Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στριμωγμένος στα «σχοινιά» ο Τσίπρας: Αμήχανος και ανίκανος να αποτρέψει την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση ομηρίας, στην οποία έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας, που αμφισβητείται ανοιχτά από όλες τις τάσεις και τις οργανωμένες ομάδες στην Κουμουνδούρου, δρομολογεί εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κριτική, που ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα η Κίνηση των «53», της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνδυασμό με την ανοιχτή υπονόμευση από πρώην στενούς συνεργάτες του, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδόμησή του.
Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει στην Κουμουνδούρου, μετά τις... υπόγειες συνεργασίες ανάμεσα στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και την ομάδα των σκληρών, που καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα έλλειψη αντανακλαστικών, καθώς και απουσία στρατηγικής, που προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και διαμόρφωσαν συνθήκες για απόλυτη και μακροχρόνια πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πλέον επιθέσεις, που συνοδεύονται από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ακόμα και από εφημερίδες, που συνδέονται με δεσμούς... αίματος με την Κουμουνδούρου.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αρθρογραφία φιλικών του εντύπων, που τον εμφανίζουν συμβιβασμένο, να σέρνεται πίσω από τις κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης.
Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει μπαρούτι και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις πριν από το Συνέδριο.

Τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις.
Τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, θα πρέπει να παρέμβει άμεσα, πριν εκδηλωθούν διαλυτικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες θα χρεωθεί ο ίδιος.

Τα 4 σενάρια για τον Τσίπρα


Τα σενάρια, τα οποία εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και στενούς συνεργάτες του, είναι τα ακόλουθα:
1ον) Να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το Συνέδριο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα διέσωζε πολιτικά τον ίδιο, γιατί δε θα χρεωθεί μια ακόμα ταπεινωτική ήττα, σε περίπτωση πρόωρων Εκλογών το φθινόπωρο.
Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο «αγρανάπαυσης», το οποίο έχει εμπνευστεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Το σχέδιο προβλέπει να εγκαταλείψει ο Αλέξης Τσίπρας την ηγεσία του κόμματος και να επιστρέψει μετά τις εκλογές ως… σωτήρας, αφού, μετά από μια νέα ταπεινωτική ήττα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα απόλυτο μπάχαλο.
2ον) Να μεθοδεύσει ρήξη με όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, να καταγγείλει υπονόμευση, εγκαταλείποντας την ηγεσία και προχωρώντας άμεσα στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, στο οποίο θα μετακομίσει και ο ελεγχόμενος μηχανισμός που έχει στήσει στην Κουμουνδούρου.
Το σενάριο αυτό εγκυμονεί κινδύνους, γιατί όταν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει άμεσα σε Eκλογές, με κίνδυνο να διασυρθούν απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
3ον) Μια ομάδα μετριοπαθών στελεχών προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα στροφή προς το σύστημα.
Το σενάριο αυτό προβλέπει προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με όποια διαπλεκόμενα συμφέροντα βρίσκονται σε κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμόρφωση ισχυρών θεσμών με τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι εισηγητές αυτής της πρότασης εκτιμούν ότι το μέγεθος της οικονομικής κρίσης θα προκαλέσει αναγκαστικά μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση, την οποία θα καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνον αν δείξει υπευθυνότητα στις προτάσεις και συμβιβασμό με τη διαπλοκή.
4ον) Εισηγήσεις δέχεται και από πρώην στενούς συνεργάτες του, όπως τον Νίκο Παππά και τον περιβόητο Παύλο Πολάκη.
Η ομάδα αυτή του προτείνει να βγει στο αντάρτικο, καταγγέλλοντας διαρκώς την Kυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης, για να μπορέσει να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του.
Τον συμβουλεύουν επίσης να καταφύγει στη λεγόμενη καταστροφική πολιτική, ταυτιζόμενος απόλυτα με αιτήματα συντεχνιών και να υπονομεύσει όπου μπορεί την κυβερνητική πολιτική, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην οικονομία και τη χώρα.

Άτολμος μπροστά σε νέα αδιέξοδα


Εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο, έχοντας απέναντι τις ισχυρές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να πάρει τολμηρές αποφάσεις.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές τον οδηγούν σε αποστρατεία, αλλά δεν μπορεί να τις αποτρέψει.
Η παραίτηση είναι μια κίνηση τακτικής, αλλά όταν φύγει από το κόμμα είναι δύσκολο να επιστρέψει ως σωτήρας, με δεδομένο ότι οι αντίπαλοί του θα τον κατηγορήσουν ανοιχτά για λιποταξία την ώρα της μάχης.
Γι’ αυτό καταφεύγει σε πρακτικές συμβιβασμών, οι οποίες όμως προκαλούν περισσότερα αδιέξοδα.
Άλλωστε, η ομάδα των «53», που τον υπονομεύει, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την έξωσή του από το κόμμα στην παρούσα φάση.
Στρατηγικός στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Eκλογές με τον Αλέξη Τσίπρα, να του χρεώσει την ήττα και να τον οδηγήσει σε μόνιμη αποστρατεία.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά διάφορες άλλες ομάδες και γι΄ αυτό ακολουθούν τακτική ανταρτοπόλεμου, τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα, όσο και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αποτέλεσμα να επικρατεί στην Κουμουνδούρου το απόλυτο μπάχαλο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα, που εκδηλώνεται σε επίπεδο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποια από τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς, που βρήκαν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου, αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τους «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να μην περιπέσουν στην απόλυτη αφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: