Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η κίνηση Μητσοτάκη που δείχνει εκλογές, ποιοι χρίζονται υποψήφιοι βουλευτές

Σε μία κομβικής σημασίας απόφαση κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό απολύτως ξεκάθαρο ότι η ΝΔ προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές, ανεβάζοντας στροφές. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του, με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, εντός των επομένων ημερών να εκκινήσει τη διαδικασία δημοσιοποίησης των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για νέα πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική μέχρι σήμερα...
 
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί αίτημα της ίδιας της κοινωνίας. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του liberal.gr, οι σχετικές ανακοινώσεις θα έχουν τμηματικό χαρακτήρα και αναμένονται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ίδιες πηγές μιλούν για δεκάδες νέα πρόσωπα από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σε ομάδες με συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα θα ομαδοποιηθούν όλοι οι αγρότες, ή θα ανακοινώνονται με βάση γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο των ανακοινώσεων θα ενταχθούν και τα στελέχη που σήμερα δραστηριοποιούνται ως επικεφαλής γραμματειών του κόμματος και τα οποία θα κληθούν να παραιτηθούν από τον κομματικό μηχανισμό για να παλέψουν για τον σταυρό. 
Την ώρα λοιπόν που οι μόνοι σίγουροι ότι θα δουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια είναι οι εν ενεργεία βουλευτές, με την συγκεκριμένη κίνηση Μητσοτάκη μπαίνει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των εκλογικών λιστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βασική δεξαμενή των νέων υποψηφιοτήτων είναι το μητρώο πολιτικών στελεχών της ΝΔ.  
Το μητρώο αποτελεί μία πρωτοβουλία, ένα προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη, που άρχισε τον Οκτώβριο 2016. 
Τότε ο πρόεδρος της ΝΔ είχε παρουσιάσει την ιδέα του, λέγοντας ότι «ενεργοποιούμε καινούργια πρόσωπα, δημιουργούμε μία νέα γενιά στελεχών, δημιουργούμε περισσότερες φωνές της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ανοίξουμε το κόμμα σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε». 
Η έννοια της ανανέωσης δε δείχνει να είναι ένα περιστασιακό επικοινωνιακό τρυκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση για τα 44α γενέθλια της ΝΔ, παρουσία μάλιστα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου. 
«...Είχα πει τότε ότι χρειάζεται επειγόντως η πολιτική να αποκτήσει ξανά νόημα. Και για να γίνει αυτό, το οξυγόνο για να γίνει αυτό, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και η ανάδειξη των καταλληλότερων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Έτσι γεννήθηκε το Μητρώο Στελεχών. Μια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες. Χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αξιοκρατικά σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ώστε να μπολιάσουν το κόμμα μας, να αποτελέσουν τα νέα μας πολιτικά στελέχη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε ήδη ανακοινώσει από το βήμα του 11ου συνεδρίου του κόμματος, όταν είχε ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε γαλάζιο ψηφοδέλτιο των εκλογικών περιφερειών της χώρας θα βρίσκεται τουλάχιστον ένα καινούργιο πρόσωπο.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μητρώου στελεχών περίπου 2.500 άτομα, τα οποία πέρασαν από τη διαδικασία αξιολόγησης, κατανεμήθηκαν σε τομείς και γραμματείες του κόμματος.
Συνολικά πάντως το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 4.000 άτομα, με τους συμμετέχοντες να έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν όλες οι εκκρεμότητες σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, μια και το 2019 σε κάθε περίπτωση θα είναι εκλογικό έτος.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: