ομάδας του, τόσο οργανωτικά, όσο και πολιτικά.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι η σύγκρουσή του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αναπόφευκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση.
Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δένει χειροπόδαρα τον πρόεδρο του κόμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβεί σε διαγραφές σκοπιμότητας, ενώ μαζεύει γύρω του και όλους τους δυσαρεστημένους πρώην προεδρικούς.

Από το "ΚΑΡΦΙ" του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: