Επιμένει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στην επίμαχη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που οδήγησε στην παραίτησή του.
Ενα 24ωρο μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς του για τις «διαρροές» και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι η δεύτερη που κάνει για το θέμα. «Η πρώτη αφορούσε τις σακούλες με αίματα, τα χώματα με αίματα, τις σφαίρες πολυβόλων που μου... στέλνονταν μαζί με μηνύματα εκβιαστικού χαρακτήρα» υπενθύμισε και προσέθεσε πως δεν έχει άλλο τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρά στέλνοντας αυτά στη δικαιοσύνη και μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συνδέσει τις δύο υποθέσεις, διότι κατά τη γνώμη του «πρόκειται για δύο εκβιαστικές τακτικές».
«Εστειλα αυτές τις υποθέσεις στη δικαστική διερεύνηση για να μην ασχολούμαι κιόλας. Ωστε να πάρουν το μήνυμα κάποιοι ότι δεν έχω να φοβηθώ κάτι, είμαι καθαρός άνθρωπος και πάω πρώτος στη Δικαιοσύνη. Είναι δουλειά του Εισαγγελέα. Ελπίζω να βρουν άκρη» είπε.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και στην Ελλη Στάη, ερωτηθείς για το τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επανέλαβε ότι ο Πάνος Καμμένος είπε τρία πράγματα:
1. Οτι ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. «για να αγοράσουμε ανθρώπους στα Σκόπια προκειμένου να κάνουμε τις πολιτικές μας δουλειές» είπε ο κ. Καμμένος. Οπως διευκρίνισε στόχος ήταν να εκφοβίσει τον ίδιο, αλλά εγώ έχω περιουσία από την οικογένειά μου» αλλά και για να τρομάξουν ανθρώπους στην FYROM. «Αυτά τα δημοσιεύματα έκαναν τους ανθρώπους σε Αλβανία και Σκόπια με φιλειρηνικές απόψεις να έχουν δεύτερες σκέψεις, τους λένε «α, εσείς τα πήρατε από τον Σόρος» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Είμαι έξυπνος άνθρωπος κατά τον μέσο όρο. Αυτά όλα έχουν στόχευση συγκεκριμένη. Η στόχευση είναι να δυσκολευτεί πολιτική ειρήνευσης με τους γείτονές μας, υπάρχουν δυνάμεις που βγάζουν λεφτά από την αδράνεια» υποστήριξε. Κατά τον Νίκο Κοτζιά, επίσης «κάποιοι πολιτικοί δεν θέλουν να ξεπεράσουμε το εμπόλεμο με την Αλβανία».
2. Οτι κάποιοι μοίραζαν απόρρητα κονδύλια.
«Εγώ έχω προτείνει να μεταφερθεί σε όλα τα υπουργεία το μοντέλο που καθιέρωσα στο ΥΠΕΞ» είπε ο τέως υπουργός και πρότεινε, ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης να προβλεφθεί και έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών
3. Για ανάθεση σε εταιρεία που εκδίδει βίζα.
«Η προηγούμενη εταιρεία το πήρε με ανάθεση, εγώ το έκανα με διεθνή διαγωνισμό. Μια εταιρεία πήρε την πρώτη και μια άλλη την τρίτη. Αυτές οι υποθέσεις πήγαν στα δικαστήρια».
Ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε ότι έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ επιχειρηματολογώντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η απειλή ότι θα πέσει η κυβέρνηση». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης, στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ' ό,τι η κυβέρνηση σωτηρίας».
Επανέλαβε ότι δε θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, γιατί περιέχει «απόψεις, αναλύσεις και συστάσεις» προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι είχε υποβάλει και άλλη παραίτηση στις 19 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου εν απουσία του για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε, δεν επέμεινε μέχρι τέλους γιατί δεν ήθελε να συνδεθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
Ερωτηθείς για τους λόγους της παραίτησής του, απάντησε «ο καθένας με τις ευαισθησίες του» και ότι δεν ήταν μια παρόρμηση. Συγκεκριμένα, είπε πως για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ είπε: "Μίλησε για την ανάγκη, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από το σβέρκο της Κύπρου, εμείς το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρα. Στη FYROM έγινε εμφύλιος πόλεμος πριν από 15 χρόνια ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Σλαβομακεδόνες και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να τον σηκώσουμε. Δεν νομίζω ότι κανένας Σλαβομακεδόνας θα δεχόταν για εγγυήτρια δύναμη την Αλβανία πάνω στο σβέρκο του. Είναι έξω από την πολιτική μας".
Εδώ, επισήμανε, «υπήρχε μια θεμελιακή πολιτική διαφωνία που κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μια προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε μένα και μετά να εμφανιστούν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου».
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της απόφασης για την αιγιαλίτιδα ζώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά. Πριν βγω να πω τον αποχαιρετιστήριο λόγο, ρώτησα τον πρωθυπουργό, εάν μπορώ να αναφερθώ στην αιγιαλίτιδα ζώνη και στη δουλειά που κάναμε και μου είπε ναι, ανέφερε συγκεκριμένα, και έκανε επίσης γνωστό πως η πρόταση για την αιγιαλίτιδα ζώνη «έχει παραδοθεί πριν από έξι μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό που συμφώνησαν».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πολιτικό του μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει το ΠΡΑΤΤΩ στις εθνικές εκλογές. «Θα μετρήσουμε το μπόι μας στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει ψηφοδέλτια "που θα είναι με δυνάμεις σοσιαλιστικές, με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοτελείς".
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως έχει βαθιά «εκτίμηση στο ταλέντο και στα χαρίσματα του», σημειώνοντας ωστόσο ότι "έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ".
Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως είναι οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, να αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει και να παλεύει να δίνει λύσεις, να μην είμαστε το πρόβλημα, ενώ τόνισε κάθετα αντίθετος με την αδράνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να πάρουμε το βάρος της λήψης αποφάσεων και να δώσουμε λύσεις ώστε να δώσουμε ηγετικό ρόλο στη χώρα μας στην περιοχή». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πολιτικής του αυτής, είπε πως αναβάθμισε τη χώρα.
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως «αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πώς η Ελλάδα δεν θα επανέλθει 10 χρόνια πίσω σε άγονους εθνικισμούς, να ανταγωνίζονται οι πολιτικές δυνάμεις ποιος θα πει την πιο βαριά κουβέντα και πώς τον ηγετικό μας ρόλο δεν θα το βλέπουμε να κραυγάζουμε στους γείτονες μας, αλλά στο να εμπεδώνουμε μια πολιτική που να διευκολύνει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της δικής μας χώρας και να συμπαρασύρει σε αυτήν την αναβάθμιση και την ανάπτυξη και τους γείτονες μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου