Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Νικητής των πρώτων εντυπώσεων ο Μητσοτάκης, στοίχημα η διάρκεια

Νικητής των πρώτων εντυπώσεων ο Μητσοτάκης, στοίχημα η διάρκεια

Κάποιοι λένε ότι “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”Ορισμένοι άλλοι θεωρούν ότι η πολιτική δεν είναι αγώνας σπριντ αλλά μαραθώνιος. 


Από όποια οπτική και αν δεις τις πρώτες 27 μέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο ότι λίγο πολύ θα καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα: 
Οι πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού μοιάζουν να έχουν θετική ανταπόκριση στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Ακόμα μάλιστα και μεταξύ όλων όσοι δεν ψήφισαν την ΝΔ στις 7 Ιουλίου φαίνεται πως επικρατεί η αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
προχωράει καλά.
Με βασικό του σύνθημα “λίγα λόγια, πολλή δουλειά” ο νέος πρωθυπουργός επιχείρησε ευθύς εξαρχής να φέρει το “παιχνίδι στα μέτρα του”, κάνοντας πολλούς (ακόμα και ανάμεσα στους επικριτές του) να παραδεχθούν ότι κάτι καλό πάει να γίνει. Από την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους, μέχρι τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ.Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει καθημερινά πράξη τη λογική του “λέω λίγα κάνω περισσότερα”.
Από την στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος έχει παραδεχθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση του δεν έχει ούτε ένα 24ωρο περίοδο χάριτος, θέλει να βάλει το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών σε αυτό το πλαίσιο.
- Η αρχή έγινε από το “σπίτι” του, που δεν είναι άλλο από το υπουργικό συμβούλιο.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε όλους τους συνεργάτες του. 
Πιο συγκεκριμένα στους υπουργούς και υφυπουργούς του έθεσε σειρά ασυμβίβαστων. Απαγόρευσε για παράδειγμα την πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγορευτικό ισχύσει και για σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο τομέα από συζύγους και παιδιά κυβερνητικών στελεχών.
Την ίδια ώρα με στόχο τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών οι γενικές γραμματείες των υπουργείων μειώνονται από 93 σε 60, ενώ μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων.
  • - Από τα πρώτα κιόλας 24ωρα έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής του την προώθηση τελματωμένων project όπως το Ελληνικό.
  • - Εδωσε έμφαση στα ζητήματα της καταπολέμησης της ανομίας (πχ άσυλο) αλλά και της άμεσης αντιμετώπισης μεγάλων θεμάτων από τον κρατικό μηχανισμό (πχ θεομηνιών) , επιδιώκοντας να αποδείξει ότι το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, ανά την επικράτεια.
  • - Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια, κυρίως προεκλογικά, να ταυτιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με απολύσεις, φροντίζει να επιμείνει στην επίσπευση προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.


Σε κάθε περίπτωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει πολύ νερό να κυλήσει ακόμα στο αυλάκι.
Ολα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και κυρίως από την διάρκεια στην παραγωγή του κυβερνητικού σχήματος. 
Προφανώς και είναι πολύ νωρίς για τα όποια συμπεράσματα, κάτι που γνωρίζει καλά ο ίδιος. 
Τον πρώτο γύρο μπορεί να τον κέρδισε, όμως η γραμμή του τερματισμού δεν έχει ακόμα φανεί. Μεγάλος του αντίπαλος οι απαιτήσεις της κοινωνίας...

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: