Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Η Ελλάδα έχει και ισχύ και θέληση

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί. 
Δεν το κάνει για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», δεν το κάνει επειδή «ο Ερντογάν είναι τρελός». 
Η Τουρκία έχει σχέδιο και με βάση αυτό κινείται, εκμεταλλευόμενη την απροθυμία που είχαν επιδείξει οι ανταγωνιστές της στην περιοχή να την εμποδίσουν. Το κάνει τώρα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα». Κι είναι αλήθεια. Η χώρα διαθέτει επιτέλους έναν ισχυρό κυβερνήτη!
Το προσωπικό μένος του Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο... Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίο. Έχει αρνηθεί δημόσια να συνομιλήσει άλλη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανεξάρτητα αν αναγκάστηκε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας έπειτα από την πίεση των Γερμανών. Η ουσία είναι ότι ο Κυριάκος δεν κάνει κουμπαριές και δεν χορεύει ζεϊμπέκικο. Είναι δύσκολο να ασκήσει κανείς ανατολίτικη εξωτερική πολιτική με ένα άνθρωπο που δεν φοβάται να διεκδικήσει τα δίκαια του λαού του…

Η Ευρώπη περνάει μία φάση πραγματικού σοκ με την Τουρκία.
Οι «νουθετήσεις» δεν πιάνουν. Οι ηγεσίες των πλούσιων χωρών αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Κύπρο, αλλά με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμφέροντά της. Έχει φροντίσει γι αυτό και ο ίδιος ο Ερντογάν με την μεγαλομανία του, απλώνοντας τα πόδια του μέχρι την Λιβύη. Μακρύτερα απ’ ότι φτάνει το πάπλωμά του. Η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι αποκτά έναν σημαντικό αντίπαλο στον χώρο της Μεσογείου. Είναι διαφορετικό να σκέφτεται κανείς ότι έχει έναν εταίρο στο υπογάστριο της Ανατολής και διαφορετικό να του ξεφυτρώνουν στρατιωτικές βάσεις του «εταίρου» στην αυλή του σπιτιού του.

Η Ελλάδα έχει την ισχύ και την δύναμη να αποκρούσει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Την ίδια ώρα έχει την υποχρέωση να σύρει στο τραπέζι των αυριανών διαπραγματεύσεων την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς επειδή πρόκειται πρωτίστως για ευρωπαϊκό θέμα και δευτερεύοντος για μία ελληνοτουρκική διαφορά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μας αφήσει να βγάλουμε μόνοι μας το φίδι από την τρύπα. Ίσως κάποιοι να το ήθελαν, αλλά το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η ΕΕ στο σύνολό της θα είναι δυσανάλογο. Και μάλιστα λίγο καιρό μετά την σημαντική απόφαση των Βρυξελλών, η οποία και αποτελεί ένα βήμα περισσότερο προς την πολιτική ενοποίηση.


Στο εσωτερικό της χώρας οφείλουμε στους εαυτούς μας να πιστέψουμε για μία φορά στις δυνατότητές μας και να μην επιτρέψουμε κάτι διαφορετικό από την ομοψυχία. 
Έχουμε μία ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση που μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κερδίσει σε τρεις μάχες: Στον Έβρο, στον Κορονοϊό και στην μάχη των Βρυξελλών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το πακέτο της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να καταφέρει και την επόμενη νίκη. Επειδή αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Τουρκία το αναμένει από καιρό και έχει ήδη φροντίσει να κάνει τις κινήσεις που μπορούσε να κάνει η χώρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: